Οι χάκερς συνεχίζουν να κλέβουν κρατικά απόρρητα στην Αλβανία

Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης

Η επίθεση σε όλα τα συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Αλβανίας είχε χθες ένα ακόμη επεισόδιο. Η οργάνωση Homeland Justice, μία ιστοσελίδα, που λειτουργεί ως περικάλυμμα της ομάδας κρούσης των χάκερς επί των συστημάτων του αλβανικού κράτους, έδωσε στη δημοσιότητα ακόμη κάτι από τη σοδειά της ηλεκτρονικής ληστείας τους. Δημοσίευσαν, λοιπόν, μέρος της αλληλογραφίας (μέσω e-mail) του μέχρι πρότινος Γενικού Διευθυντή της αλβανικής Αστυνομίας Γκλεντίς Νάνο.
Η διαρροή διέψευσε ακόμη μια φορά τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος είχε δηλώσει επίσημα ότι οι επιθέσεις απλά είχαν “ρίξει” τα ηλεκτρονικά συστήματα της Αλβανίας, αλλά δεν είχαν υποκλέψει περιεχόμενο. Απέδειξε δε την ανευθυνότητα και προχειρότητα, με την οποία συγκροτείται το ηλεκτρονικό κράτος στην Αλβανία. Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής επικοινωνούσε με τα πλέον συνηθισμένα και απροστάτευτα εργαλεία για απολύτως ευαίσθητα υπηρεσιακά ζητήματα.

Αποκαλύπτονται, λοιπόν, από την αλληλογραφία του απόπειρες δολοφονίας του πρώην αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλζίμ Μπάσα (2017) και του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι (2021). Υπάρχει και ενημερωτικό σημείωμα του επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής της Αλβανίας προς το Γραφείο Περιφερειακών Υποθέσεων της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Τίρανα. Σ’ αυτό αναφερόταν σε πληροφορίες για σχέδιο τρομοκρατικού χτυπήματος εναντίον της Πρεσβείας της Αλβανίας στην Αθήνα τον Απρίλιο 2021!
Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι διέρρευσαν στην Αλβανία ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων Αλβανών, κυρίως εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που είχαν συναλλαγές με το ηλεκτρονικό σύστημα της εφορίας και των κοινωνικών ασφαλίσεων. Στη συνέχεια, διέρρευσαν δεδομένα που αφορούν στους κατόχους αυτοκινήτων. Τότε υπήρχε η εκτίμηση ότι δράστης ήταν μικρή ομάδα hackers, όχι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Ως αποτέλεσμα εκείνης της ηλεκτρονικής επίθεσης, η κυβέρνηση Ράμα δαπάνησε πολλά χρήματα για την αναβάθμιση της ασφάλειας των συστημάτων. Τον περασμένο Ιούλιο ωστόσο υπήρξε μεγάλης κλίμακας επίθεση στο σύστημα e-albania, με το οποίο λειτουργεί συνολικά το ψηφιακό κράτος της Αλβανίας.

Και γεωπολιτική διάσταση
Πέραν του πανικού που προκλήθηκε, υπήρξαν και αντιδράσεις που προσέδωσαν γεωπολιτική διάσταση στην υπόθεση. Οι ΗΠΑ θεώρησαν ότι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ υπέστη επίθεση. Η αλβανική κυβέρνηση, χωρίς καν να περιμένει τις σχετικές αναλύσεις των εμπειρογνωμόνων της MicroSoft για την ταυτότητα των “εισβολέων”, κατηγόρησε το Ιράν και τη Μυστική Υπηρεσία Κουντς των “Φρουρών της Επανάστασης”. H Homeland Justice –με διάφορες προειδοποιητικές προκλητικές αναρτήσεις το προηγούμενο διάστημα– είχε συνδέσει τις κυβερνοεπιθέσεις της στα συστήματα της Αλβανίας με τη φιλοξενία στο έδαφος της των Μουτζαχεντίν Χαλκ, ένοπλης αντικαθεστωτικής ομάδας Ιρανών, η οποία συνεργάζεται με τις ΗΠΑ.
Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση τα Τίρανα –προφανώς με υπόδειξη των ΗΠΑ– ζήτησε την άμεση απομάκρυνση όλου του προσωπικού της Πρεσβείας του Ιράν από τα Τίρανα. Εντός 24 ωρών εγκατέλειψαν τη χώρα Ιρανοί διπλωμάτες και βοηθητικό προσωπικό, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, σε μια επιδεικτική επιχείρηση, εισέβαλαν στο άδειο κτίριο για έλεγχο σε ό,τι αφορά εκρηκτικά, μηχανισμούς παρακολούθησης κ.α. Ας αναφερθεί η λεπτομέρεια ότι από την Τεχεράνη δεν έχει εκκενωθεί η αλβανική πρεσβεία.

Είχαν προηγηθεί συλλήψεις στα Τίρανα Ιρανών πολιτών για ανάμειξη σε κατασκοπία. Όλα τούτα τα μικρά επεισόδια κατά την αναγωγή τους στην κλίμακα της διεθνούς πολιτικής έχουν άλλον απόηχο στην Ουάσιγκτον και σε άλλα κέντρα αποφάσεων. Τα Τίρανα έδιωξαν τους Ιρανούς διπλωμάτες, χωρίς να διευκρινίσουν εάν διακόπτουν επίσημα τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη. Οι δε ΗΠΑ ανακηρύξαν ανεπιθύμητο και τον συμπεριέλαβαν στη λίστα των προσώπων σε καθεστώς κυρώσεων τον υπουργό Πληροφοριών του Ιράν, συνδέοντας τον με τις κυβερνοεπιθέσεις κατά της Αλβανίας.
Το euroactiv.eu (ιστοσελίδα που αναλύει ζητήματα διεθνούς πολιτικής) συνδέει την κυβερνοεπίθεση κατά της Αλβανίας με τη δυναμική που παρατηρείται για την ανανέωση της Συμφωνίας για τον Έλεγχο του Πυρηνικού Προγράμματος του Ιράν. Ακολούθησε, μάλιστα, μια πιο άμεση δήλωση του Γερμανού καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς. Οι χάκερς –όπως δηλώνουν ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια– μπορεί να επιχειρούν από το Ιράν, αλλά τούτο δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι είναι άμεσα αναμεμειγμένες κρατικές υπηρεσίες.

Οι ειδικοί έχουν θέσει εκτός λειτουργίας για πολλές μέρες το σύστημα TIMS που ελέγχει τις κινήσεις επιβατών στις μεθοριακές διαβάσεις. Αποκαταστάθηκε μερικώς, αλλά εμφανίζει προβλήματα κατά διαστήματα που σημαίνει ότι οι χάκερς δεν έχουν χάσει τη δυνατότητα πρόσβασης. Είναι προφανές και παρά το ότι η αλβανική κυβέρνηση διατείνεται για το αντίθετο έχουν στο χέρι τους όλες τις κινήσεις πράγμα που αποτελεί όχι απλά θέμα διαρροής ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών, επιχειρηματικό απόρρητο κ.α. αλλά άπτεται και της αλβανικής εθνικής ασφάλειας.

Παιχνίδια κατασκόπων και χάκερς
Αργά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, η αλβανική Εισαγγελία παρενέβη, απαγορεύοντας την δημοσίευση οποιουδήποτε υλικού προέρχεται από κυβερνοεπίθεση, ειδικά τις καταχωρημένες πληροφορίες της Αστυνομίας για μέλη του οργανωμένου εγκλήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντικαθεστωτικοί Μουτζαχεντίν Χάλκ που φιλοξενούνται σε ειδικό στρατόπεδο στην Αλβανία έχουν εξοπλιστεί με ηλεκτρονικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας, με τα οποία πραγματοποιούν συνεχώς κυβερνοεπιθέσεις στα πληροφοριακά συστήματα του Ιράν.
Το SLpress.gr έχει αναφερθεί από πολύ νωρίς για τους κινδύνους που εγκυμονεί η μετατροπή της Αλβανίας, ενός αδύναμου στη δομή και ανοργάνωτου σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, σε βάση της ιρανικής αντικαθεστωτικής οργάνωσης. Λόγω αυτού, η Αλβανία μετατρέπεται σε στόχο των μυστικών υπηρεσιών και των “Φρουρών της Επανάστασης”, οι ικανότητες των οποίων είναι αναγνωρισμένες.

Οι πολιτικές διαστάσεις της δράσης ξένων μυστικών υπηρεσιών μπορούν να γίνουν αντιληπτές με την ασύμμετρη αντίδραση που αναφέρθηκε πιο πάνω. Η διάλυση των ψηφιακών συστημάτων της Αλβανίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αιτία για να διακοπεί η συζήτηση για την επανενεργοποίηση της Συμφωνίας για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν, σε μια συγκυρία που η Δύση έχει ζωτική ανάγκη το ιρανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την κάλυψη του κενού που έχουν αφήσει οι ρωσικοί υδρογονάνθρακες λόγω των δυτικών κυρώσεων.
Την ίδια περίοδο με την κυβερνοεπίθεση των χάκερς στο ψηφιακό αλβανικό κράτος συνελήφθησαν σε εγκαταλειμμένη στρατιωτική υποδομή στη μέση Αλβανία Ρώσοι νεαροί που φωτογράφιζαν και αναρτούσαν τις φωτογραφίες από στρατώνες, καταφύγια, βάσεις, εργοστάσια αμυντικού υλικού, τα οποία λειτουργούσαν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Οι αλβανικές αρχές τους κρατούν ακόμη προφυλακισμένους, με την κατηγορία της κατασκοπείας και μάλιστα η Ουάσιγκτον συμμερίζεται το κατηγορητήριο και συνδράμει τις ανακρίσεις!

Εκμεταλλευόμενος την ψυχολογική φόρτιση της αλβανικής κοινωνίας, ο γνωστός Αμερικανός πολιτικός αναλυτής που ειδικεύεται στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη, Janusz Bougayski, δήλωνε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή η Αλβανία να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία. Να κλείσει τη ρωσική πρεσβεία στα Τίρανα και να δώσει πρώτη το παράδειγμα για το τι πρέπει να πράξουν και οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ με σκοπό την πλήρη “απορωσοποίηση” της περιοχής!

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια