Γράφει ο Στέλιος Φενέκος
Όπως δημοσιεύθηκε από το Bloomberg αλλά και από Τουρκικά ΜΜΕ, οι Τουρκικές αρχές έδωσαν την έγκριση στην εταιρεία Roketsan να πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου μικρής εμβέλειας (SRBM) Tayfun.
Η δοκιμαστική εκτόξευση έγινε από κινητή πλατφόρμα που ήταν σε αεροδρόμιο κοντά στο λιμάνι της Ριζούντας και έπεσε στη θάλασσα ανοικτά του λιμανιού της Σινώπης στις 7 π.μ. τοπική ώρα.
Ο πύραυλος κάλυψε 561 χιλιόμετρα μέχρι το σημείο πτώσης.
Η δοκιμή έγινε στα ανατολικά της χώρας, ώστε να προκληθεί η λιγότερη δυνατή πρόκληση σε γειτονικές χώρες και στην ναυτιλία λόγω της πτώσης στη θάλασσα, αν και η Αρμενία θα μπορούσε να εκφράσει αιτιάσεις για την δοκιμή.
Ο πύραυλος αυτός θεωρείται βάσει του βεληνεκούς ως “Βαλλιστικός πύραυλος θεάτρου επιχειρήσεων (Theater Ballistic Missile – TBM- πύραυλοι με Βεληνεκές μεταξύ 300 χλμ. και 3.500 χλμ.) και επίσης ως “Βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς (Short Range Ballistic Missile – SRBM, με Βεληνεκές κάτω από 1.000 χλμ.).
Από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, ο Tayfun είναι της ίδιας φιλοσοφίας, σχεδιασμού και δυνατοτήτων με τον Ρωσικό Iskanter 9K720, ο οποίος σχεδιάσθηκε από την Ρωσία το 1988 και επιχειρησιακά μπήκε σε ενέργεια το 2006, και χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με την Γεωργία.
Τέτοιους πυραύλους έχουν δώσει επίσης οι Ρώσοι στην Αρμενία και στην Αλγερία.
Τα χαρακτηριστικά του είναι: Βάρος 3,800 kg – Μήκος 7,3 m- Διάμετρος 0.92 m- Μπορεί να φέρει κεφαλή από 480 έως 700 kg του βεληνεκούς μειούμενου ανάλογα μεταξύ 550 Km και 400 km. Μέγιστη ταχύτητα του βλήματος μπορεί να φθάσει με “burn-out” σε 2,000 m/s (Mach 5.9 - hypersonic).
Έχει πολλπαλό "Σύστημα Καθοδήγησης "( Inertial guidance, optical DSMAC για Iskander-M, TERCOM για Iskander-K), χρήση of GPS / GLONASS επιπρόσθετα με εσωτερικό σύστημα καθοδήγησης). Η ακρίβεια που δίνεται από τον κατασκευαστή είναι 5–7 m (Iskander-M).
Η πλατφόρμα εκτόξευσης είναι κινητή και απαιτούνται πολλά συνοδευτικά οχήματα μαζί με τους εκτοξευτές. (A missile regiment consists of about fifty vehicles and 48 missiles: 12 launchers, 12 missile carriers and loaders, 11 vehicles of command and personnel, and other vehicles).
Ο “Tayfun”” είναι ο τρίτος πύραυλος που κατασκευάζεται από τη «Roketsan». Μετά τον μικρής εμβέλειας τακτικό J600 Yildirim με εμβέλεια περί τα 130 χιλιόμετρα, (χρησιμοποιείται ήδη από το 1998) και τον επίσης μικρής εμβέλειας τακτικό «Bora» (με 280 χλμ.) που χρησιμοποιήθηκε στην Συρία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στη βόρεια Συρία.
Η Τουρκία συμφώνησε για μεταφορά πυραυλικής τεχνολογίας από την Ρωσία όταν προμηθεύθηκε τους S-400 (2019) και συμφώνησε για την κατασκευή των πυρηνικών εργοστασίων ενέργειας.
Ο Tayfun με τα πιθανά στοιχεία του προφανώς αποτελεί απειλή για την Ελλάδα, όσον αφορά κρίσιμες υποδομές της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού σχεδόν το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας μπορεί να βρεθεί εντός της εμβέλειας του.
Σχετικές Δημοσιεύσεις
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών