Κινδυνεύει να χάσει τη βουλευτική έδρα ο Βαγγέλης Ντούλες

To Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας αποφάσισε να καταργήσει το, ομολογουμένως απαράδεκτο, άρθρο με το οποίο δεν εκλέγεται κάποιος βουλευτής με βάση τους σταυρούς προτίμησης. Στις επόμενες εκλογές, ο βουλευτής που κερδίζει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων μπαίνει στο κοινοβούλιο ανεξάρτητα από την κατάταξη που έχει ορίσει το κόμμα.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα υπάρξει αναδρομική ισχύ. Αν δηλαδή, στην νέα βουλή θα συμμετάσχουν αυτοί που πήραν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει προσφυγή από τους βουλευτές που δεν έχουν εκλεγεί, οπότε θα υπάρξει νέα δικαστική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, το άρθρο έχει κριθεί αντισυνταγματικό.

Εάν η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είχε ληφθεί πριν από τις εκλογές της 25ης Απριλίου, 34 από τους 140 βουλευτές ή το 24% του νέου κοινοβουλίου δεν θα είχαν εκλεγεί, λόγω του αριθμού των ψήφων που έλαβαν από τους πολίτες.

Μεταξύ των ονομάτων που σε αυτήν την περίπτωση θα χάσουν την έδρα τους είναι και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, που ήταν υποψήφιος με το Δημοκρατικό Κόμμα στην Περιφέρεια Τιράνων και πήρε μόλις 848 ψήφους.

Σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα πρέπει να αντικαταστήσει 14 βουλευτές, το Δημοκρατικό Κόμμα 16 βουλευτές ,το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης τους 2 από τους 4 βουλευτές και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα τους 3 από τους 4 βουλευτές.

Ακολουθεί ο πίνακας ανά Περιφέρεια. Αριστερά είναι τα ονόματα που χάνουν την έδρα και δεξιά αυτά που την κερδίζουν, με τον αριθμό των σταυρών δίπλα τους.

Διαβάστε ακόμη:



Σχόλια