Γράφει ο Στέλιος Φενέκος
Ας δούμε τα στοιχεία όπως δημοσιεύθηκαν και όπως γνωρίσθηκαν από «πηγές» του Υπεξ.
1. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως την παραμονή της επίσκεψης του κου Δένδια στην Βεγγάζη, (η Τρίπολις δεν ήταν αρχικά στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια), ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του.
2. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.
3. Ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς περίμενε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.
4. Ο κος Δένδιας μετά την προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους στην Τρίπολη, χωρίς να αποβιβασθεί, επικοινώνησε με το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο της Λιβύης, όπου τόνισε ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα και κατόπιν έπειτα από κάποια αναμονή αποφασίστηκε να απογειωθεί το αεροσκάφος και να συνεχίσει για Βεγγάζη.
5. Κατόπιν αυτών η Λιβυκή πλευρά αρνήθηκε να εγκρίνει τα σχέδια πτήσης από την Τρίπολη στη Βεγγάζη, με αποτέλεσμα και άλλη αναμονή στο αεροσκάφος μέχρις ότου αποφασίστηκε και η πτήση να γίνει μέσω του FIR της Μάλτας και από εκεί ανατολικά, μέχρι τον εναέριο χώρο της ανατολικής Λιβύης για μετάβαση στη Βεγγάζη.
ΣΧΟΛΙΑ
1. Η επίσκεψη στην Βεγγάζη προέβλεπε και την παράδοση ακόμη 30 χιλ εμβολίων για COVID (συνολικά έχουν παραδοθεί 200 χιλ εμβόλια).
2. Η πρόσκληση του Μένφι στην Τρίπολη (προέδρου του προεδρικού συμβουλίου του ενός εκ των δύο επίσημων μεταβατικών μέχρι τις εκλογές οργάνων στη χώρα) θα γινόταν κατ ιδίαν και χωρίς άλλους παρόντες.
3. Προφανώς ο Ντμπεϊμπά δεν ήθελα να συναντηθεί ο κος Δένδιας με τον Μένφι (αντίθετος σε πολλά με τον Ντμεπϊμπά), γιατί δεν ήξερε τι θα πουν ή τι θα συμφωνήσουν και με δεδομένη την κυβερνητική αντιπαλότητα που υπάρχει στην Λιβύη (στα πρόθυρα επανέναρξης εμφυλιο-πολεμικών συγκρούσεων, με πολλές φατρίες με διαφορετικά συμφέροντα), αποφάσισε να του βάλει καπέλο/επιβάλλει την Υπουργό Εξωτερικών, για να ελέγξει την συνάντηση.
4. Και δεν έχασε την ευκαιρία να δημιουργήσει σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο, επιδιώκοντας να εκθέσει τον κο Δένδια και να ακυρώσει ταυτόχρονα κάθε προσπάθεια ιδιαίτερης επικοινωνίας μας, με τον πρόεδρο και στελέχη της προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης .
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
1. Που θα συναντιόταν ο κος Δένδιας με τον Μένφι; Στο αεροδρόμιο ή σε άλλη αίθουσα εκτός αεροδρομίου;
2. Προγραμματίσθηκε μία τόσο σοβαρή συνάντηση με τόσο πρόχειρο τρόπο, στην κυριολεξία στο πόδι και χωρίς τις απαιτούμενες προετοιμασίες και διασφαλίσεις;
3. Η συνάντηση με τον Χαφτάρ ήταν επίσημα προγραμματισμένη; Γι' αυτό πήγε ο ίδιος στην Βεγγάζη;
4. Εάν η Ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η παρούσα μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης υπό τον Ντμπεϊμπά είναι πλέον παράνομη αφού:
α) αφενός έχει παραβιάσει αυθαίρετα κατά πολύ την εντολή της, βάσει την οποίας ανέλαβε καθήκοντα (τον Δεκ του 21 έπρεπε να πάει την χώρα σε εκλογές)
β) και αφετέρου υπογράφει παράνομες συμφωνίες με ξένες δυνάμεις που μάλιστα θίγουν κατάφωρα τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, γιατί δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, όπως προβλέπεται στην συμφωνία της Shkirat και στην εντολή (0δικός χάρτης) που πήρε και συμφωνήθηκε από τον ΟΗΕ και από τις συμμετέχουσες χώρες στην Γενεύη τότε γιατί δεν το δήλωσε επίσημα μέχρι τώρα, όπως έκανε ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή και με σαφήνεια η κυβέρνηση της Αιγύπτου, αλλά ακολουθήσαμε μία αντιφατική και επαμφοτερίζουσα πολιτική όπου ενώ συνέβησαν όλα αυτά εμείς συνεχίσαμε να τα ανεχόμαστε;
5. Και φυσικά εξ ίσου μεγάλο λάθος, που το έχω επισημάνει πολλές φορές είναι η επισημότητα που δόθηκε στην συνάντηση με το να συναντήσει πρώτα τον Χαφτάρ και μετά τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, του μόνου εκλεγμένου μέχρι σήμερα από τον λαό εκλεγμένου σώματος της Λιβύης (έστω και αν έχουν να γίνουν εκλογές από το 2013).
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ
Κάνει λόγο για "ωμές πολιτικές και θέσεις που υιοθέτησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ" και "ανισόρροπες δηλώσεις του για την κυριαρχία της Λιβύης", υποστηρίζει ότι "αποδέχθηκε αίτημα" του Ν. Δένδια για συνάντηση στην Τρίπολη "βάσει των διεθνών διπλαματικών κανόνων".
Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει "την έκπληξή του" που ο Έλληνας υπουργός "αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο και επέστρεψε στο μέρος από το οποίο ήρθε χωρίς εξηγήσεις". Καταλήγει ότι "αποδοκιμάζει αυτή τη συμπεριφορά και θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα για τη διατήρηση του κύρους και της κυριαρχίας του Κράτους της Λιβύης".
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Από την πρώτη στιγμή του Τουρκολυβικού μνημονίου αλλά και στην συνέχεια μέχρι σήμερα, έχω επισημάνει τους κινδύνους και τις αστοχίες στην υπόθεση αυτή. Δυστυχώς για μία ακόμη φορά οι φόβοι μου επαληθεύονται.
2) Ο Μοχάμεντ αλ Μενφί είναι διπλωμάτης και πολιτικός από το Τομπρούκ. Στις 5 Φεβρουαρίου 2021, επελέγη ως πρόεδρος του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου στο Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου. Προηγουμένως, είχε διατελέσει πρεσβευτής της Λιβύης στην Ελλάδα.
3) Το μοναδικό νομίμως εκλεγέν σώμα της Λιβύης από τον λαό, το κοινοβούλιο της χώρας που εδρεύει στο Τομπρούκ, δεν επικύρωσε και απέρριψε το αρχικό μνημόνιο με την Τουρκία και εξέδωσε ανακοίνωση που δεν αναγνωρίζει και την συμφωνία την οποία υπέγραψαν υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Μανγκούς και ο Τούρκος ομόλογός της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον τομέα των υδρογονανθράκων.
4) Το Κοινοβούλιο στο οποίο προεδρεύει ο Ακίλε Σαλέχ τον Φεβρουάριο του 2022 κατάργησε τον πρωθυπουργό Αμπτουλαχαμίντ Ντμπέιμπα και ψήφισε τον Φάτι Μπασάγα ως μεταβατικό πρωθυπουργό, (πρώην υπουργό Εσωτερικών των αρχών της Τρίπολης) να σχηματίσει αυτός μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να οργανώσει τις εκλογές που είχαν αναβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σχετικά Θέματα:
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών