Γιατί η τρομοκρατία πρέπει να είναι το πρόταγμα και η κοινή συνισταμένη Δυτικού και Αραβικού κόσμου

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Το έχω επισημάνει κι εξηγήσει πολλές φορές γιατί είναι λάθος η συζήτηση που έχει ξεκινήσει με προτάσεις για την επίλυση του Παλαιστινιακού, τώρα μεσούσης της κρίσης.

Γιατί αυτό ακριβώς έχει σχεδιάσει η Χαμάς.
Γνωρίζει πολύ καλά και έχει προβλέψει τις αντιδράσεις του Ισραήλ, θυματοποιεί εγκληματικά τους Παλαιστίνιους στην Γάζα (χρησιμοποιώντας τους μάλιστα και ως ασπίδες) και γνωρίζει ότι κάθε πρόταση για επίλυση του Παλαιστινιακού αυτήν την στιγμή δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από το Ισραήλ.

Κι έτσι, με τις πιέσεις όλου του κόσμου προς το Ισραήλ ώστε να μειώσει την δριμύτητα της αντίδρασής του (λόγω των χιλιάδων νεκρών παιδιών και αμάχων και λόγω και των ομήρων) και με αναμενόμενη την άρνησή του για επίλυση του Παλαιστινιακού υπό καθεστώς εκβιασμού, η Χαμάς επιδιώκει να παρακινήσει τον Μουσουλμανικό κόσμο να ενωθεί εις βάρος του Ισραήλ και να δημιουργήσει συνθήκες αποδοχής των πράξεων της και απομόνωσης του .
Η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για τον Δυτικό κόσμο (άλλωστε τον θεωρεί δυνητικό εχθρό της) αλλά για την νομιμοποίηση της δράσης της στον Αραβικό και Μουσουλμανικό κόσμο.

Κι εδώ είναι το μεγάλο λάθος της συζήτησης που άνοιξε στην Αίγυπτο, με την συμμετοχή πολλών χωρών, που ναι μεν καλά έκαναν και ασχολήθηκαν με την ανθρωπιστική κρίση αλλά εκτιμώ ότι ήταν λάθος που έβαλαν ως πρόταγμα στις θέσεις τους και την επίλυση του Παλαιστινιακού, πέφτοντας στην παγίδα που έστησε η Χαμάς, ότι δήθεν ενδιαφέρεται για επίλυση και για τους Παλαιστίνιους.
Ο βασικός της διακηρυγμένος στόχος είναι η επίλυση δια της εκμηδένισης του Ισραήλ.

Εάν ενδιαφερόταν για δίκαιη επίλυση, δεν θα εγκληματούσε ούτε θα θυματοποιούσε (οχυρωμένη πίσω από αυτούς) τους αθώους άμαχους, ούτε η Παλαιστινιακή αρχή θα τους απέπεμπε και θα τους θεωρούσε τρομοκράτες.
Γιατί είναι φανατικοί τρομοκράτες.

Οι διεθνείς πρωτοβουλίες θα ήταν πιο αποτελεσματικές, εάν είχαν ως επίκεντρο τους το μόνο στοιχείο που ενώνει τον Δυτικό και τον Αραβικό κόσμο. Την τρομοκρατία, που απειλεί με διαφορετικό τρόπο μεν αλλά άμεσα και τους δύο.
Ο μεν Δυτικός κόσμος έχει σοβαρούς κινδύνους από μεμονωμένους πυρήνες στο εσωτερικό του, οι δε Αραβικός από την ισχυροποίηση των οργανωμένων τρομοκρατικών ομάδων στο εσωτερικό πολλών Αραβικών χωρών, οι οποίες απειλούν ακόμη και την κυβέρνηση τους.

Επίσης απειλούνται και από την εμπλοκή του Ιράν με παραστρατιωτικές οργανώσεις και τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στην περιοχή συμφερόντων τους αλλά ακόμη χειρότερα παρεμβαίνουν αποσταθεροποιητικά στις εσωτερικές τους υποθέσεις.
Οι διεθνείς συσκέψεις θα έπρεπε να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, να αναφερθούν στο θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί ήδη στον ΟΗΕ και στην ΕΕ, έτσι ώστε να ξεπερασθεί και η αδυναμία του ΣΑ/ΟΗΕ να πάρει τώρα αποφάσεις (αφού ήδη υπάρχουν αποφάσεις του για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και με δεδομένο ότι και η Χαμάς και η Χεζμπολάχ και ο ISIS και τα άλλα εμπλεκόμενα παρακλάδια έχουν χαρακτηρισθεί διεθνώς ως τρομοκρατικές οργανώσεις).

Με πρόταγμα αυτό, θα μπορούσε να σχηματισθεί μία "Συμμαχία των Προθύμων" (όπως παλαιότερα) κατ αρχάς εναντίον της Χαμάς και άλλων δυνητικών εμπλεκομένων, ταυτόχρονα να δοθεί χρόνος στους άμαχους να φύγουν από την Γάζα με διεθνή προστασία, σε περιοχή είτε στο Σινά αλλά και στην έρημο Νεγκέβ (όπως έχει προτείνει η Αίγυπτος, με μέριμνα πλέον της διεθνούς κοινότητας), να συγκρατηθεί το Ισραήλ στην προβαλλόμενη αναγκαιότητα της άμεσης εισβολής και να πάει σε εκεχειρία, για να υπάρξει χρόνος απομάκρυνσης των αμάχων και απελευθέρωσης των ομήρων (ακόμη και με απελευθέρωση των Παλαιστινίων που είναι στις φυλακές του Ισραήλ, μέσω διαμεσολάβησης τρίτων).
Και βέβαια με την κοινή δέσμευση ότι η επίλυση του Παλαιστινιακού θα γίνει σε αμέσως επόμενο χρόνο, μόλις αντιμετωπισθεί η Χαμάς και με κατάλληλες διεθνείς διευθετήσεις

Αντί δηλαδή να είναι ο χρόνος εις βάρος του Ισραήλ, να καταστεί υπέρ του και αντί να έχει την διεθνή κοινότητα διχασμένη και τον Αραβικό κόσμο απέναντί του, να ενισχύσει με την συμπεριφορά του τις δυνατότητες δημιουργίας συμμαχιών κατά της τρομοκρατίας.
Η δράση του εντός της Γάζας υπό αυτές τις συνθήκες να γίνει όταν θα έχουν μειωθεί οι άμαχοι στην περιοχή.

Η προβαλλόμενη επιτακτικότητα ανάληψης άμεσης καταστροφικής δράσης στην Γάζα, με χιλιάδες νεκρούς άμαχους, έχει να κάνει με εσωτερικά προβλήματα του Ισραήλ, τα οποία εάν δεν τα διαχειριστεί (με έξυπνη δράση), υπονομεύουν σταδιακά την διεθνή υποστήριξη που προσδοκά να έχει.
Και φυσικά η απομάκρυνση των παιδιών, των γυναικών και των τραυματιών είναι αναγκαιότητα στην οποία θα πρέπει να συνδράμει η διεθνής κοινότητα (ΟΗΕ, ΕΕ, κλπ. Ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος έχουν σημαντικό ρόλο σε αυτό).

YΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΕ, ΑΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια