Γράφει ο Παναγιώτης Μπάρκας
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ …. ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Στη ιστορία των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας η συνοριακή διάβαση της Κακαβιάς αποτελεί το σύμβολο των ελλήνο-ελληνικών και ελληνο-αλβανικών σχέσεων. Τα 20 πρώτα χρόνια αλβανικού κράτους, μέχρι το 1945, η διάβαση των συνόρων παρέμεινε φυσιολογική ή συμβατική. Το 1985, σαράντα χρόνια μετά από τη σκουριά που επέβαλε το αλβανικό κομμουνιστικό καθεστώς στην πύλη αυτή της Κακαβιάς και τα μέτρα ερμητικού εγκλωβισμού του Ελληνισμού στη δική του επικράτεια, ο Κάρολος Παπούλιας άνοιξε τρίζοντας την πύλη αυτή. Στην ουσία, άνοιξε την πύλη της μεγάλης ιστορικής ελπίδας των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών για την μητρική αγκαλιά..
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ…. ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
40 χρόνια μετά, το 2025 η Κακαβιά, που αποτελεί την κυριότερη πύλη της Ελλάδας με την Αλβανία, έχει μετατραπεί στο σύμβολο της ταλαιπωρίας στην επικοινωνία με την Ελλάδα, τόσο των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, όσων και των Αλβανών. Για να αποφασίσει κάποιος απ’ αυτούς να πάει προς και από Ελλάδα, θα πρέπει να το σκεφτεί αρκετά και να αποχτήσει γερά νεύρα και υπομονή. Αφοράει ιδιαίτερα την ελληνική αστυνομική πλευρά και όχι το τελωνείο. Και ενώ οι συνέπειες είναι βαθύτατες και ιστορικής σημασίας, διαπιστώνεται ότι κανένα μέτρο δε λαμβάνεται για την αλλαγή της κατάστασης.
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Λανθασμένα επικρατεί η εντύπωση ότι πρόκειται για προσωπική συμπεριφορά των υπηρετούντων αστυνομικών στην Κακαβιά. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Το αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί στην Κακαβιά είναι ελάχιστο για την αντιμετώπιση διέλευσης ενός τόσου μεγάλου όγκου επιβατών και οχημάτων. Η επικέντρωση της προσοχής για πολλές ώρες στον έλεγχο των διαβατηρίων και των δικαιολογητικών εγγράφων φέρνει κούραση. Το γεγονός μπορεί να δικαιολογήσει τη στάση αστυνομικών που δεν καλωσορίζει τους χιλιάδες διαβάτες προς Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, βγάζει προς τα έξω την εικόνα της Ελλάδας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αφιλόξενο κράτος. Δεν αποκλείονται ασφαλώς και εσκεμμένες περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς. Αυτό δυσκολεύει περισσότερο τα πράγματα.
Συνεπώς, η κατάσταση υπαγορεύει αναδόμηση της λειτουργίας του αστυνομικού συνοριακού φυλακίου της Κακαβιάς με πρώτο την αύξηση του αστυνομικού προσωπικού και με συμβατή με τη θέση, ως αντάξιου εκπροσώπου του Ελληνικού κράτους, εξειδίκευση.
ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ Ε. ΈΝΩΣΗΣ
Στη διάβαση της Κακαβιάς, που όπως είπαμε είναι η σημαντικότερη στην επικοινωνία με την Αλβανία, όπως και στις άλλες τρεις υπόλοιπες χερσαίες διαβάσεις, δεν εφαρμόζεται ο Κώδικας Συνόρων Σένγκεν (Κανονισμός Ε.Ε 2016/399) συγκεκριμένα το άρθρο 10, κατά το οποίο στα εξωτερικά σύνορα των χωρών της Ε.Ε θα πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστές λωρίδες για πολίτες της Ε. Ένωσης και για πολίτες τρίτων χωρών.
Στην Κακαβιά όλοι οι προερχόμενοι από ή προς Αλβανία πολίτες, ανεξαρτήτως αν είναι κάτοχοι ελληνικής ταυτότητας, δλδ ευρωπαίοι πολίτες, στοιβάζονται στην ίδια λωρίδα. Εξαιρούνται οι Έλληνες εξ΄ Ελλάδος πολίτες οι οποίοι «δικαιούνται» να περάσουν εκτός αυτής της σειράς! Δλδ μόνο γι΄αυτούς εφαρμόζεται ο παραπάνω κανονισμός! (Ασφαλώς, δεν μπορώ να κάνω ιδιαίτερα προσωπικά παράπονα, εφόσον, αν χρειαστεί θα κάνω χρήση και της δημοσιογραφικής ιδιότητας ). Επιπλέον, στην έξοδο από Ελλάδα τυχαίνει πολλές φορές μάλιστα και σε αντιμετώπιση μεγάλου φόρτου, να αξιοποιείται για επιβάτες και ΙΧ μόνο μία λωρίδα από τις τέσσερις εφικτές. Ή στην είσοδο ισάριθμές 2+2, δλδ δύο για τα λεωφορεία τα και φορτηγά και δύο για επιβάτες και ΙΧ παρά το γεγονός ότι οι επιβάτες και τα ΙΧ μπορεί να είναι μερικές φορές περισσότεροι σε όγκο. Ή ενώ οι επιβάτες των λεωφορείων σφραγίζουν σε άλλο εσωτερικό γκισέ, τα λεωφορεία που τους μεταφέρουν μπλοκάρουν μια άλλη λωρίδα, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για επιβάτες και ΙΧ.
ΤΟ ΒΑΡΥ ΤΙΜΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ
Με τη στάση αυτή στην Κακαβιά, την πληρώνουν ιδιαίτερα οι Έλληνες υπήκοοι με καταγωγή από την Αλβανία. Δεν αντιμετωπίζονται ως Έλληνες-Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά με τον ίδιο τρόπο όπως οι κάτοχοι μη Ευρωπαϊκών διαβατηρίων. Δεν διαμαρτύρονται διότι γνωρίζουν την απάντηση του Έλληνα αστυνομικού. Ότι θα πρέπει να μείνουν στην ουρά όπως οι υπόλοιποι που δεν είναι Έλληνες πολίτες και ότι εκείνος δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις. (Παρά την υπαγόρευση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας). Ο Έλληνας Βορειοηπειρώτης ωστόσο, δεν επιθυμεί να διεκδικήσει την αντιμετώπιση ως Έλληνας στην Ελλάδα. Με το δικό του ένστικτο, αλλά και λογική, φοβάται μήπως υποστεί αρνητική διάκριση στην Αλβανία. Όμως, ο Έλληνας της Αλβανίας καλλιεργεί και δυναμώνει στο εσωτερικό του την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα δεν το θέλουν, δεν τον αγαπούν, τον βλέπουν σα ξένο κρέας. Άρα θα πρέπει να μη τα χαλάσει (έστω και διεκδικώντας έναν νόμιμο δικαίωμα από την Ελλάδα) με τους Αλβανούς.
ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟ ΜΙΣΟΣ
Από την άλλη, οι εντελώς αδικαιολόγητες ουρές που σε ημέρες γιορτών αγγίζουν τις μερικές ώρες καθυστέρησης διέλευσης των συνόρων, προκαλούν και μεταξύ των Αλβανών ένα κρυφό μίσος κατά της Ελλάδας. Εποικοδομητικό για τα αλβανικά δεδομένα, διότι είναι ένας τρόπος να εμποδιστεί η φυσιολογική ένταξη και ώσμωση των Αλβανών στην Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία. (Το είδαμε στις δύο πρόσφατες επισκέψεις Ράμα στην Ελλάδα) Και ασφαλώς αρνητικό για την Ελλάδα με ό τι αυτό συνεπάγεται.
ΜΙΑ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ.
Νομίζω ότι στο σημείο αυτό θα πρέπει να μνημονευτεί η καλή συμπεριφορά των αλβανικών αρχών στη διάβαση στην Κακαβιά, οι οποίες καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αποφύγουν τέτοια προβλήματα. Σέβονται συγκεκριμένες προσωπικότητες και κατηγορίες ανθρώπων, συμπεριφέρονται καλά με τους Έλληνες πολίτες.
ΕΜΠΟΔΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΚΑΒΙΑ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ας το δούμε το θέμα και από μια άλλη οπτική γωνία. Έρευνα μαρτυρεί ότι καθημερινά Έλληνες και Αλβανοί, που εισέρχονται στην Ελλάδα από Κακαβιά, αφήνουν καθημερινά και μόνο στα Ιωάννινα (κυρίως οι δεύτεροι) περίπου 150 χιλιάδες ευρώ, αποτελώντας έτσι τους καλύτερους πελάτες για την κουρασμένη αγορά των Ιωαννίνων. Μήπως αυτοί οι πελάτες, ή οι υπηρετούντες την ελληνική οικονομία θα πρέπει να χαίρουν καλύτερης αντιμετώπισης στα σύνορα;!
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ;!
Μήπως η διάβαση της Κακαβιάς από ένα σημείο άγχους και ταλαιπωρίας θα πρέπει να μετατραπεί σε διάβαση που συμβάλλει περισσότερο στην αξιοπρέπεια του ελληνικού κράτους, να εξυπηρετήσει καλύτερα τα ελληνικά συμφέροντα, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, την καλύτερη αντιμετώπιση και μεταχείριση των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών;!
Διαβάστε ακόμη
* Ο δημοσιογράφος που έβλεπε διαφορετικά από τους συναδέλφους του την Αλβανία και τους Βορειοηπειρώτες
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών