Οι Βορειοηπειρώτες στην ουρά! Με σταυρωμένη την ελπίδα απόκτησης του επιδόματος ανασφάλιστου αλλά ξανά χωρίς Ανάσταση

Γράφει ο Παναγιώτης Μπάρκας

Αν θέλεις να χαρακτηρίσεις εικαστικά τους Βορειοηπειρώτες, έχε υπόψη μια ουρά ανέκφραστων ανθρώπων. Κυρτωμένων, σαν να θέλουν να κρύψουν καλύτερα την θαμμένη μέσα τους διαμαρτυρία, αξιοπρέπεια, κύρος. Κάποτε με ένα αλουμινένιο τσιγκρί για μισό κιλό γάλα. Σήμερα, με από ένα φάκελο για ελεημοσύνη από τη μάνα Πατρίδα. Τότε γιατί γνώριζαν ότι το επόμενο σκαλί σε οδηγούσε στη στενή. Σήμερα επειδή φοβούνται να αντικρίσουν την ελπίδα νεκρή …

Από τότε, που η κυβέρνηση Σαμαρά κατάργησε το επίδομα άπορου για τους Βορειοηπειρώτες, γνωστό ως «Σύνταξη του ΟΓΑ», πέρασαν πάνω από δέκα χρόνια. Δώδεκα φορές οι υπερήλικες Βορειοηπειρώτες, πιστεύοντας σε ελληνικές πολιτικές υποσχέσεις, μπήκαν στην ουρά με από έναν καινούργιο φάκελο με αποδεικτικά για να επαναφέρουν τη «Σύνταξη του ΟΓΑ». Αλλά...! Τίποτε νεότερο εκτός από το αυξανόμενο κόστος προετοιμασίας του φακέλου που ανέρχεται σε 250-300 Ευρώ, συν τις ταλαιπωρίες.

Το 2016, ο νόμος Κατράγκαλου με τους απαράδεκτους εθνικά περιοριστικούς όρους, κουτσούρεψε την εθνική σύνταξη του Βορειοηπειρώτη και των λοιπών γηγενών. Ακολούθησε η κούφια και απραγματοποίητη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση μετά το 2019. Ένα τρανταχτό στοιχείο ότι η επίσημη Αθήνα είχε πλύνει τα χέρια μαζί τους. Έδειξε ότι είχαν μετατραπεί σε βαρίδι στα πόδια της Αθήνας, από το οποίο έπρεπε να απαλλαγεί οριστικά και άμεσα. Αυτό διότι Βορειοηπειρώτης είχε απωλέσει και την εκλογική του σημασία. Η διάσπαρτη ψήφος του σε μερικά κόμματα εξουδετέρωνε πραχτικά την εκλογική του ισχύ. Για την Αθήνα οι Βορειοηπειρώτες δεν είχαν πλέον καμιά συναλλακτική αξία. Όπως παλιά. Η μητέρα πατρίδα αδιαφορεί τώρα για το γεγονός ότι ώθησε και παρέλκυσε τους γηγενείς Βορειοηπειρώτες και άλλους γηγενείς, να εγκαταλείψουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Τους χρειάζονταν για να ενισχύσει με νέο ομογενειακό αίμα το εξασθενημένο δημογραφικό και κοινωνικό της ιστό και για να μετατρέψει την ιδιαίτερη πατρίδα τους σε μαύρη τρύπα συμφερόντων γνωστών κύκλων με άμεση σχέση με την επίσημη Αθήνα.

Για να πετύχει κάτι τέτοιο συνεργάζεται αποτελεσματικά με «εκπροσώπους» των Βορειοηπειρωτών που επιλέγουν τα Τίρανα. Και αυτά, στον ευδιάκριτο στόχο για να σβήσει ο Ελληνισμός στα εδώ πατρώα του εδάφη, επέλεξαν την ταυτισμένη με την Ελλάδα ταχτική.

(Μαρτυρεί γι΄αυτό και το γεγονός ότι με τα κατά καιρούς τρίμματα που η Αθήνα έδινε στους υπερήλικους Βορειοηπειρώτες, εκείνοι έφτιαξαν τα σπίτια τους, ανέπτυξαν έναν κοινοτικό ιστό και μια οικονομική δραστηριότητα, επέστρεφαν στην πατρίδα τους. Η Αθήνα, η οποία ποτέ δε σκέφτηκε να στηρίξει ουσιαστικά τον Βορειοηπειρώτη να σταθεί στα πόδια του και στον τόπο του, με την κατάργηση του επιδόματος των ανασφάλιστων προς αυτούς έδειχνε ότι δεν έβλεπε με καλό μάτι την εξέλιξη αυτή.)

Το Μάιο -Ιούνη του 2019, λίγο πριν από τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ρυθμίσεις για την επαναγορά της «Σύνταξης ΟΓΑ» που τώρα θα λέγονταν «Επίδομα ανασφάλιστων». Αλλά «δεν πρόλαβε!» να τις εφαρμόσει. Η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας που διαδέχτηκε το ΣΥΡΙΖΑ, (η οποία είχε συσπειρώσει εκλογικά γύρω της του Βορειοηπειρώτες κατηγορώντας την προκάτοχη κυβέρνηση για αντεθνική στάση προς του Βορειοηπειρώτες) έβαλε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις στο χρονοντούλαπο. Ούτε οι Βορειοηπειρώτες διαμαρτυρήθηκαν. Όπως δεν διαμαρτυρήθηκαν και για το τρολάρισμα που δέχτηκαν αναφορικά με την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

Το Οκτώβριο του 2019, λίγους μήνες μόλις η Ν. Δημοκρατία ανέλαβε τα κυβερνητικά ινία, εξέδωσε κυβερνητική απόφαση με την οποία σκόπευε να καταργήσει το ΑΜΚΑ για τους ομογενείς με διαμονή στο εξωτερικό. Ευτυχώς δεν εφαρμόστηκε, δυστυχώς παραμένει σε ισχύ! Γνωστές οι συνέπειες. Οι Βορειοηπειρώτες, θα έχαναν το δικαίωμα δωρεάν ιατρικής περίθαλψης. Πρόκειται για απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που εξασφάλιζε δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε κάθε κάτοχο ΑΜΚΑ. (Νωπές οι μνήμες από τις ταλαιπωρίες και τα δείνα που δοκίμασε ο Βορειοηπειρώτης, όταν του κατάργησαν το βιβλιάριο υγείας του άπορου και τα μεταγενέστερα μέτρα που υιοθετήθηκαν ώστε ο κάθε Έλληνας του Εξωτερικού θα πλήρωνε τα διπλά όταν είχε ανάγκη τα ελληνικά νοσοκομεία. Το μέτρο αυτό απάλλασσε τους άλλους αλλοδαπούς !!!)

Η αποκορύφωση της στάσης αυτής της Αθήνας κατά των Βορειοηπειρωτών σημειώθηκε με τον Κορονοϊό. Η Ελλάδα, στο παράδειγμα του Χότζα έκλεισε ερμητικά τα σύνορα στους Βορειοηπειρώτες. Αντιμετωπίστηκαν ως η ουσιαστική απειλή της υγείας στη μητέρα Πατρίδα και αφέθηκαν απροστάτευτοι, στη μοίρα του θανάτου, ή στέλνοντας κοροϊδευτικά μάσκες και υγρά απολυμαντικά και αντισηπτικά. Ή μετατρέποντας την υγεία τους σε μαύρες μπίζνες.

Τον Δεκέμβρη του 2022, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επισκεπτόμενος σε προεκλογική τροχιά σε Χιμάρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη θα δηλώσει πλαγίως ότι σύντομα θα ρυθμιστεί και δοθεί το επίδομα ανασφάλιστου στους υπερήλικους Βορειοηπειρώτες με απλές διαδικασίες και μέσω ειδική πλατφόρμας. Η εξέλιξη όμως διέψευσε τον Πρωθυπουργό. Άλλωστε εκείνος γνώριζε πρώτος το ψέμα του.

Δυστυχώς, η αντίστοιχη πλατφόρμα για τους Βορειοηπειρώτες έγινε η πιο δυσλειτουργική μεταξύ όλων των τελευταίων ηλεκτρονικών πλατφόρμων της κυβέρνησης. Μάλλον δε λειτουργεί! Ενώ, όσον αφορά την λειτουργία τέτοιας πλατφόρμας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο (όπως και στα υπόλοιπα στην Αλβανία) δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία. Ούτε πρόκειται (!) Από την άλλη οι όροι για να επωφεληθεί ο υπερήλικας Βορειοηπειρώτης το επίδομα ανασφάλιστου, μετατρέπουν αυτομάτως αυτό το επίδομα σε δώρο άδωρων.

Οι Βορειοηπειρώτες όμως, τρέχουν να κάμουν τα χαρτιά «για τη σύνταξη» της Ελλάδας. Νέα έξοδα, χρήματα, ταλαιπωρίες, άγχος για να πάρουν στο τέλος την απογοήτευση.

Δεν προσέχουν τα αξεπέραστα εμπόδια που κάνουν αδύνατη την προσκόμιση και κατοχύρωση του επιδόματος. Καταπιάνονται από την πολιτική υπόσχεση και την είδηση ότι κάποιοι το παίρνουν. Όντως, κάποιοι παίρνουν το επίδομα αυτό, όπως κι άλλα που καταργήθηκαν για το σύνολο των Βορειοηπειρωτών. Αποτελούν μέρος της ταχτικής για να κρατούν ζωντανή την ελπίδα στο σύνολο των Βορειοηπειρωτών. Αυτοί «οι κάποιοι» ωστόσο, είναι «οι δικοί μας» που έχουν το μέσο. Μέρος κι αυτό της ταχτικής ώστε οι Βορειοηπειρώτες να μη καταπιάνονται από συλλογικές και κατοχυρωμένες νομικά λύσεις, αλλά να αναζητάει ο καθένας την λύση του. Να αναδειχτεί ο ικανότερος των άλλων. Να αυτοτροφοδοτείται η διάσπαση, η αντιπαράθεση και ο κατακερματισμός δυνάμεων.

Στο πλευρό της ταχτικής αυτής βρίσκονται πάντα οι εκπρόσωποι των Βορειοηπειρωτών. Όταν οι Βορειοηπιερώτες πάνε να οργανωθούν για να διεκδικήσουν και βρουν λύσεις στα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα, οι εγκάθετοι εκπρόσωποί τους σπεύδουν πρώτοι για να προσφέρουν τις υπηρεσίες αποπροσανατολισμού, αποσιώπησης, διάσπασης και εξουδετέρωσης της κίνησής τους. Πρόκειται για υπηρεσίες που τους εξασφαλίζουν προσωπικά πολιτικά και οικονομικά, οφέλη. Και όταν αυτοί δεν αρκούν, η πολιτεία αξιοποιεί τις ελάχιστες εξέχουσες προσωπικότητες των Βορειοηπειρωτών τις οποίες, αφού εκμεταλλευτεί για ένα συγκεκριμένο σκοπό που θα αναδειχθεί σε βάρος των ομογενών τους, τις αγνοεί.

Που είναι οι εκπρόσωποι μας, οι δήμαρχοι, οι πρόεδροι των κομμάτων, των οργανώσεων των συλλόγων, των…;! Γιατί δεν φωνάζουν να βρεθεί μια λύση στο καυτό αυτό θέμα;! Γιατί δεν βγαίνουν να εξηγήσουν τι στην ουσία συμβαίνει;!

Αγαπητοί Βορειοηπειρώτες! Σας λυπάμαι και ταυτόχρονα αγανακτώ, ενώ θα μπορούσα να συμβιβαστώ με την παρηγοριά ότι σας αξίζει αυτή η αντιμετώπιση. Συμμερίζομαι την άποψη του φίλου μου ότι δεν αξίζετε τον εθνώνυμο του Βορειοηπειρώτη. Θα έλεγα, ούτε του Έλληνα!

Διαβάστε ακόμη


Σχόλια