Χάνει την... Ευρώπη κάτω από τα πόδια της η Αλβανία

Η αδιάλλακτη στάση του Έντι Ράμα στο θέμα της κράτησης του Έλληνα εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη έχει αρχίσει να μετρά ήδη τις συνέπειές της για την Αλβανία.
Τα Τίρανα δέχονται πιέσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη ενώ η ενταξιακή τους πορεία στην Ένωση δοκιμάζεται καθώς δεν είναι λίγες οι φωνές, οι οποίες κάνουν λόγο για απουσία κράτους δικαίου στην γείτονα χώρα. Στην παρούσα φάση φαίνεται πως ο Αλβανός πρωθυπουργός δε νοιάζεται για την διεθνή κατακραυγή καθώς ο ίδιος – σύμφωνα με τα όσα λένε οι κάτοικοι της περιοχής – θέλει να προχωρήσει σε επενδύσεις στην περιοχή με πρόσωπα του περιβάλλον του.

Ο Φρέντι Μπελέρης εξελέγη δήμαρχος αλλά δεν έχει ορκιστεί ακόμα. Είναι όμηρος των αλβανικών αρχών και περιμένει να δικαστεί επειδή κατηγορείται για δωροδοκία ψηφοφόρων. Η σημερινή υπερψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τροπολογίας επί της Έκθεσης του 2022 για την Αλβανία σχετικά με τη σύλληψη του Δημάρχου της Χειμάρρας, από τις αλβανικές αρχές «ταράζει» την χώρα.
Στην τροπολογία οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τη σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη καθώς όπως τονίζεται παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας και εμπόδιζει τον εκλεγέντα δήμαρχο να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Με τους Αλβανούς πολίτες να βλέπουν το μέλλον τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια και την Δύση, η στάση του Ράμα μπορεί να διακινδυνεύσει το αύριο της χώρας. Η Αλβανία μπορεί να χάσει την… Ευρώπη από τα πόδια της αν ακολουθήσει αυτή τη γραμμή. Το ζήτημα του Κράτους Δικαίου στην Αλβανία, άλλωστε, αποτελεί και ένα εκ των κριτηρίων για την ενταξιακή πορεία της χώρας.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια