Τι πραγματικά συνέβη με τον Μητσοτάκη στα Τίρανα

Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει μετατρέψει το πεδίο των ελληνο-αλβανικών σχέσεων σε βάλτο, όπως το σύνολο της εξωτερικής του πολιτικής. Καθ’ εικόνα και ομοίωση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης που έχει δημιουργήσει στην Αλβανία. Είναι όμως δικά του προβλήματα, του αλβανικού πολιτικού συστήματος στα Τίρανα και του αλβανικού λαού που τον εκλέγει.
Εκείνο, όμως, που προκαλεί εντύπωση είναι πως στα λασπόνερα του Έντι Ράμα εγκλωβίζεται και η ελληνική εξωτερική πολιτική και μάλιστα κατά τρόπο που θυμίζει εθισμό, αφού εκδηλώνει αδυναμία να αλλάξει ρότα. Χωρίς τον Ερντογάν τα τείχη της Ευρώπης θα είχαν καταρρεύσει δήλωσε σήμερα Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη ο υποτακτικός του Τούρκου “σουλτάνου” Αλβανός Πρωθυπουργός που μετείχε στο “TRT Global Forum”. Ούτε ο Ιμπραχήμ Καλίν θα τα έλεγε τόσο εγκωμιαστικά.

Απόδειξη ότι ο Έντι Ράμα έχει εναλλακτική ατζέντα πέραν της ενταξιακής στην ΕΕ είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά το Φόρουμ ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που φιλοξενήθηκε στα Τίρανα, πέταξε για το Μπακού μαζί με μέρος του (γυναικοκρατούμενου) Υπουργικού του Συμβουλίου. Εκεί ανακοίνωσε μαζί με τον Αζέρο πρόεδρο Αλίεφ ότι ανοίγουν σύντομα πρεσβείες σε Τίρανα και Μπακού ενώ ξεκινούν εργασίες για παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή της Κορυτσάς και παραγωγής ηλεκτρικού από καύση μαζούτ στον Κόλπο του Αυλώνα απ’ την αζερική SOCAR.

Σε αδιέξοδη τροχιά
Πέρα όμως απ’ τις ειδήσεις θα πρέπει να δούμε και το βάθος των τεκταινόμενων που αφορά άμεσα τον Ελληνισμό. Έχει επισημανθεί ότι ο Έντι Ράμα έχει κατορθώσει να εγκλωβίσει τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας σε αδιέξοδη πορεία που εξυπηρετεί μάλλον την Άγκυρα ως επιλογή ή απόρροια. Η Αθήνα, για λόγους που δεν είναι κατανοητοί, αδυνατεί να καταλάβει και αποδεχτεί ότι τα Τίρανα υπό την παρούσα πολιτική συγκυρία δεν πρόκειται να συναινέσουν στην οριστική διευθέτηση του προβλήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο. Έτσι, το μόνο που καταφέρνει είναι η συνεχής πτώση. Η Ελλάδα έχει απωλέσει κύρος που θέλει πολύ προσπάθεια να ανακτηθεί.
Δεδομένου ότι λίγο πριν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Τίρανα είχε επισκεφθεί επίσημα την Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών Όλτα Τζάτσκα, ήταν ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε καμιά ελπίδα για πρόοδο στο ζήτημα της ΑΟΖ. Ο Αλβανός Πρωθυπουργός “υποδέχθηκε” τον Έλληνα ομόλογό του, προσβάλλοντας την Ελλάδα ότι είχε εξαπατήσει την Ευρωζώνη για να τη δεχτεί ως μέλος της. Ένα προϊόν του κομμουνιστικού απομονωτισμού της Αλβανίας είχε άποψη για το πώς είχε ενταχθεί τυπικά η Ελλάδα, διότι ουσιαστικά ο Ελληνισμός είναι Ευρώπη! Η προσβολή θα ήταν λόγος ουσιαστικός βέβαια να μην παρατείνονταν άλλο η διαμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Τίρανα.

Η συνέχεια, άλλωστε, είναι ακόμη πιο ανησυχητική. Είναι ψευδές ότι ο Έντι Ράμα ζήτησε συγγνώμη για την προσβολή. Ενώπιον του Έλληνα Πρωθυπουργού είπε κάτι πολύ πιο επαίσχυντο: δεν μίλησα για τη σχέση της σύγχρονης Ελλάδας με την Ευρώπη, αλλά για τους Έλληνες και το Δούρειο Ίππο. Δηλαδή σύμφωνα με τον Έντι Ράμα ο Ελληνισμός έχει εξαπατήσει την ανθρωπότητα όλη και όχι μόνο την ΕΕ!

Αυτά που δεν ακούσατε στα ελληνικά ΜΜΕ
Για τα αμιγώς πολιτικά θέματα να υπογραμμιστεί ότι η πολιτική τάξη στα Τίρανα δεν θέλει καμιά πρόοδο, ειδικά στο ζήτημα της ΑΟΖ. Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας για τη συνάντηση του Προέδρου Μπαϊράμ Μπεγκάϊ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό δεν αφήνει περιθώρια. Αποσαφηνίζει ότι κατά τη διευθέτηση εκκρεμών σύγχρονων προβλημάτων θα ληφθεί υπόψη το διεθνές δίκαιο αλλά και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας του 2010 για την ακύρωση της μονογραφημένης Συμφωνίας Διευθέτησης Θαλασσίων Ζωνών στο Ιόνιο μεταξύ των δύο χωρών.
Για την εν λόγω απόφαση έχουν γραφεί πολλά και από καλούς εμπειρογνώμονες. Είναι, όμως, δυνατό, καθώς δύο χώρες ετοιμάζονται να προσφύγουν σε διεθνή επιδιαιτησία με βάση διεθνείς συνθήκες να επικαλείται η μία απόφαση εγχώριου δικαστηρίου; Εφόσον το κάνει σημαίνει ότι δεν θέλει να σεβαστεί κανόνες που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις τις οποίες έχει επικυρώσει.

Ως λεπτομέρεια να αναφερθεί ότι ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος που είχε προσφύγει για την ακύρωση της Συμφωνίας, πρώην Υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι εκτίει φυλακή για ανάμειξη σε διεθνή οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών. Επίσης, τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου που είχαν “εκδικάσει” την υπόθεση της υπογεγραμμένης Συμφωνίας για την ΑΟΖ και είχαν υιοθετήσει στην ουσία την απόφαση που είχε ετοιμαστεί στην Άγκυρα, είναι σήμερα όλα σχεδόν εκτός δικαστικού σώματος για λόγους χρηματισμού και διαφθοράς!

Ούτε καν επίσκεψη στην ελληνική μειονότητα!
Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο προόδου στο ζήτημα αυτό. Η Αθήνα δείχνει μάλιστα ανέτοιμη να ασκήσει και με άλλα θεμιτά πολιτικά μέσα πολιτική πίεση, ώστε να επανέλθουν σε άλλη τροχιά οι διμερείς σχέσεις. Μέσα σ’ αυτά έχει ιδιαίτερη σημασίας η εστίαση στην κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός. Η απογύμνωση απ’ τα περιουσιακά στοιχεία, η πολιτική χειραγώγηση, η στέρηση βασικών ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, η οικονομική αφαίμαξη αποτελούν μια πραγματικότητα που δυστυχώς δεν φαίνεται να ενοχλεί την Αθήνα.

Ενδεικτικά ας αναφερθεί ότι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης –για όποιους λόγους– είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί τις περιοχές της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας υπέκυψε σε χειρισμούς των Τιράνων και ανέβαλε την επίσκεψή του, ώστε να κάνει την περιοδεία μαζί με τον θύτη των Βορειοηπειρωτών Έντι Ράμα. Να αναφέρουμε επίσης ότι στις ανακοινώσεις του Γραφείου Μητσοτάκη είχε αποφευχθεί η αναφορά σε Αργυρόκαστρο και Αγίους Σαράντα (οικεία ονόματα στο αυτί του Έλληνα πολίτη), προφανώς για να ικανοποιήσει το διαχρονικό από την εποχή Χότζα εθνικιστικό αφήγημα ότι η ελληνική μειονότητα ζει μόνο σε κάποιες αγροτικές κοινότητες!

Σχετικά Θέματα

Σχόλια