Εκλογές στις ΗΠΑ: Ποιος κέρδισε και πως επηρεάζεται η Ελλάδα

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Παρακολουθώ τις απόψεις που δημοσιεύονται στην χώρα μας για τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές και διαπιστώνω ότι κυρίως οι αντι-τραμπικοί έφθασαν στο σημείο να ισχυρίζονται εν πολλοίς, ότι οι ρεπουμπλικάνοι βγήκαν χαμένοι από τις εκλογές.
Μα πως μπορεί να βγήκαν χαμένοι, αφού έχουν τον έλεγχο στην Βουλή των Αντιπροσώπων (211 έναντι 192 μέχρι τώρα) και με πολλές πιθανότητες μέχρι τελικής στιγμής να αποκτήσουν και τον έλεγχο στην Γερουσία (48 έναντι 46 μέχρι τώρα);

Στις εκλογές των κυβερνητών έχασαν 2 θέσεις που τις κέρδισαν οι Δημοκρατικοί (24 Ρ. έναντι 23 Δ.).
Θα πει κάποιος ότι έτσι συμβαίνει συνήθως στις ΗΠΑ, το κυβερνών κόμμα να χάνει κάποιες έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές.

Τα σχόλια όμως των περισσότερων βασίζονται στις υπερβολικές προσδοκίες που καλλιέργησε ο Τραμπ και οι οποίες δεν ευοδώθηκαν. Θεωρήθηκε συνεπώς ως αποτυχία για τους Ρεπουμπλικάνους το ότι δεν υπήρξε το «κόκκινο κύμα» που υποσχέθηκε ο Τραμπ.
Όμως ρεαλιστικά αποτιμώντας τα γνωστά μέχρι τώρα αποτελέσματα, μπορεί να μην ήταν μια εξαιρετικά καλή εκλογική αναμέτρηση για τους Ρεπουμπλικάνους, όμως στην πράξη ήταν αρκετά καλή.

Όσον αφορά τις πιθανότητες ελέγχου της Γερουσίας, αναμένεται να δούμε τα αποτελέσματα στην Αριζόνα, Νεβάδα, Τζόρτζια (θα υπάρξουν επαναληπτικές), και Αλάσκα (αν και με το Ranked Choice Voting election την κερδίζουν – προηγούνται 2 ρεπουμπλικάνοι).
Βασιζόμενοι στις εκλογικές επιδόσεις του 2020, οι Ρεπουμπλικάνοι απείχαν μόνο λίγες έδρες από την πλειοψηφία. Μπήκαν στην μάχη των εκλογών προσπαθώντας να κερδίσουν μεγαλύτερη ισχύ και στα δύο σώματα, επαναχαράσσοντας την πολιτική τους σε μερικές συντηρητικές πολιτείες, με πρωτοβουλίες του Τραμπ στην επιλογή υποψηφίων. Όμως δεν του βγήκαν όλες, με αποτέλεσμα οι Τραμπικοί υποψήφιοι να είναι 7 κερδισμένοι έναντι 7 χαμένων μέχρι τώρα.

Σε οιαδήποτε όμως μορφή πλειοψηφίας καταλήξουν, έστω και οριακή, οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι σε ενισχυμένη θέση για να ελέγχουν την νομοθετική ατζέντα των Δημοκρατικών και επίσης για να βάλλουν στο στόχαστρο των ερευνών την κυβέρνηση Μπάϊντεν.
Αυτό ρεαλιστικά συνιστά νίκη. Περιορισμένη μεν, νίκη όμως.

Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι χάσουν την Γερουσία (λιγότερες πιθανότητες από το να την κερδίσουν) θα εξαρτηθεί από την τακτική και στρατηγική που θα ακολουθήσουν στην συνέχεια για να μείνουν ενωμένοι όλοι οι εκπρόσωποί τους στο Κογκρέσο προκειμένου να κερδίσουν τις ψηφοφορίες στα μεγάλα ζητήματα.
Όσον αφορά τον ίδιο τον Τραμπ, η επιλογές του και οι υπερβολές τον οδήγησαν σε ευθεία αμφισβήτηση πλέον, με πιθανότερο διεκδικητή τον ο Ron De Santis που κέρδισε άνετα την εκλογή του ως κυβερνήτης στη Φλόριντα.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
1. Η εκλογή τόσων πολλών ομογενών και στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για την Ελλάδα. Όμως πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιος θα προεδρεύει στις επιτροπές, πόσο μάλλον εάν τελικά κερδίσουν και την Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι.
2. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να μην μας ευνοεί (για τις μέχρι τώρα σχέσεις και συμφέροντά μας) η ανάληψη της προεδρίας σε επιτροπές από Ρεπουμπλικάνους, όμως αυτό μπορεί να εξισορροπηθεί σε μεγάλο βαθμό από την διευρυμένη συμμετοχή των ομογενών και των υποστηρικτών των Ελληνικών θέσεων.
3. Και φυσικά ας πάψουμε να κομπορρημονούμε και ας αφήσουμε την Ελληνοαμερικανική κοινότητα και το λόμπυ να κάνουν την δουλειά τους, που όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα την κάνουν πολύ καλά..

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια