Αλβανία: Mικρότερα κόμματα ζητούν εκλογική μεταρρύθμιση έναν χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές

Η μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος είναι ένα επείγον αίτημα που πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, ακούγοντας παράλληλα τη φωνή των μικρών κομμάτων.
Αυτό ήταν το αίτημα που παρουσιάστηκε αυτή την Πέμπτη σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την εκλογική μεταρρύθμιση, η οποία συγκέντρωσε μικρά κόμματα.

Από αυτό το στρογγυλό τραπέζι βγήκε ένα έγγραφο με 12 προτάσεις, που ζητούσε πολλές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, ξεκινώντας από τις εκλογικές ζώνες, οι οποίες προτείνονται να μην είναι περισσότερες από 4. Αλλαγή της φόρμουλας για την κατανομή εντολών, πλήρες άνοιγμα των κομματικών καταλόγων , και η επέκταση της προνομιακής ψηφοφορίας είναι μερικές από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν σε αυτή τη στρογγυλή τράπεζα που διοργανώθηκε από την Nisma Thurje.

«Αυτά είναι απλώς για να ξεκινήσουν μια εθνική συζήτηση, η οποία ουσιαστικά στοχεύει να κάνει κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και πολλά χρόνια. Το εκλογικό σύστημα παρέμεινε στα χέρια των αρχηγών των κομμάτων, σαν να ήταν ιδιοκτησία τους. Το εκλογικό σύστημα είναι ο τομέας του λαού», δήλωσε ο Endrit Shabani, επικεφαλής της Nisma Thurje.

Το έγγραφο χαιρετίστηκε επίσης από ηγέτες κομμάτων που ήταν παραδοσιακοί σύμμαχοι του Δημοκρατικού Κόμματος μέχρι το 2021.
«Φτάσαμε σε μια Πρωθυπουργική Δημοκρατία, όπου τα πάντα ελέγχονται από ένα μόνο άτομο. Έχουμε μια επιτροπή εκλογικής μεταρρύθμισης που συνεδριάζει μόνο τυπικά και δεν έχει κάνει τίποτα για να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στην Αλβανία», δήλωσε ο Φατμίρ Μεντιού, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Ντασαμίρ Σέχι, ηγέτης του Κινήματος για την Εθνική Ανάπτυξη δήλωσε ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να επιτρέψει αυτές τις αλλαγές θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών ενεργειών πριν από τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές.
«Λάβαμε αυτή την πρωτοβουλία για να αλλάξουμε κάτι που πραγματικά έχει σημασία για την Αλβανία. Τώρα, οι επόμενες εκλογές απέχουν ενάμιση χρόνο. Έχουν περάσει τόσα χρόνια όπου το πρόβλημα δεν είναι ότι η αλβανική αντιπολίτευση δεν μπορεί να επιφέρει μια αλλαγή μέσω ενός νόμου, αλλά με τον υπάρχοντα νόμο, ο δρόμος έχει γίνει ορεινός», είπε ο Shehi.

Μέρος αυτής της πρότασης που έγινε από αυτά τα μικρά κόμματα περιλαμβάνει τα δικαιώματα ψήφου της διασποράς στις χώρες όπου κατοικούν, καθώς και τη μείωση της ηλικίας ψήφου από τα 18 στα 16 έτη.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια