Αλβανία: Το 70% των πολιτών ξεμένει από χρήματα πριν το τέλος του μήνα

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, σχεδόν το 70% των Αλβανών δεν τα βγάζει πέρα, καθώς τελειώνουν τα χρήματα πριν από το τέλος του μήνα.
Σχεδόν το 70% των Αλβανών εργαζομένων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη των μηνιαίων αναγκών τους, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σε πρόσφατη έκθεση σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και τις μελλοντικές επιπτώσεις. Η μελέτη διεξάγεται μία φορά κάθε πέντε χρόνια μέσω ερευνών σε 70.000 εργαζόμενους σε 36 ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό περιλαμβάνει κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.

Άλλες βαλκανικές χώρες κατατάσσονται μετά την Αλβανία, αλλά εξακολουθούν να έχουν σημαντικά διαφορετικό αποτέλεσμα από την Αλβανία.
Η δεύτερη χώρα όπου οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι δεν καταφέρνουν να καλύψουν τις μηνιαίες τους ανάγκες είναι το Κοσσυφοπέδιο, με 57% των εργαζομένων, ακολουθούμενες από το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία στα ίδια περίπου επίπεδα και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 54%.

Η έρευνα ζήτησε από τους ερωτηθέντες να αξιολογήσουν την ικανότητα της οικογένειάς τους να τα βγάλει πέρα, λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό μηνιαίο εισόδημα από διάφορες πηγές σε μια κλίμακα έξι βαθμών από «πολύ εύκολο» έως «πολύ δύσκολο». Οι διαφορές διέφεραν πολύ μεταξύ των χωρών ως προς το ποσοστό των εργαζομένων που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, κυμαινόμενο από 5% στη Δανία έως 69% στην Αλβανία.
Η Βουλγαρία ήταν το κράτος μέλος της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, με το 42% να δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.

Μπορεί οι Αλβανοί εργαζόμενοι να έχουν τις περισσότερες ώρες εργασίας στην Ευρώπη, αλλά αποδεικνύεται ότι έχουν μικρότερη ταχύτητα στην εκτέλεση των καθηκόντων τους και δεν υφίστανται την πίεση των προθεσμιών.
Η εργασία με υψηλές ταχύτητες είναι συχνή ή συνηθισμένη για λιγότερο από το 30% των Αλβανών εργαζομένων, ενώ πίεση για προθεσμίες για περίπου 25%, και τα δύο τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Συγκριτικά, στην Ελλάδα, που είναι η χώρα με την υψηλότερη ένταση εργασίας, το 65% των εργαζομένων δηλώνει ότι απαιτείται να εργάζεται με υψηλή ένταση και το 55% ότι εργάζεται υπό πίεση προθεσμίας.

Όσον αφορά τους τομείς, η εργασία υψηλής ταχύτητας ήταν πιο κοινή στην υγειονομική περίθαλψη, το εμπόριο και τη φιλοξενία και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ενώ η εργασία με περιορισμένες προθεσμίες ήταν πιο κοινή στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τις κατασκευές και τις μεταφορές.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια