Γράφει ο Σταύρος Τζίμας
Με τη σκιά της εν εξελίξει υπόθεσης Φρέντι Μπελέρη να πέφτει βαριά στις σχέσεις της ελληνικής μειονότητας –κατ’ επέκταση και της Αθήνας– με την κυβέρνηση Ράμα, διεξάγεται τούτες τις μέρες η απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία.
Τη βεβαρημένη ατμόσφαιρα έρχονται να φορτίσουν ακόμα περισσότερο καταγγελίες της μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια» για μεθοδεύσεις και παρατυπίες στη διαδικασία της καταγραφής με στόχο να εμφανιστεί συρρικνωμένη η ομογένεια. Επίκεντρο της νέας εστίας αντιπαράθεσης είναι και εδώ η περιοχή της Χειμάρρας, όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση της «Ομόνοιας», «απολύονται απογραφείς που κάνουν σωστά τη διαδικασία απογραφής».
Οπως υποστηρίζει, έγιναν ήδη δύο απολύσεις στη Χειμάρρα όπου προέκυπτε στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα «υπερβολικός αριθμός ελληνικής καταγωγής πολιτών».
Οι αλβανικές αρχές φέρονται από την «Ομόνοια» να αμφισβητούν την ειλικρίνεια δηλώσεων ομογενών στα χωριά της μειονότητας, σχετικά με τη μόνιμη διαμονή στον τόπο τους.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «πληθώρα υπαλλήλων απογραφής ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν ότι μέλη των οικογενειών περί των οποίων ο οικογενειάρχης δηλώνει υπεύθυνα και αρμοδίως, δεν διαβιούν στην οικογενειακή στέγη».
Η «Ομόνοια» καταγγέλλει ακόμα ότι στο ερωτηματολόγιο δεν συμπεριλαμβάνονται ερωτήσεις που σχετίζονται με τη «διαφορετική της αλβανικής εθνική ταυτότητα, την Ορθόδοξη θρησκεία και την ελληνική μητρική γλώσσα».
Για τον ελληνισμό της Αλβανίας το αποτέλεσμα της απογραφής αποτελεί υψίστης σημασίας πολιτικό εργαλείο στις σχέσεις του με την κεντρική εξουσία, και ισχυρό χαρτί στην κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων και των πάσης φύσεως αναπτυξιακών προγραμμάτων. Κυρίως, όμως, αποτυπώνει τη σημερινή εικόνα της προαιώνιας παρουσίας του στις πατρογονικές του εστίες, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον του.
Η αίσθηση, ωστόσο, ότι το βαθύ αλβανικό κράτος διαχρονικά μεθοδεύει ποικιλοτρόπως τη συρρίκνωση του ελληνισμού, διατρέχει τον κόσμο της μειονότητας, με τα Τίρανα κατά καιρούς να φροντίζουν να την ενισχύουν με πρακτικές που έχουν καταγγελθεί σε διεθνή φόρα.
Αυτό θεωρούν οι Ελληνες της Αλβανίας ότι επιχειρείται εις βάρος τους και τώρα. Η συσσωρευμένη καχυποψία μεγιστοποιεί τις παρατυπίες στη διαδικασία απογραφής που εκλαμβάνονται ως μεθοδεύσεις. Η αλήθεια είναι πως ουδέποτε μετακομμουνιστικά ο ελληνισμός της Αλβανίας αποδέχθηκε τον τρόπο απογραφής του – τουλάχιστον σε ό,τι τον αφορούσε. Οι δύο μετρήσεις, το 2001 και το 2011, αμφισβητήθηκαν.
Αν οι «παρατυπίες» όπως αυτές που καταγγέλλονται συνεχιστούν, τότε, τον ερχόμενο Ιούνιο οπότε και θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της απογραφής, το πιο πιθανό είναι να αμφισβητηθεί και αυτό από τη μειονότητα.
Οι Ελληνες της Αλβανίας μπορεί να αναγκάστηκαν, όπως και πολλοί Αλβανοί, να μεταναστεύσουν. Ουδέποτε όμως διέρρηξαν τους δεσμούς με τον τόπο που γεννήθηκαν και δεν μπορεί να τους το αποκόψουν τέτοια τερτίπια…
Διαβάστε ακόμη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών