Χιλιάδες επισκέπτες στο αρχαιολογικό πάρκο της Απολλωνίας

Υψηλός αριθμός τουριστών έχει καταγραφεί ακόμη και τον Σεπτέμβριο στο αρχαιολογικό πάρκο της Απολλωνίας. Σύμφωνα με υπαλλήλους του πάρκου, αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι η αύξηση του αριθμού των ντόπιων επισκεπτών που επιλέγουν να επισκεφθούν αυτό το πάρκο.
Ο νεόκτιστος δρόμος είχε αντίκτυπο, καθώς και οι περίοδοι μετά την πανδημία που όλα συνέβαλαν στην αύξηση του συνολικού αριθμού των επισκεπτών.

«Οι επισκέπτες προέρχονται από διάφορες χώρες, αλλά η αύξηση του αριθμού των Αλβανών επισκεπτών ξεχωρίζει. Επωφελούμενοι από τον νέο δρόμο που περνά, αλλά και από το αυξημένο ενδιαφέρον για τους ντόπιους επισκέπτες να γνωρίσουν τη χώρα τους και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της. Στο σύνολο, οι ξένοι επισκέπτες εξακολουθούν να κυριαρχούν, αλλά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των ντόπιων επισκεπτών», δήλωσε υπάλληλος πάρκου.

Οι επισκέπτες έλκονται από την ιστορία αλλά και από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα γλυπτά και άλλα καλλιτεχνικά στοιχεία που υπάρχουν στο Πάρκο της Απολλωνίας.
Τα τελευταία χρόνια τα αρχαιολογικά πάρκα έχουν γίνει κομβικά σημεία για τον τουριστικό τομέα της Αλβανίας
Μόνο το 2021, από 141.547 επισκέπτες, περισσότεροι από 93 χιλιάδες ήταν αλλοδαποί.

Απολλωνία ήταν μια πόλη που ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους από την Κέρκυρα και την Κόρινθο κάποια στιγμή στο 6 ο αιώνα π.Χ.. Αρχικά πήρε το όνομά της από τον θρυλικό ιδρυτή της, τον Γύλακα( Gylax), αλλά μετονομάστηκε αργότερα προς τιμήν του θεού Απόλλωνος και ευρέως γνωστή ως Απολλωνία της Ιλλυρίας, καθώς η περιοχή αυτή κυριαρχείτε εκείνη την εποχή από τους πολεμοχαρείς Ιλλυριούς. Η πόλη διατήρησε τον ελληνικό χαρακτήρα και τον πολιτισμό της σε όλη την ιστορία της και είχε επίσης πολλά χαρακτηριστικά της του τόπου που τότε ονομάζεται Ιλλυρία.
Ήταν μια αυτοδιοικούμενη και ανεξάρτητη πόλη για πολλούς αιώνες μέχρι να ενσωματωθεί στο Βασίλειο της Ηπείρου και αργότερα στο Βασίλειο της Μακεδονίας.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια