Ψυχρολουσία και από την Αλβανία: Η υπουργός Εξωτερικών ξαναβάζει το «τσάμικο» με την Ελλάδα

Γράφει ο Σπύρος Σιδέρης

Ψυχρολουσία για την Ελλάδα, από την πρώτη για το 2023 συνέντευξη τύπου που έδωσε η Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Τζάτσκα για τα πεπραγμένα της αλβανικής διπλωματίας το 2022.

Ούτε λίγο ούτε πολύ η Αλβανή ΥΠΕΞ, ακολουθεί την πεπατημένη της τουρκικής διπλωματίας, όπου βάζει στο τραπέζι το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του Τσάμικου, για να πάνε οι δυο χώρες στη Χάγη.
«Δεν μιλάμε μόνο για οριοθέτηση του θαλάσσιου χώρου, αλλά και για άλλα ζητήματα που έχουμε κληρονομήσει, όπως η άρση του εμπολέμου και κατ’ επέκταση και τα έννομα αποτελέσματα που απορρέουν από αυτόν σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, αλλά και τα θέματα σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εδώ και στην άλλη πλευρά των συνόρων», είπε μεταξύ άλλων η Αλβανή ΥΠΕΞ στην πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων για το 2023.

Πιο ξεκάθαρα δεν θα μπορούσε να το θέσει η Τζάτσκα το «Τσάμικο», που για άλλη μια φορά επί διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη επανέρχεται στην Αλβανική ατζέντα.
Νωρίτερα η Υπουργός της Αλβανίας είχε δηλώσει ότι «θα συνεχιστεί το τεχνικό έργο για την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για την επίτευξη συμβιβασμού στα ζητήματα που θα υποβληθούν στο Διεθνές Δικαστήριο σχετικά με το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών. Η επίτευξη αυτού του συμβιβασμού θα επέτρεπε την παραπομπή της υπόθεσης στο Δικαστήριο.»

Όμως για να μην υπάρχουν φρούδες ελπίδες σε όσους από την Ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσαν να διαστρεβλώσουν τις δηλώσεις της, ενέπλεξε και τον Πρόεδρο τα Αλβανίας, λέγοντας ότι «θα πρέπει να ζητήσουμε την πλήρη εξουσία του προέδρου της χώρας για να καθίσουμε στο τεχνικό τραπέζι». Όπερ σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσει μια συμφωνία με τις ευλογίες του Προέδρου Μπαϊράμ Μπεγκάι.
Με ή χωρίς την συνδρομή της Τουρκίας, η Αλβανία παίζει την Ελλάδα στα δάχτυλα, ζητώντας διευθέτηση σ’ ένα θέμα που τέθηκε στα αζήτητα και τα ασυζήτητα από την προηγούμενη ηγεσία και τον Νίκο Κοτζιά στο ΥΠΕΞ.

Αποδεικνύεται σε χρόνο ρεκόρ ότι το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στις περιοχές της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ήταν μια τρύπα στο νερό, που μπορεί να μεταμορφωθεί σε γιγάντια θαλάσσια δίνη και να συμπαρασύρει στον πάτο όχι μόνο την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια