Φρέντι Μπελέρης: ''∆εν υπάρχει στοιχείο που να αποδεικνύει την ενοχή µου''

Πεπεισμένος πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ενοχής εις βάρος του είναι ο δήµαρχος Χειµάρρας, Φρέντης Μπελέρης, σημειώνοντας στη συνέντευξή του στην «Απογευµατινή» της Κυριακής ότι ακόµη και µάρτυρες κατηγορίας, που υπέδειξε η αλβανική Εισαγγελία, µετατράπηκαν σε µάρτυρες υπεράσπισης κατά την ακροαµατική διαδικασία.
Μέσα από τη φυλακή, όπου κρατείται επί 6 µήνες, καταγγέλλει την κυβέρνηση Ράµα, λέγοντας ότι ο ηττηθείς δήµαρχος καταλαµβάνει παράνοµα τη θέση «για να κάνει τις τελευταίες εξυπηρετήσεις» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το περιουσιακό, το οποίο «έχει περιέλθει σε αδιέξοδο». Το περιεχόµενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Κύριε Μπελέρη, γιατί παραµένετε στη φυλακή επί 6 µήνες και η υπόθεσή σας -διαδικαστικά τουλάχιστον- δεν έχει καταγράψει την παραµικρή πρόοδο;
Εχουν περάσει πράγµατι 6 µήνες από την ηµέρα της σύλληψής µου. Μια σύλληψη παράνοµη και πρωτοφανής ακόµα και για την Αλβανία. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η επίθεση του Αλβανού πρωθυπουργού στο πρόσωπό µου λειτούργησε ενθαρρυντικά για την Αστυνοµία και την Εισαγγελία Αυλώνα, για να στήσουν την υπόθεση. Από το όλο κλίµα και τις δηµοσκοπήσεις ήταν ξεκάθαρο ότι θα ήµασταν οι νικητές των εκλογών. Η σύλληψή µου είχε µοναδικό σκοπό τον εκφοβισµό των ψηφοφόρων. Η αλβανική κυβέρνηση δεν ήθελε µε τίποτα να αναλάβω τα καθήκοντα του δηµάρχου για να µην αποκαλυφθεί το µέγεθος των σκανδάλων της διαφθοράς και οι µεθοδεύσεις της υφαρπαγής των περιουσιών των ντόπιων κατοίκων. Η δίκη έχει προχωρήσει αρκετά και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την ενοχή µου. Από την ακροαµατική διαδικασία προέκυψε ότι οι δύο µάρτυρες κατηγορίας ανταµείφθηκαν για τις υπηρεσίες τους. Ο συνεργάτης µε το ποσόν των 7.000 ευρώ και ο διευθυντής του Αστυνοµικού Τµήµατος Χειµάρρας µε προαγωγή. Οι υπόλοιποι µάρτυρες κατηγορίας, που υπέδειξε η Εισαγγελία, κατά την ακροαµατική διαδικασία εξελίχθηκαν σε µάρτυρες υπεράσπισης.

Πώς είναι οι συνθήκες κράτησής σας; Πώς σας αντιµετωπίζουν η διοίκηση της φυλακής και οι συγκρατούµενοί σας;
Οι συνθήκες κράτησής µου είναι όπως όλων των άλλων Αλβανών κρατουµένων. Η συµπεριφορά του προσωπικού και των συγκρατουµένων µου είναι καλή.

Τι θα γίνει µε τις εκλογές στη Χειµάρρα; Πιστεύετε ότι ο Ράµα θα θελήσει να τις επαναπροκηρύξει και αν ναι, θα είστε εκ νέου υποψήφιος;
∆εν υπάρχει δυνατότητα να γίνουν εκλογές. Ο νόµος είναι ξεκάθαρος: για να εκπέσει του αξιώµατος ένας εκλεγµένος δήµαρχος πρέπει να έχει τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση. Ελπίζω ότι θα βρεθεί ένας θαρραλέος δικαστής που θα αποδώσει δικαιοσύνη και θα βάλει τέλος σε αυτήν τη φάρσα που εκθέτει το κράτος, τη ∆ικαιοσύνη και τους θεσµούς.

Ποια είναι η κατάσταση στην πόλη και στον διοικητικό µηχανισµό του δηµαρχείου, από τη στιγµή που ο ηττηµένος δήµαρχος ασκεί τα δικά σας καθήκοντα;
∆υστυχώς συνεχίζεται η κακοκυβέρνηση του δήµου, η διαφθορά και η ρεµούλα. Ο ηττηµένος δήµαρχος παραµένει παράνοµα στα καθήκοντά του µε σκοπό να κάνει τις τελευταίες εξυπηρετήσεις στο σύστηµα, ελπίζοντας ότι θα τον βοηθήσει να απαλλαγεί από τις πολλές και βαριές κατηγορίες που τον βαραίνουν.

Υπάρχει κάποια κινητικότητα σχετικά µε τις ελληνικές περιουσίες στη Χειµάρρα; Σε ποιο στάδιο εφαρµογής βρίσκεται αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης Ράµα, όπως πολλές φορές στο παρελθόν το έχετε καταγγείλει;
Το περιουσιακό στη Χειµάρρα έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. Από τις 8.000 αιτήσεις, που έχουν γίνει από τους πολίτες για εγγραφή στο Υποθηκοφυλακείο των περιουσιών τους, έχουν εγγραφεί µόνο µερικές δεκάδες µε σκοπό να πωληθούν.

Πώς κρίνετε την πρόσφατη απόφαση της Ελλάδας να µη συναινέσει σε κοινή επιστολή των 27 κρατών-µελών της Ε.Ε. προς την Αλβανία, για την έναρξη διαπραγµατεύσεων της πρώτης δέσµης ενταξιακών κεφαλαίων;
Ως πολίτες που έχουµε και τις δύο υπηκοότητες είµαστε άµεσα ενδιαφερόµενοι για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. Και είµαστε περήφανοι που η Ελλάδα διαχρονικά είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Σήµερα όµως, αν θέλουµε τα µέλη της ελληνικής εθνικής µειονότητας να ζουν σε µια δηµοκρατική χώρα µε κατοχυρωµένα δικαιώµατα (αυτοπροσδιορισµού, πολιτικά, περιουσιακά, εκπαίδευση στη µητρική µας γλώσσα κ.λπ.), η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι µονόδροµος.

Πώς αλλιώς θα µπορούσαν να «ταρακουνηθούν» οι αλβανικές Αρχές; Τι είδους διπλωµατικές ή άλλες ενέργειες θα µπορούσαν να συµβούν;
Τα τελευταία χρόνια ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας, χάρη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού, έχει αναβαθµιστεί. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες έτσι ώστε να αποτρέψει όσους σκέφτονται να αµφισβητήσουν τα συµφέροντα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια