Οι Αλβανοί δεν συμπαθούν κανένα από τα πολιτικά πρόσωπα της χώρας τους

Σε ερώτηση του Βαρόμετρου του Euronews Αλβανίας, το 56% εξέφρασε αρνητική γνώμη για τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ενώ το 40,6% είχε θετική γνώμη.
Το αρνητικό συναίσθημα αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν ερωτώνται για την αντιπολίτευση της χώρας, καθώς το 71,5% των Αλβανών έχει αρνητική γνώμη για τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα. Ενώ μόνο το 26,2% των ερωτηθέντων είχε θετική γνώμη.

Η λιγότερη συμπαθητική φιγούρα ήταν ο πρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας – παλαιότερα γνωστό ως Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση (LSI) Ιλίρ Μέτα, με το 90,7% των ερωτηθέντων να τον αξιολογούν αρνητικά. Μόνο το 6,7% τον αξιολογεί θετικά.
Ο πρώην πρόεδρος του ΔΚ, Λουλζίμ Μπάσα, ήταν επίσης μέρος της λίστας, με το 83,5% των ερωτηθέντων να του δίνει αρνητική βαθμολογία και μόνο το 14% να τον αξιολογεί θετικά.

Τον Μπάσα ακολούθησε ο Δημοκρατικός βουλευτής, Ενκελεϊντ Αλιμπεάι, ο οποίος κατείχε την ηγεσία του ΔΚ για σύντομο χρονικό διάστημα, με το 73,6% των ερωτηθέντων να έχει αρνητική γνώμη για αυτόν και μόνο το 17,7% να του δίνει θετική βαθμολογία.
Ο δήμαρχος των Τιράνων Erion Veliaj αξιολογήθηκε αρνητικά από το 60,4% των ερωτηθέντων ενώ το 33,9% τον αξιολόγησε θετικά.

Το αίσθημα για τον πρόεδρο της χώρας, Bajram Begaj, δεν ήταν ούτε αρνητικό ούτε θετικό, καθώς το 39,7% των ερωτηθέντων δεν αισθάνεται ότι έχει πάρει ακόμη την πλήρη εικόνα και δεν μπόρεσε ακόμα να δώσει απάντηση, ενώ το 34,6% τον αξιολόγησε αρνητικά. Το 25,7% χαρακτήρισε τον νέο πρόεδρο θετικό πολιτικό πρόσωπο.

Σε σύγκριση με πριν από 1,5 χρόνο, ο πρωθυπουργός σημείωσε το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής αυτόν τον Σεπτέμβριο με 40,6%, βλέποντας ότι ο καλύτερος μήνας του ήταν ο Ιούνιος του 2021 όταν σημείωσε 52,4%.
Όσον αφορά τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, ο χειρότερος μήνας ήταν ο Ιανουάριος του 2022 με 21,2%, ενώ ο καλύτερος μήνας ήταν φέτος με ποσοστό αποδοχής 28,5%.

Η αποδοχή για τον πρώην πρόεδρο του ΔΚ, Λουλζίμ Μπάσα, έχει υποστεί μια δραστική αλλαγή, από τον Απρίλιο του 2021 στο 45,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο τον Ιούνιο του 2022 στο 8,2%.
Εν τω μεταξύ, η αξιολόγηση για τη σημερινή κυβέρνηση είναι 45,8% αρνητική και 24,4% θετική.
Όμως η αντιπολίτευση, Δημοκρατικό Κόμμα και Κόμμα Ελευθερίας, έλαβε τη χειρότερη αξιολόγηση από τους ερωτηθέντες, όπου το 66,3% τους έδωσε αρνητική βαθμολογία και μόνο το 8,3% τους αξιολόγησε θετικά.

Πάνω από το 52% των Αλβανών είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον τους στην Αλβανία
Οι Αλβανοί δεν είναι αισιόδοξοι για το μέλλον τους στη χώρα. Το 52,8% από αυτούς είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον τους στην Αλβανία.
Το 18,9% των ερωτηθέντων από το Βαρόμετρο της Αλβανίας του Euronews εξέφρασε μια αίσθηση αισιοδοξίας για το μέλλον τους.
Το 28% αυτών των ερωτήσεων είναι αναποφάσιστοι και μόνο το 0,3% προτίμησε να μην απαντήσει.

Ερωτηθείς για το πόσο αισιόδοξοι είναι για το μέλλον της χώρας, το 51,5% των Αλβανών εξέφρασε την απαισιοδοξία του και το 21,4% την αισιοδοξία του. Ενώ το 27,1% αυτών των ερωτήσεων αρνήθηκε να απαντήσει.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια