ΟΗΕ: Σκληρή σύγκρουση Αλβανίας-Ρωσίας για Ουκρανία και Κόσοβο

Η Αλβανία και η Ρωσία συγκρούστηκαν την Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όταν ο Ρώσος Βασίλι Νεμπένζια συνέκρινε την εισβολή στην Ουκρανία με τον πόλεμο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, κατηγορώντας τη Δύση για διπλά μέτρα και σταθμά.
Η Σερβία διεξήγαγε έναν βάναυσο πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο μεταξύ 1998-1999 εναντίον των Αλβανών, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και εκτοπίζοντας 1,5 εκατομμύριο πριν οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ τερματίσουν τη σύγκρουση. Το Κοσσυφοπέδιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, αν και η Σερβία αρνείται να την αναγνωρίσει.

«Οι πιο ηχηροί επικριτές του δημοψηφίσματος στο Ντονμπάς, τη Ζαπορίζια ήταν, κάποτε στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, στη συνέχεια δήλωσαν ότι η περιοχή είχε το δικαίωμα να εγκαταλείψει το σερβικό κράτος εάν υπήρχε πραγματική απειλή για τα δικαιώματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου», είπε.
Πρόσθεσε ότι δεν είναι σωστό να ασκείται πίεση στη Σερβία για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, όταν η τελευταία έχει ιστορικές σχέσεις με τη χώρα αυτή.

Ο Αλβανός πρέσβης Φερίτ Χότζα απάντησε αμέσως, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει κανένας παραλληλισμός με τα δημοψηφίσματα που διεξάγονται τώρα στα κατεχόμενα από τη Ρωσία σε τμήματα της Ουκρανίας και του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο είναι μια «ανεξάρτητη χώρα που έχει αναγνωριστεί από τα μισά Ηνωμένα Έθνη».
«Τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο τεχνητό και επιβεβλημένο από τη σύγκριση των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό της σύγκρουσης, την προστασία των αμάχων και την εγκαθίδρυση μιας ειρηνευτικής διαδικασίας, για την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης, όπως ήταν η περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, με την ξεκάθαρη και απρόκλητη επίθεση και το δημοψήφισμα που διεξάγεται τώρα στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ο Χότζα πρόσθεσε ότι δεν μπορείς να συγκρίνεις τα ασύγκριτα και η Ρωσία δεν μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμό της στην Ουκρανία προσπαθώντας να ξεγελάσει τον κόσμο.
Επίσης, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι όποιος διαφεύγει από τη Ρωσία λόγω της έκκλησης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για στρατιωτική επιστράτευση μπορεί να έρθει στη χώρα χωρίς προβλήματα.

«Είναι ευπρόσδεκτοι στην Αλβανία», δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια