Τοπικές εκλογές 2023 και Εθνική Ελληνική Μειονότητα


Τη στιγμή που οι πολιτικές παρατάξεις στην Αλβανία "νοσούν" απερίγραπτα από την έλλειψη εσωτερικής δημοκρατίας και, στο δημόσιο βίο της χώρας αιωρείται ακόμη ο κουρνιαχτός από τις γενικές εκλογές του 2021, οι κοινή γνώμη έχει ήδη στραμμένο το βλέμμα στις επικείμενες τοπικές εκλογές του 2023.

Βάσει του Εκλογικού Κώδικα ,αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν τη χρονική περίοδο 15 Μάρτίου-30 Απριλίου του επόμενου έτους, Περίπου, 12-13 μήνες από σήμερα. Κάτι που σημαίνει πως έχουν αρχίσει ήδη οι εσωκομματικές ζυμώσεις στις παρατάξεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ,με τους αυτοαποκαλούμενους "μνηστήρες" να σκιαγραφούν την ταχτική και στρατηγική που θα ακολουθήσουν , ώστε να εξασφαλίσουν την υποψηφιότητα από τους ηγέτες των κομμάτων. ( Τα συλλογικά όργανα , μάλλον, θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν το ρόλο του "σοκολατένιου περιτυλίγματος")
Ποια είναι, όμως, η παρούσα κατάσταση των κομμάτων στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και τι στόχους έχουν θέσει για τις επικείμενες τοπικές εκλογές ; ( Το ερώτημα αυτό, δυστυχώς, αφορά κυρίως τους Δήμους Δρόπολης & Πωγωνίου, Φοινικης και Χειμάρας)

ΟΜΟΝΟΙΑ ( ΚΕΑΔ)
Απ' ότι έχει γίνει ήδη γνωστό, οι εσωτερικές διεργασίες θα αρχίσουν τουλάχιστον τον Νοέμβριο μήνα, μετά και τη διεξαγωγή της Απογραφής του Πληθυσμού στη χώρα τον Οκτώβριο. Μολαταύτα, όποια ηγεσία της Ομόνοιας κι αν προκύψει μετά τις εσωτερικές διεργασίες, βασικός στόχος τους παραμένει να κερδίσουν με δικού τους υποψήφιο το Δήμου Φοινικαίων και το Δήμο Χειμάρας ,χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα αγνοήσουν το Δήμο Δρόπολης και Πωγωνίου. Θα επιδιώξουν, ώστε και για τους τρεις Δήμους οι υποψήφιοι Δήμαρχοι να εγκριθούν από το Γενικό Συμβούλιο της Οργάνωσης, αποσκοπώντας στη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως με το ΔΚ του κ. Μπερίσα και με το LSI. Με την μέχρι τώρα συμπεριφορά τους, τα στελέχη της Ομόνοιας αποκλείουν μια ενδεχόμενη συνεργασία με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και με το ΜΕΓΚΑ.

ΜΕΓΚΑ
Μετά τις τοπικές εκλογές του 2019, όπου το ΜΕΓΚΑ πήρε το Δήμο Φοινικαίων, αλλά κυρίως μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2021, διαφαίνεται μια αισθητή ολιγωρία της δραστηριότητας του κόμματος. Μάλιστα, ούτε καν την επέτειο ίδρυσης της παράταξης δεν θυμήθηκαν πριν λίγες μέρες (;!). Ωστόσο, βασικός στόχος του ΜΕΓΚΑ είναι να διατηρήσουν τα ηνία του Δήμου Φοινικαιων, έστω και με τη βοήθεια του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα θα διεξάγει το δικό του Συνέδριο στις 9 Απριλίου, το οποίο, ούτως ή άλλως, θα σηματοδοτήσει ριζικές αλλαγές στην κομματική δομή και στην ανανέωση της ηγεσίας σε όλες τις βαθμίδες, εκτός του Προέδρου, βέβαια. Κάτι που σημαίνει, πως θα υπάρξει αναδιάρθρωση στις δομές του κυβερνώντος κόμματος και στους ελληνικούς δήμους. Ωστόσο, στόχος του κόμματος είναι να διατηρήσει τα ηνία στους Δήμους Δρόπολης & Πωγωνίου και Χειμάρας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και την κατάκτηση του Δήμου Φοινικαιων. (;!)

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Η πολύμηνη κόντρα μεταξύ των Μπερίσα και Μπάσα έχει αφήσει ακέφαλες τις δομές της παράταξης στους ελληνικούς δήμους, αν και τα τοπικά στελέχη της δεξιάς στο χώρο μας πρόσκεινται μαζικά στον "ιστορικό ηγέτη" τους. Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε εσωκομματικές διεργασίες του Δημοκρατικού Κόμματος, κάτι που σημαίνει πως στις τοπικές εκλογές του '23 θα κατέβουν με κοινό ψηφοδέλτιο με το LSI, ενδεχομένως και με το ΚΕΑΔ. Στόχος του ΔΚ είναι να κερδίσει το Δήμο Δρόπολης με δικό του υποψήφιο, ενώ θα επιδιώξει κοινό υποψήφιο στους Δήμους Φοινίκης και Χειμάρας.

LSI ( Σοσιαλιστικό κίνημα ενσωμάτωσης)
Μετά τις γενικές εκλογές του 2021 αυτή η παράταξη δεν διεξήγαγε καμία απολύτως κομματική δραστηριότητα στους ελληνικούς δήμους, αν και όλοι τους αναμένουν την επιστροφή του κύριου Ιλιρ Μετα, αφού στις 24 Ιουλίου ολοκληρώνεται η θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Κάτι που σημαίνει πως μόνον το φθινόπωρο θα έχουμε εσωτερικές εξελίξεις. Στόχος του LSI είναι να κερδίσει με δικό του υποψήφιο το Δήμο Δρόπολης και Πωγωνίου, αν και γνωρίζουν ήδη πως πολύ δύσκολα θα βρουν υποψήφιο κοινής αποδοχής με το Δημοκρατικό Κόμμα και με την Ομόνοια - ΚΕΑΔ.

ΟΝΟΜΑΤΑ... ;;;!!!
Όπως είναι γνωστό και με δεδομένη την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, στις τοπικές εκλογές βασικό ρόλο διαδραματίζει η δημοτικότητα του υποψηφίου δημάρχου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το έμβλημα της παράταξης και οι μηχανισμοί ( κρατικοί και κομματικοί) παραμένουν άνευ σημασίας. Επίσης, τα ονόματα των υποψηφίων, παραδοσιακά, ανακοινώνονται την ύστατη στιγμή, ώστε να μην έχουν χρονικά περιθώρια αντίδρασης οι δυσαρεστημένο εντός των παρατάξεων.
Οπότε, έχει πολύ δρόμο ακόμη για τα ονόματα των υποψηφίων, αλλά οι νυν Δημάρχοι έχουν οπωσδήποτε ένα προβάδισμα εγγύησης, οσον αφορά την εξασφάλιση της υποψηφιότητας εντός της δικής τους παράταξης . Στην πολιτική, όμως, ποτέ μην λες ποτέ...(;;;!!!)

* Ο Χρήστος Τζιάς είναι δημοσιογράφος στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Αργυροκάστρου (RTGJ).

Διαβάστε ακόμη:
Αλβανικές Εκλογές: Τι σημαίνει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα


Σχόλια