Εργασίες αναστήλωσης ερειπωμένου Μοναστηριού της Χιμάρας

Από το Σεπτέμβριο του 2022 βρίσκονται σε εξέλιξη αναστηλωτικές εργασίες σ' ένα ιστορικό μοναστήρι στο Αθάλι της Χειμμάρας, της Παναγίας της Αθαλιώτισσας, με χρήματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και υπό την καθοδήγηση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του στην Αλβανία έχει βάλει ως σκοπό όχι μόνο την ανέγερση εκ θεμελίων νέων ναών, αλλά και την αποκατάσταση των Ορθόδοξων εκκλησιαστικών μνημείων.
Οι εργασίες αφορούν, μεταξύ άλλων, σε στερεωτικές παρεμβάσεις στο καθολικό, αλλά και στη σκεπή και στο ταβάνι, καθώς και στο Ιερό Βήμα, όπως και στο διώροφο ημι-κατεδαφισμένο κτίσμα, το οποίο θα ανακαινιστεί και αυτό και θα χρησιμοποιηθεί ως ξενώνας.

Προϋπήρξε, μετά από προτάσεις του Τομέα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Εκκλησίας της Αλβανίας, η έγκριση αποκατάσταση της μονής αυτής, όπως και της μονής «Παναγίας της Σκουταριώτισσας» στο Σκουταρά Χειμάρρας, από το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αλβανίας.



Το Μοναστήρι της Παναγίας της Αθαλιώτισσας είναι κτισμένο το 1795 σε όρος κοντά στη Χειμμάρα και σώζεται ο ναός, τρίκλιτη Βασιλική.
Υπάρχει πολύ ψηλό τέμπλο με τρεις εισόδους στο Ιερό Βήμα, ενώ η στέγη είναι σκεπασμένη με πλάκες.
Η αψίδα δεν βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του ανατολικού τείχους, κάτι που δεν συνηθίζεται στους ναούς αυτού του τύπου, οπότε εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο ναός τροποποιήθηκε και ανασυγκροτήθηκε μεταγενέστερα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος κάνει έναν τιτάνιο αγώνα παλαιές ορθόδοξες μονές και εκκλησίες της Αλβανίας, ξεχασμένες και εγκαταλελειμμένες επί πολλές δεκαετίες, λόγω του αθεϊστικού διωγμού, που έμεναν απροστάτευτες, να ξαναποκτήσουν την παλαιά αίγλη τους.
Η μέριμνά του και προς αυτή την κατεύθυνση είναι εξακολουθητική, ουσιαστική και αποτελεσματική, με αποτέλεσμα πάνω από 160 ναοί και μονές να έχουν συντηρηθεί και πάνω από 70 να έχουν αναστηλωθεί μέχρι τώρα, δαπανώντας πολλές χιλιάδες ευρώ.

Παρότι σε πολλές περιπτώσεις είναι δυσχερές το έργο αναστήλωσης, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η αποκατάσταση μονών και ναών είναι ακόμα εφικτή, γεγονός που, όταν συμβαίνει, και τα Ορθόδοξα μνημεία αναδεικνύονται, ξαναποκτούν την πλήρη λειτουργικότητά τους, προσελκύουν το ενδιαφέρον αρκετών προσκυνητών και διασώζουν ολοζώντανη την παρουσία μέσα στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, που υπήρξε πολυκύμαντη και αιματοκυλισμένη.
Kαι είναι αυτό ένα από τα σύγχρονα θαύματα στην Εκκλησία της Αλβανίας.

Χρειάζεται καρδιά καθαρή, για να αναγνωρίσουν οι άνθρωποι στα θαύματα του Θεού, που ποτέ δεν λείπουν, τη φανέρωση της θείας αγάπης, το νέο κόσμο της ελπίδας, που αναγγέλλει για τους πιστούς.
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας έπεισε, πρώτα απ’ όλα με την ίδια τη ζήση του, τους Ορθόδοξους στη γειτονική χώρα να καταλάβουν ότι οι ναοί και οι μονές είναι το κέντρο της λατρείας και η πηγή του αγιάσματος.
Δεν είναι ξεροί τοίχοι. Είναι Οίκοι του Θεού, που ελκύουν, εμπνέουν, μεταρσιώνουν και αναβιβάζουν τον άνθρωπο. Αλλά και περιέχουν, περικλείουν τον διαχρονικό πλούτο της Ορθοδοξίας.


πάτερ Ηλίας Μάκος

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια