Έκτακτη συνέντευξη Ντούλε για την Απογραφή

Ο Πρόεδρος της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα - ΚΕΑΔ, κ. Βαγγέλης Ντούλες, προέβη σήμερα σε έκτακτη συνέντευξη τύπου στα Γραφεία της Βουλής της Αλβανίας. Βασικό θέμα των δηλώσεων η Γενική Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών που διενεργείται με ουσιαστικές παραβιάσεις σε ότι αφορά τα προαιρετικά ερωτήματα για την εθνικότητα, το θρήσκευμα και τη μητρική γλώσσα των πολιτών. Άλλο ζήτημα η υπόθεση της φυλάκισης και στέρησης δικαιωμάτων άσκησης των πολιτικών του καθηκόντων του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας κ. Φρέντη Μπελέρη.
Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, κάνοντας αναδρομή στο πάγιο αίτημα των μειονοτήτων, και κατά κύριο λόγο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για διενέργεια κρατικής Απογραφής των μελών τους, υπενθύμισε τις δύο αποχές: 2001 καθώς η διαδικασία δεν προέβλεπε καν ερωτήσεις περί των χαρακτηριστικών αυτών και του 2011 όπου το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού ποινικοποιήθηκε με νομικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής επιβάλλοντας διασταύρωση στοιχείων με τα ληξιαρχικά μητρώα της περιόδου του απολυταρχικού καθεστώτος.

Ο κ. Βαγγέλης Ντούλες έφερε υπόψη των εκπροσώπων πληθώρας ενδιαφερομένων Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης διαπιστώσεις και ευρήματα παραβίασης της τρέχουσας εν εξελίξει διαδικασίας που καταγράφουν στελέχη του ΚΕΑΔ σε όλη την επικράτεια.
Χαρακτηριστικά μάλιστα ανέφερε ότι στο οικογενειακό νοικοκυριό του ίδιου του Προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ οι απογραφείς αρνήθηκαν την απογραφή μέλους της οικογενείας με τον ισχυρισμό ότι αυτοί γνωρίζουν ότι δεν είναι στην Αλβανία!!! Σε επιχειρηματία που δεν κατονόμασε άσκησαν πίεση όταν τους δήλωνε ότι είναι ελληνικής καταγωγής «υπενθυμίζοντας» του ότι είναι εγγεγραμμένος στα βιβλία της Εφορίας κι έχει συναλλαγή με το κράτος!!!

Επί το πλείστον αναφέρθηκε στο σύνολο των παραβιάσεων που σε προηγούμενο Δελτίο έφερε στο φως της δημοσιότητας η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ και που αφορούν στην σκόπιμη αποφυγή του σκέλους του ερωτηματολογίου για την εθνικότητα και το θρήσκευμα σε μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας αλλά και τους εν γένει Ορθοδόξους πολίτες στα Τίρανα, Κορυτσά, Αγίους Σαράντα, Αυλώνα κ.α.
Αναφέρθηκε επίσης λεπτομερώς στις προσπάθειες του ΚΕΑΔ και φορέων των μειονοτήτων ώστε να συμβάλουν με διάθεση συνεργασίας και συμμετοχής στις διαδικασίες των αρμοδίων κρατικών ώστε να υπάρξει αξιόπιστο αποτέλεσμα απ’ την διαδικασία Απογραφής.

Ωστόσο όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση και η διαδικασία εξελίσσεται με ουσιαστικές παραβιάσεις που την καταστούν αμφίβολη ως προς τις πραγματικές επιδιώξεις της. Κάλεσε τόσο την Στατιστική Αρχή της Αλβανίας – INSTAT όσο και τους αρμόδιους φορείς της ΕΕ που την εκπροσωπούν στη χώρα ώστε να ανταποκριθούν άμεσα και αντιδράσουν ώστε να διασφαλίσουν το κύρος και την αξιοπιστία της διαδικασίας.
Σε ότι αφορά την υπόθεση του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας κ. Φρέντη Μπελέρη που είναι στέλεχος του ΚΕΑΔ και ο συνδυασμός του στηρίζεται άμεσα απ’ την Συμφωνία του σχηματισμού με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ αναφερόμενος στις σχετικές Συνταγματικές προβλέψεις επισήμανε ότι η εντολή του διαρκεί έως το 2027.

Η ορκωμοσία και ανάληψη των καθηκόντων από πλευράς του κ. Μπελέρη δεν έχει γίνει όχι από δική του επιλογή όμως ορίζουν οι συνταγματικές και νομικές διατάξεις, αλλά παρεμποδίζεται λόγω αυθαιρεσιών της Κυβέρνησης και ως εκ τούτου δεν δύναται να εκπέσεις η λαϊκή εντολή που προέκυψε απ’ την κάλπη.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια