Αλβανικές Εκλογές: Τι σημαίνει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα

Του Χρήστου Τζιά

" Άλλα κλάματα του Σπύρου ;;;!!!..."

Η παραπάνω έκφραση χρησιμοποιείται ευρέως στο χώρο μας, όταν μας προκύπτει κάτι απρόσμενο... Με δυσάρεστη χροιά, βέβαια...(;!)

Στην προκειμένη περίπτωση βρισκόμαστε και πάλι όλοι μας σε μια παρόμοια κατάσταση και βιώνουμε περίεργα συναισθήματα, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την κατάργηση του συντελεστή και την επαναφορά του σταυρού προτίμησης για την εκλογή των βουλευτών.

Σε όλους εμάς, τους ελληνικής καταγωγής Αλβανούς πολίτες, τίθεται μία δέσμη ερωτήσεων, όπως:
1. Πώς θα μπορέσουμε να εκλέξουμε ομοεθνείς βουλευτές στο αλβανικό Κοινοβούλιο στο μέλλον, έχοντας υπόψιν την εθνική σύνθεση στις Περιφέρειες Αργυροκάστρου και Αυλώνας ( μόλις το 15-20% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συμμετέχουν στις εκλογές στους Δήμους Δρόπολης και Φοινικαιων), καθώς και τον κατακερματισμό των ψήφων στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ;
2. Κινδυνεύουν να χάσουν την έδρα τους, μετά και αυτή την εξέλιξη οι δύο Έλληνες Βουλευτές, κ.κ. Βαγγέλης Ντουλες και Νίκος Κουρης , οι οποίοι κέρδισαν στις εκλογές της 25ης Απριλίου 2021;

Η κεντρική ημερήσια εφημερίδα των Τιράνων
" Panorama" δημοσίευσε σήμερα τα ονόματα των βουλευτών για κάθε εκλογική περιφέρεια, βάσει της πρόσφατης απόφασης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Εκλογών. Ταυτόχρονα, δημοσίευσε τα ονόματα των βουλευτών για κάθε εκλογική περιφέρεια, βάσει των σταυρών προτίμησης που έχει λάβει ο καθένας.

Όπως είναι γνωστό, ο ομοεθνής μας βουλευτής, κ. Νίκος Κουρης, κέρδισε την έδρα στην Περιφέρεια της Αυλώνας με το συνδυασμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προτεινόμενος από το ΜΈΓΚΑ. Για καλή τύχη, ο κ. Κουρης διατηρεί την 5η εκλόγιμη θέση, τόσο με την επίσημη κομματική σφραγίδα, όσο και με τους 4.409 σταυρούς προτίμησης που πήρε. Άρα, με οποιαδήποτε εξέλιξη η έδρα του δεν κινδυνεύει.

Επίσης, ο δεύτερος νυν και νεοεκλεγέντας ομοεθνής μας βουλευτής, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, κ. Ευάγγελος Ντουλες, κέρδισε την έδρα στην Περιφέρεια Τιράνων με το συνδυασμό του Δημοκρατικού Κόμματος, αφού κατείχε την 11η θέση στη λίστα, από τους 15 στο σύνολο Βουλευτές που ανέδειξε η αξιωματική αντιπολίτευση στην αλβανική πρωτεύουσα. Όμως, ο κ. Ντουλες πήρε μόλις 800 ψήφους ή σταυρούς προτίμησης και ,σύμφωνα με τα στοιχεία της " Panorama", δεν συγκαταλέγεται στις πρώτες 15 εκλόγιμες θέσεις...

Κινδυνεύει, όμως, να χάσει την έδρα του ο κ. Ντουλες;
Πολλοί αναλυτές ισχυρίζονται πως θα πρέπει αναμένουμε την οριστική και νομικά τεκμηριωμένη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος ενός ιδρύματος που ασχολείται με την έρευνα των πολιτικών και δημοκρατικών εξελίξεων στη χώρα, ο κ. Afrim Krasniqi, δήλωσε πως οι υποψήφιοι βουλευτές των κομμάτων με παραπάνω σταυρούς προτίμησης που δεν μπόρεσαν να πάρουν την έδρα, λόγω του συντελεστή, θα μπορούν ν' αποτανθούν στην αλβανική δικαιοσύνη, έχοντας ως τεκμήριο την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.(;;;)

Μολαταύτα, το βέβαιο είναι ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία θα διεξαχθούν με ανοιχτές λίστες, δηλαδή με σταυρό προτίμησης.

Το ζητούμενο, όμως, για εμάς τους Έλληνες είναι η εύρεση τρόπου, ώστε να μπορέσουμε να στείλουμε όσο περισσότερους ομοεθνείς στο αλβανικο κοινοβούλιο...(;!)

Προσωπικά, έχω κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, εδώ κι ένα χρόνο περίπου. Δυστυχώς, κανένας πολιτικός φορέας που δραστηριοποιείται στο χώρο μας δεν μερίμνησε, ώστε να είχαμε προστατευτική δικλείδα στον εκλογικό νόμο, ως εκπρόσωποι μιας εθνικής μειονότητας, αναγνωρισμένη από το αλβανικό Σύνταγμα. Μάλλον, για να είμαι ακριβοδίκαιος, το ΜΈΓΚΑ έχει προβεί σε κάποιες παρόμοιες προτάσεις, αλλά δεν τους πήρε κάνεις στα σοβαρά ή " δεν τους το σφύριξε" κανένας στην πολιτική σκακιέρα των Τιράνων.

Υ. Γ.
Εάν η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ισχύσει και για το Σώμα της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Απριλίου και θα ορκιστεί στις 9 Σεπτεμβρίου, τότε 34 βουλευτές ολων των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή, θα πρέπει να παραδώσουν την έδρα και να αντικατασταθούν από άλλους με περισσότερους σταυρούς προτίμησης...

Ο Χρήστος Τζιάς είναι δημοσιογράφος. Παρουσιάζει την εκπομπή «60 Λεπτά με τους Έλληνες» στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Αργυροκάστρου (RTGJ).

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια