Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας είναι αποφασισμένος να ψηφίσει νόμο περί Διευρυμένης Αμνηστίας Εισοδήματος. ΗΠΑ, ΕΕ και εξειδικευμένοι διεθνείς οργανισμοί δηλώνουν την αντίθεσή τους σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ο Έντι Ράμα, όμως, επικαλείται ως “νομιμοποιητικό” επιχείρημα το αποτέλεσμα δήθεν διαβούλευσης με σχετικό ερωτηματολόγιο στο αλβανικό κοινό.
Κατ’ αυτόν 60% και πλέον των πολιτών θέλουν να υπάρξει μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση που θα μεταγγίσει πόρους στην ασθενική αλβανική οικονομία. Προπαγανδιστικό μοχλό αποτελεί η επίκληση πάντα του πατριωτικού συναισθήματος: ότι οι Αλβανοί μετανάστες που εν πολλοίς εργάζονται “μαύρα” (μη πληρώνοντας φόρους) δεν μπορούν να μεταφέρουν και επενδύσουν τις οικονομίες τους στην Αλβανία.
Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι όλη η αλήθεια κι αυτό είναι που φοβούνται οι φορείς των ΗΠΑ και της ΕΕ που ασχολούνται με τις φορολογικές πολιτικές, την καταπολέμηση οργανωμένου εγκλήματος και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Προφανώς, ο πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι υπουργοί ευθύνης και το τραπεζικό σύστημα, καταλαβαίνουν τους κινδύνους που δημιουργεί ένα τέτοιο νομοθέτημα.
Δεν αφορά τόσο τις οικονομίες Αλβανών μεταναστών που δεν έχουν φορολογηθεί στις χώρες φιλοξενίας και δεν βρίσκονται στο εκεί τραπεζικό σύστημα. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι εάν ψηφιστεί ένας τέτοιος νόμος, με δεδομένες τις αδυναμίες και την έλλειψη ακεραιότητας της αλβανικής δημόσιας διοίκησης, είναι σίγουρο ότι ο νόμος θα χρησιμοποιηθεί κυρίως από το οργανωμένο έγκλημα για την νομιμοποίηση εσόδων από ακραία παράνομες δραστηριότητες, όπως π.χ. το εμπόριο ναρκωτικών.
Πλυντήριο για κάθε βρωμιά
Να αναφερθεί ότι η Αλβανία βρίσκεται από χρόνια σταθερά στη ζώνη κινδύνου σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή πολιτικών καταπολέμησης του “μαύρου χρήματος” που συντάσσει το Συμβούλιο της Ευρώπης. αλλά και η Κομισιόν. Οι ετήσιες Εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της Αστυνομικής Υπηρεσίας της ΕΕ, και διωκτικών αρχών μεγάλων κρατών-μελών αναφέρουν ότι η Αλβανία αποτελεί κόμβο διακίνησης σκληρών ναρκωτικών και παραγωγής χασίς. Επίσης, ότι διευκολύνει την επένδυση στην αλβανική οικονομία εσόδων από τις εγκληματικές αυτές δραστηριότητες.
Βρετανία, Ολλανδία, Ιταλία και άλλες χώρες έχουν κατ’ εξακολούθηση δημοσίως επιπλήξει τις κρατικές υπηρεσίες της Αλβανίας ότι δεν συμμετέχουν στο βαθμό που πρέπει, ώστε να κλείσουν “παράθυρα” για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που οργανωμένες εγκληματικές δομές Αλβανών “παράγουν” στις χώρες τους. Οι ανησυχίες αυτές έχουν θέσει σε συναγερμό την Διπλωματική Αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Τίρανα και ιδιαίτερα την πανίσχυρη σε επιρροή αμερικανική πρεσβεία.
Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress
Σχετικές Δημοσιεύσεις
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών