Μεταφορά της δίκης McGonigal στην Αλβανία

Η υπόθεση του πρώην ανώτατου αξιωματούχου του FBI, ΜακΓκόνιγκαλ, ο οποίος έλαβε ρωσικά χρήματα έχει συγκλονίσει τα διεθνή και τοπικά ΜΜΕ με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να κατηγορείται ως μέρος του σκανδάλου όπου στο επίκεντρο ήταν η καταστροφή της αλβανικής αντιπολίτευσης.
Ο Peter Lucas , ένας πολιτικός ρεπόρτερ, ο οποίος έχει γράψει τρία βιβλία για την Αλβανία, ένα από τα οποία είναι "Η Αμερικανική Αποστολή στην Αλβανία", έγραψε σχετικά.

Οι ΗΠΑ πρόκειται να διεξαγάγουν τη δίκη του ντροπιασμένου πρώην πράκτορα του FBI Charles McGonigal στα Τίρανα της Αλβανίας, τον τόπο των σοκαριστικών μεθόδων του.
Γιατί Αλβανία; Διότι υπάρχουν όλοι οι μάρτυρες, σε πολλούς από τους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες - κηρυγμένοι persona non grata - με βάση ανύπαρκτες ή ψεύτικες κυρώσεις.

Μια ανοιχτή δίκη στα Τίρανα θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να δείξουν στον μικρό σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ - και στον υπόλοιπο κόσμο - πώς δεν υπάρχουν δύο συστήματα δικαιοσύνης στην Αμερική ή την Αλβανία.
Αν και αυτό θα ήταν μια δύσκολη περίπτωση, μπορεί να υπάρχουν ακόμα κάποιοι που το πιστεύουν

Η Αλβανία είναι μια χώρα όπου ο McGonigal πλούτισε χωρίς το FBI να γνωρίζει τίποτα για την δόλια συμπεριφορά του. Και αυτή η συμπεριφορά περιελάμβανε την παγίωση μυστικής σχέσης με τον Αλβανό σοσιαλιστή πρωθυπουργό Έντι Ράμα.
Τα κατηγορητήρια κατά του ΜακΓκόνιγκαλ, για τα οποία έχει δηλώσει αθώος, περιλαμβάνουν την αποδοχή 225.000 δολαρίων σε μετρητά από έναν πρώην αξιωματικό των πληροφοριών της Αλβανίας με δεσμούς με τον Ράμα. Η ανταμοιβή για τις υποτιθέμενες παράνομες υπηρεσίες που παρασχέθηκαν προήλθε είτε από τους Ρώσους είτε από τους Αλβανούς, αλλά ενδεχομένως και από τους δύο. Ο McGonigal εργάστηκε επίσης για τη ρωσική πλευρά.

Ενώ ο Ράμα παραδέχτηκε ότι συναντήθηκε με τον ΜακΓκόνιγκαλ, αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία, αλλά παρεμπόδισε τις προσπάθειες για εσωτερική έρευνα.
Οι πολιτικοί του αντίπαλοι στο κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα έχουν κατηγορήσει, ωστόσο, ότι ο ΜακΓκόνιγκαλ πληρώθηκε για να στιγματίσει και να καταστρέψει τον αντίπαλο του Ράμα, Σαλί Μπερίσα, πρώην πρωθυπουργό, συνιστώντας να επιβληθεί κυρώσεις για να αποτραπεί μια πολιτική επιστροφή.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν το 2021 κήρυξε τον Μπερίσα persona non grata για απροσδιόριστες «διαφθορές» που φέρεται να συνέβησαν όταν ο Μπερίσα ήταν στην εξουσία πριν από οκτώ χρόνια. Ο Μπερίσα σχεδιάζει να αμφισβητήσει τον Ράμα το 2025.

Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η στενή παρουσία του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, ο οποίος δραστηριοποιείται επί μακρόν στην Αλβανία - και δέχεται επίθεση από τον Μπερίσα για μεγάλο χρονικό διάστημα - ο οποίος στο όνομα της μεταρρύθμισης προσπαθεί να κάνει στο αλβανικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης ό,τι έκανε στον σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ.
Ο Μπερίσα ισχυρίζεται ότι αν κάποιος πρέπει να χαρακτηριστεί persona non grata είναι ο Τζορτζ Σόρος.

Οι γονείς του Blinken, Vera και Donald Blinken, που μοιράζονται τα ουγγρικά συμφέροντα του Soros, έχουν στενούς δεσμούς με τον Soros και χρηματοδότησαν τα Soros Open Society Archives, ένα πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης στη Βουδαπέστη που ίδρυσε ο Soros. Ίσως ο Μπλίνκεν έκανε τη χάρη στον φίλο του πατέρα του. Ο Σόρος είναι από την Ουγγαρία.
Όχι μόνο αυτό, αλλά και η Αλβανίδα πρέσβης Γιούρι Κιμ έχει ριχτεί στην αλβανική πολιτική όπως κανένας άλλος πρέσβης. Ο Κιμ προσπάθησε να εκδιώξει τον Μπερίσα από το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο ίδρυσε αρχικά μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1991.

Ελλείψει αυτού, ως χάρη στον Ράμα, προσπάθησε να πείσει το Δημοκρατικό Κόμμα να εκδιώξει τον Μπερίσα από τον βουλευτή, παρόλο που είχε εκλεγεί. Είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον θα σταματήσει κάθε διάλογο με το Δημοκρατικό Κόμμα εάν ο Μπερίσα επιστρέψει στην ηγεσία του, κάτι που έγινε.

Ο Μπερίσα δεν είναι άγιος. Εκτός από τη Μητέρα Τερέζα, δεν υπάρχει άγια στα Βαλκάνια. Ούτε στο FBI υπάρχουν άγιοι.
Όμως ο Μπερίσα ήταν και είναι ένθερμος αντικομμουνιστής, ο οποίος ήταν ο πρώτος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος μετά την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος. Διετέλεσε πρόεδρος από το 1992 έως το 1997 και ξανά πρωθυπουργός από το 2005 έως το 2013. Ήταν πάντα φιλοαμερικανός.

Δεν έχει σημασία ποιος οδηγεί την Αλβανία, όσον αφορά τις ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ανεξάρτητα από το ποιος είναι υπεύθυνος, η Αλβανία ακολουθεί την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και βοηθά στην παροχή χώρων για στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις ή στην αποδοχή Αφγανών προσφύγων.
Έτσι, αυτό που συγκινεί τους Βαλκάνιους παρατηρητές είναι γιατί ο Μπάιντεν θα ανακατευόταν στην αλβανική πολιτική και θα στραφεί εναντίον του 77χρονου Μπερίσα. Έμεινε μόνος του, θα αποσυρόταν φροντίζοντας τον κήπο του. Τώρα, χάρη στους McGonigal και Blinken του δόθηκε μια νέα πνοή.
Αν ήμουν μέλος του Κογκρέσου, ή persona non grata, θα ήθελα να μάθω τι έκαναν ο Blinken και ο McGonigal στην Αλβανία. Η ιστορία βρωμάει.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια