Ας καταλάβουμε πως λειτουργεί το ΝΑΤΟ

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Μετά από τόσα χρόνια συμμετοχής στο ΝΑΤΟ και ακόμη πολλοί δημοσιολογούντες στην Ελλάδα δεν έχουν αντιληφθεί τι είναι το ΝΑΤΟ και πως λειτουργεί.
Ο Στιάν Γένσεν, επικεφαλής του Ιδιαίτερου γραφείου του ΓΓ/ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεγκ, τόνισε μιλώντας χθες σε Πάνελ με καθηγητές και ειδικούς στην Νορβηγία, ότι η συζήτηση για το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία, γεγονός που θα έφερνε παράλληλα το τέλος του πολέμου.

Η είδηση δημοσιεύθηκε με εκφράσεις μεγάλης έκπληξης σε κεντρικά ΜΜΕ και εφημερίδες, χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό τι πραγματικά εννοούσε ο Γένσεν. Και όπως ήταν αναμενόμενο, άρχισαν οι σπέκουλες και τα επιφανειακά σχόλια.
Αυτό που εννοούσε ο Γένσεν είναι ότι εάν η Ουκρανία ενταχθεί το συντομότερο δυνατό στο ΝΑΤΟ (όπως αυτή θέλει), θα πρέπει να έχει αποδεχθεί ότι οι καταληφθείσες περιοχές από την Ρωσία δεν μπορεί να αποτελούν τμήμα της, και πρέπει να έχει αποδεχθεί ότι οι περιοχές αυτές έχουν μεταπέσει σε Ρωσική Επικράτεια είτε αποτελούν αυτόνομες οντότητες (κρατίδια).

Και αυτό γιατί;
Γιατί εάν οι περιοχές αυτές θεωρηθούν ως Ουκρανικό έδαφος, όπου διεξάγονται επιχειρήσεις πολεμικές μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, και η Ουκρανία γίνει αποδεκτή στο ΝΑΤΟ υπό αυτές τις συνθήκες, τότε το ΝΑΤΟ θα είναι υποχρεωμένο σύμφωνα με το Καταστατικό του να τις προστατεύσει, εμπλεκόμενο άμεσα σε πόλεμο με την Ρωσία.

Συνεπώς:
Θέλετε να μπείτε άμεσα στο ΝΑΤΟ;
Ακόμη και αν έχετε ανακαταλάβει τμήματα από τις περιοχές αυτές (πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, κι επίσης οι περιοχές αυτές θα είναι για πολύ καιρό υπό καθεστώς πολεμικής αντιπαράθεσης με την Ρωσία), το ΝΑΤΟ δεν θα ήθελε να εμπλακεί άμεσα σε πόλεμο με την Ρωσία, υπό αυτές τις συνθήκες για τις περιοχές αυτές.
Άρα θα πρέπει να τις ξεχάσετε και να θεωρηθούν αυτόνομες οντότητες (κρατίδια;) είτε Ρωσική επικράτεια πλέον, ώστε να μην είναι υποχρεωμένο το ΝΑΤΟ να εμπλακεί σε πόλεμο με την Ρωσία για τις περιοχές αυτές και την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας (και αυτό φυσικά θα καταγράφεται με ακρίβεια και στην συμφωνία ένταξης).

Απλή, σκληρή, κυνική λογική που φέρνει στο προσκήνιο όλη την αλήθεια για το Ουκρανικό ζήτημα.
Και μην νομίζει κανείς ότι ήταν απλά δική του θέση του Γένσεν, που του ξέφυγε.
Είναι βέβαιο ότι η συζήτηση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει μέσα στα ύψιστα όργανα αποφάσεως του ΝΑΤΟ και απλά εκφράσθηκε έτσι ανεπίσημα, για να σταθμισθούν οι διεθνείς αντιδράσεις (και οι Ουκρανικές και Ρωσικές).

Αναρωτιέται εύλογα κάποιος:
Μα η Ουκρανία δεν γινόταν δεκτή και από πριν στην ΕΕ. λόγω εσωτερικών προβλημάτων και  οπωσδήποτε και λόγω των προβλημάτων στις περιφέρειες που έχουν κατακτηθεί τώρα από την Ρωσία και για τις οποίες υπήρχε η συμφωνία ΜΙΝΣΚ Ι και μετά ΜΙΝΣΚ ΙΙ που δεν τηρήθηκαν.
Και πολλές χώρες αναρωτιούνται γιατί να δεχτούν τώρα την Ουκρανία σε ΝΑΤΟ (αλλά και ΕΕ) με αυτές τις περιοχές ακόμη πιο προβληματικές από πριν; και με τον κίνδυνο παγκόσμιας σύρραξης πολύ μεγαλύτερο από τα προβλήματα που υπήρχαν πριν, εάν τις δεχθούν άμεσα σήμερα;

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια