Εκπροσώπηση των Ελλήνων στο αλβανικό κοινοβούλιο: Αύριο μπορεί να είναι αργά


Πριν δύο χρόνια περίπου (ΕΔΩ), είχα χτυπήσει σήμαντρο και είχα προειδοποιήσει την ανάγκη θεσμοθέτησης δικλείδας ασφαλείας στον εκλογικό νόμο, όσον αφορά την εκπροσώπηση των Ελλήνων στο Αλβανικό Κοινοβούλιο.Μάλιστα, είχα αναλύσει όλες τις εκδοχές εκλογής Έλληνα υποψηφίου στις Περιφέρειες Αργυροκάστρου και Αυλώνας .
Αυτό που φοβόμασταν όλοι, έγινε πραγματικότητα στις εκλογές της 25ης Απριλίου του 2021. Ως αποτέλεσμα, η Περιφέρεια Αργυροκάστρου να μην μπορεί να εκλέξει Έλληνα Βουλευτή ,ενώ η Περιφέρεια της Αυλώνας να έχει Έλληνα Βουλευτή μόνον τον κ. Νίκο Κουρη, ο οποίος εκλέχτηκε με το Συνδιασμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προτεινόμενος από το Μεγκα Εεμμ . Επίσης, έχουμε κι άλλον έναν ομογενή στα έδρανα της Βουλής, τον κ. Βαγγέλη Ντουλε, ο οποίος εκλέχτηκε με το Συνδιασμό του Δημοκρατικού Κόμματος, προτεινόμενος από το ΚΕΑΔ, στην Περιφέρεια των Τιράνων. ( Θυμίζω εδώ πως στην κοινοβουλευτική θητεία 1997-2001 είχαμε 8 ομογενείς βουλευτές στα έδρανα του αλβανικού Κοινοβουλίου )

Αν και οι επόμενες προγραμματισμένες γενικές εκλογές τοποθετούνται χρονικά για την άνοιξη του 2025, στο προσκήνιο επανέρχεται η εκλογική μεταρρύθμιση. Το παρασκήνιο ,τώρα πλέον, διαδραματίζεται στα πολιτικοδιπλωματικά σαλόνια των Τιράνων και της Ουάσινγκτον, αν και οι πάντες γνωρίζουν πως ο,τι υπαγορεύουν οι Αμερικανοί στην Αλβανία,... γίνεται νόμος (ντιρεκτιβα)...!!!
Στον απόηχο της εσωστρέφειας στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα μας, βγήκε στο φως της δημοσιότητας ένα προσχέδιο του νέου εκλογικού νόμου . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν χθες και σήμερα από τα ΜΜΕ των Τιράνων, σχεδιάζεται ένας εκλογικός νόμος απλής αναλογικής με ανοιχτές λίστες. Δηλαδή, το κάθε κόμμα ή συνασπισμός θα έχει μια εθνική λίστα με 140 υποψηφίους, όπου ο κάθε ψηφοφόρος θα επιλέγει όχι μόνον το πολιτικό υποκείμενο που θέλει , αλλά και τον υποψήφιο που επιθυμεί.

Τι σημαίνει αυτό για τους Έλληνες υποψηφίους βουλευτές; Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο. Οι πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, δηλαδή, οι Αλβανοί, θα προτιμήσουν δικούς τους συμπατριώτες. Ενώ εμείς , οι Έλληνες της μειοψηφίας, κινδυνεύουμε να μην αναδείξουμε δικούς μας βουλευτές, διότι , αναμφίβολα, θα μοιραστούμε την ψήφο μας σε διαφορετικές παρατάξεις και συνδιασμούς.(;!)
Επίσης, προϊδεάζεται στο προσχέδιο του εκλογικού νόμου το πλαφόν του 3 τοις εκατό για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή. Κάτι που σημαίνει ,ότι απαιτούνται περίπου 45.000 ψήφους σε όλη την επικράτεια. Αυτό τον αριθμό ψήφων είναι ακατόρθωτο να τον φτάσει το ΚΕΑΔ ή το ΜΕΓΚΑ. Μάλιστα, ούτε και τα δύο μαζί δεν θα μπορέσουν να τον φτάσουν, διότι ένας συνασπισμός χρειάζεται περίπου 75.000 ψήφους ή το 5 τοις εκατό των έγκυρων ψηφοδελτίων...(;!)
Ούτε και η πιθανότητα δυνατότητας δικαιώματος ψήφου των εν Ελλάδι και όπου προσώπου γης συμπατριωτών μας, μειώνει τον κίνδυνο, ώστε να μην μπορέσουμε να εκλέξουμε, ως Εθνική Ελληνική Μειονότητα, δικό μας νομοθέτη στο αλβανικό Κοινοβούλιο.

Ποια είναι , όμως, η λύση ,εφόσον η δυνατότητα συγκρότησης ενιαίου μετώπου και συνδιασμού παραμένει ανέφικτη ; Το λέω αυτό, διότι πιστεύω πως τέτοιο πολιτικό σκορποχωρι που έχουμε γίνει εδώ και χρόνια, δεν μπορεί ούτε η επίσημη Αθήνα ( όσο κι αν το θελήσει στο άμεσο μέλλον) να βάλλει τάξη στα πράγματα...!!!
Οπότε, η μόνη λύση παραμένει, η θεσμοθέτηση δικλείδας ασφαλείας στον εκλογικό νόμο, όπου στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα να αντιστοιχεί ένας συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών, άνευ κομμάτων, τους οποίους θα επιλέξουν με ελεύθερη βούληση οι δικοί μας συμπατριώτες . Δεν ξέρω, όμως, εάν η επικείμενη Απογραφή του Πληθυσμού τον Οκτώβρη του τρέχοντος έτους μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο πάνω σε αυτό το αντικείμενο...(;!)

Εν κατακλείδι, οφείλουν οι πολιτικοί και η πολιτική του χώρου μας, το εθνικό κέντρο και τα άτομα που δραστηριοποιούνται στο δημόσιο βίο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ώστε να λάβουν κάποια σοβαρή πρωτοβουλία για το ζήτημα της εκπροσώπησης των Ελλήνων στο αλβανικό Κοινοβούλιο με τα νέα δεδομένα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Κάτι που πρέπει να γίνει χθες ή σήμερα, διότι αύριο μπορεί να είναι πλέον αργά...

Δείτε ακόμη



Σχόλια