Σαν σήμερα 9 Φεβρουαρίου

Τα γεγονότα, σαν σήμερα, 9 Φεβρουαρίου.

474 - Ο Ζήνων στέφεται συναυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
1621 - Ο Γρηγόριος ΙΕ΄ γίνεται Πάπας, ο τελευταίος που εκλέγεται δια βοής.
1775 - Αμερικανική Επανάσταση: Το Βρετανικό Κοινοβούλιο ανακηρύσσει τη Μασαχουσέτη σε εξέγερση.
1788 - Η Αυστρία εισέρχεται στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας.
1825 - Καθώς κανένας υποψήφιος δεν έλαβε την πλειοψηφία των ψήφων του Εκλεκτορικού Κολεγίου στις εκλογές του 1824, η Βουλή των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α. εκλέγει τον Τζον Κουίνσι Άνταμς ως πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
1849 - Ανακηρύσσεται η νέα Ρωμαϊκή Δημοκρατία.
1861 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Ο Τζέφερσον Ντέηβις εκλέγεται στο Μοντγκόμερι (Αλαμπάμα) ως προσωρινός πρόεδρος των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής.
1870 - Ο Αμερικανός πρόεδρος Οδυσσεύς Γκραντ υπογράφει κοινό ψήφισμα του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών για την ίδρυση της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
1889 - Ο Αμερικανός πρόεδρος Γκρόβερ Κλίβελαντ υπογράφει νομοσχέδιο με το οποίο αναβαθμίζει το υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. σε επίπεδο μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Πολιτειών.
1895 - Ο Γουίλιαμ Μόργκαν δημιουργεί ένα παιχνίδι ονόματι μιντονέτ, το οποίο σύντομα θα αναφέρεται ως βόλεϊ.
1904 - Ρωσοϊαπωνικός Πόλεμος: Ολοκληρώνεται η ναυμαχία του Πορτ Άρθουρ.
1913 - Μία ομάδα μετεωροειδών είναι ορατή στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ακτής της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, οδηγώντας τους αστρονόμους στο συμπέρασμα ότι η προέλευση ήταν ένας μικρός βραχύβιος φυσικός δορυφόρος της Γης.
1920 - Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης του Σβάλμπαρντ, η διεθνής διπλωματία αναγνωρίζει τη νορβηγική κυριαρχία στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό ωκεανό και το χαρακτηρίζει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.
1934 - Υπογράφεται το Βαλκανικό Σύμφωνο.
1941 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Βόμβα χτυπά τον καθεδρικό ναό της Γένοβας στην Ιταλία χωρίς να εκραγεί.
1943 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: οι αρχές των συμμαχικών δυνάμεων ανακηρύσσουν το Γκουανταλκανάλ ασφαλές αφού η αυτοκρατορική Ιαπωνία απομάκρυνε τις υπόλοιπες δυνάμεις της από το νησί, τερματίζοντας τη μάχη του Γκουανταλκανάλ.
1950 - Μακαρθισμός: ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθυ κατηγορεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι είναι γεμάτο από κομμουνιστές.
1964 - Οι Beatles κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στο σόου του Εντ Σάλιβαν, παίζοντας ενώπιον ενός ακροατηρίου-ρεκόρ 73.000.000 τηλεθεατών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
1971 - Πρόγραμμα Απόλλων: Η αποστολή Απόλλων 14 επιστρέφει στη Γη μετά την τρίτη επανδρωμένη προσσελήνωση.
1984 - Πεθαίνει ο Σοβιετικός ηγέτης Γιούρι Αντρόπωφ από νεφρική ανεπάρκεια, και τον διαδέχεται στην ηγεσία της ΕΣΣΔ ο Κονσταντίν Τσερνιένκο.
1986 - Ο κομήτης του Χάλεϋ εμφανίζεται στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα.
2018 - Τελετή έναρξης των Χειμερινών ολυμπιακών αγώνων στην Πιόνγκτσανγκ της Νότιας Κορέας.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια