Σύγχρονη αρμενική τραγωδία - Ξεριζωμός από το Καραμπάχ - Αρτσάχ (vid)

Καλεσμένος του Δημήτρη Λιάτσου, ο Νίκος Κανέλλος, πρώην πρέσβης της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν, παρασημοφορημένος από τη Γαλλία, που υπηρέτησε σε δεκάδες διπλωματικά πόστα, συγγραφέας δύο βιβλίων και ζωγράφος.

Στο μικροσκόπιο της εκπομπής οι δραματικές εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ στα αρμενικά), ο νέος ξεριζωμός των Αρμενίων, αλλά και οι αιτίες που προκάλεσαν τη νέα επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ουσιαστικά καταλαμβάνει την περιοχή που είχαν κερδίσει οι Αρμένιοι σε πόλεμο με τους Αζέρους, αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Ως γνωστόν, με βάση το διεθνές Δίκαιο το Καραμπάχ ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν. Η Αρμενία από την πλευρά της τονίζει ότι η περιοχή αποτελεί ιστορική κοιτίδα των Αρμενίων.
Ενα θέμα που αγγίζει βαθιά τους Ελληνες, οι οποίοι έχουν δεθεί με ιστορικούς δεσμούς με τους Αρμένιους. Να σημειωθεί, πάντως, πως, παρά ταύτα, τα ελληνικά ΜΜΕ λίγο ρίχνουν τους προβολείς τους στο Καραμπάχ. Προφανώς, η Δύση έχει αποφασίσει να «ξεμπερδεύει» με το πρόβλημα και άπαντες κάνουν τα στραβά μάτια.

 
Τα βασικά σημεία της εκπομπής έχουν ως εξής:
- Στον Καύκασο ισχυροποιείται η Τουρκία. Από ευμενώς ουδέτερη, προσπαθεί να μετατρέψει αυτή την περιοχή σε ευμενώς θετική για την ίδια.
- Υπήρξε εμφανής αδυναμία τα προηγούμενα χρόνια να επιλυθεί ειρηνικά το πρόβλημα. Εστω και τώρα, όμως, υπάρχουν διπλωματικές δυνατότητες για να δημιουργηθεί μια καινούργια συνθήκη, ώστε να μην επαναληφθεί ο ιστορικός κύκλος των συγκρούσεων.
- Οταν χάσεις την ευκαιρία της διπλωματικής λύσης, οδηγείσαι μοιραία στη στρατιωτική λύση. Και εκεί παίζει ρόλο η ισχύς. Επί 10 χρόνια οι Αζέροι εξοπλιζονταν συστηματικά από την Τουρκία, το Ισραήλ, κ.ο.κ. Εδιναν ετησίως 4 δισ. σε όπλα. Υπήρξε γεωμετρική αύξηση της οικονομικής, στρατιωτικής και γεωπολιτικής δύναμης του Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία χρόνια. Κάτι που γέρνει την πλάστιγγα τώρα.
- Επί πολλές δεκαετίες υπήρξαν αμφισβητήσεις και απειλές ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν. Από το 1988 έως το 2020 είχαμε 36.000 θύματα σε συγκρούσεις μεταξύ Αρμενία; και Αζερμπαϊτζάν.
- Η απώλεια του Καραμπάχ, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης.
- Δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλυσιδωτές εξελίξεις στον Καύκασο, και μεγαλύτερη αναταραχή στην περιοχή, με συνέπεια ιστορικές ανακατατάξεις.

Η αζερο-αρμενική διένεξη «αγγίζει» άμεσα, εκτός της Ρωσίας, της Δύσης και της Τουρκίας, το Ιράν. Η σχέση Ιράν - Αρμενίας, άλλωστε, είναι ένας από τους βασικούς λόγους της υποστήριξης του Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια