Οι τοπικές εκλογές, ο πήχης των κομμάτων και οι προσδοκίες των μελών της ΕΕΜ

Γράφει ο Χρήστος Τζιάς

Τέσσερις μήνες πριν τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών της 14 Μαϊου , στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας κυριαρχεί ένα ανάμικτο αίσθημα περιέργειας, απορίας και ανασφάλειας , ταυτόχρονα. Ούτε στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στο χώρο μας , δεν διαφαίνεται ν' αλλάξουν οι καταστάσεις και τα δεδομένα , όσον αφορά την αισθητή αλλαγή στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Και αυτή τη φορά, τα καταφέραμε όλοι μαζί, ώστε να τα κάνουμε " μούσκεμα". Μας παρέσυρε η ονοματολογία, με τους " μνηστήρες" για το χρίσμα του υποψηφίου Δημάρχου, και , ... κανείς , μα κανείς, δεν ασχολείται με την ουσία. Με το πρόγραμμα ανάπτυξης, αλλαγής και βελτίωσης , στα τοπικά δρώμενα του χώρου μας.

Επί 32 χρόνια τώρα, το πολιτικό κατεστημένο κατάφερε να επιβάλλει τους δικούς του όρους του εκλογικού " παιχνιδιού". Γι' αυτό και ο πήχης παραμένει αδικαιολόγητα, πολύ, μα πολύ χαμηλά.
Εν έτη 2023, μιλάμε ακόμα για νερό, ρεύμα, δρόμο κλπ... Σπανίως, αναφερόμαστε σε περιβαλλοντολογική τοπική πολιτική, σε καινοτόμες πρωτοβουλίες οικονομικής ανάπτυξης στα χωριά μας, σε εκσυγχρονιστικές μεθόδους μεταλαμπάδευσης του πολιτισμού και της παιδείας μας, σε συγκεκριμένες και χειροπιαστές προσπάθειες ανάπτυξης του τουρισμού και αγροτουρισμού.

Αν και τα κόμματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο μας διακατέχονται από το " αρχηγικό σύνδρομο" και εμφανίζουν τεράστια κενά στην εσωτερική δημοκρατική λειτουργία τους, έχουν ιστορική ευθύνη, ώστε στις τοπικές εκλογές του Μαϊου να παρουσιάσουν στο Λαό υποψηφίους με κύρος , με άρτιες οργανωτικές ικανότητες , αλλά και προικισμένους με γνώσεις.
Ο πήχης θα παραμείνει και πάλι χαμηλά. Δυστυχώς. Διότι, τα κόμματα ακόμη δεν έχουν αναδείξει τους υποψηφίους. ( Για να είμαι ακριβοδίκαιος, μόνο στο Δήμο Δρόπολης και Πωγωνίου ο Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός , κύριος Έντι Ράμα , έπλεξε εγκώμια στον νυν Δήμαρχο, κύριο Δημήτρη Τόλη κάτα την επίσκεψη στη Δερβιτσανη , μαζί με τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη ,στις 22 Δεκεμβρίου) Επίσης, το κυβερνων Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του στους Δήμους Φοινίκης και Χειμάρας.

Ακόμη πιο χειρότερη παρουσιάζεται η κατάσταση στους δικούς μας δήμους με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αν και έχει οριστεί μια σύσκεψη του Γενικού Συμβουλίου της Ομόνοιας στις 21 Ιανουαρίου , έχοντας στην ημερήσια διάταξη και το ζήτημα ανάδειξης υποψηφίων.
Πώς μπορεί ένας σοβαρός υποψήφιος Δήμαρχος να παρουσιαστεί στο Λαό με ένα εξίσου σοβαρό Πρόγραμμα , για το οποίο έχει μόλις λίγες εβδομάδες στη διάθεσή του για να το καταρτίσει ;;;!!! Πώς μπορεί να φτιάξει το δικό του εκλογικό επιτελείο ,όταν τα κόμματα υπολειτουργούν ή είναι τελείως διαλυμένα; Πώς μπορεί να έχει τομεάρχες δίπλα του, όταν ο συνδιασμός με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους ανακοινώνεται μόλις ένα μήνα πριν τις εκλογές; Πώς μπορούμε να ανεβάσουμε ψηλά τον πήχη με αυτή την κατάντια; (;!)

Και,...ποιος ρωτάει από τους πολιτικούς μας για τις προσδοκίες του εκλογικού σώματος, του κοσμάκη, του λαοτζίκου ; Επί το πλείστον, αυτοί επιδίδονται στις ανίαρες συμμαχίες κι ανήθικα πολιτικά παζάρια. Λίγο νοιάζονται για τα προγράμματα, ελάχιστα ενδιαφέρονται για τις πραγματικές ανάγκες του τόπου και δεν ευαισθητοποιούνται καθόλου , μα καθόλου , για τις κοινωνικές πληγές που μαστιγώνουν εδώ και χρόνια την τοπική μας κοινωνία...
Οπότε, μετά από τέσσερα χρόνια...το έτος 2027, θα μιλούμε και πάλι για... νερό, δρόμο και ηλεκτρικό ρεύμα... Δυστυχώς...!

* Ο Χρήστος Τζιάς είναι δημοσιογράφος στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Αργυροκάστρου (RTGJ).

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια