Κάκιστη η συμπεριφορά Σουνακ

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Μετά την σημαντική συνέντευξη του πρωθυπουργού, όπου αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιστρέψουν τα κλεμμένα γλυπτά στην φυσική τους θέση (το επιχείρημα με την μισή Μόνα Λίζα δεν μου άρεσε, ούτε ως αισθητική ούτε ως αναλογία-πλην όμως μπορεί να έχει ανταπόκριση στα αυτιά του απλού Βρετανού πολίτη), ο Σούνακ ακύρωσε την συνάντησή του με των πρωθυπουργό.

Τεράστια απρέπεια, που τον εκθέτει προσωπικά και οπωσδήποτε δεν λειτουργεί εις βάρος μας αλλά θα έλεγα ότι είναι υπέρ των θέσεων μας.
Κανείς δεν περίμενε να συμφωνήσει ο Σούνακ σε αίτημα που θα προβαλλόταν άμεσα από το podium σε δημόσιο διάλογο με τον πρωθυπουργό.
Το πιθανότερο θα ήταν να εισπράτταμε κάποια άρνηση άμεση και ξεκάθαρη, πράγμα που θα ήταν κακό για την υπόθεση αυτή.

Τώρα, αφενός πολλοί γνωρίζοντες το ζήτημα σε όλο τον κόσμο μέμφονται τον Σούνακ για την απρέπεια να ακυρώσει την συνάντηση αυτή (ενοχικά λόγω του φόβου του ότι θα εισέπραττε δημόσια από τον πρωθυπουργό μας ένα τέτοιο αίτημα και δεν θα μπορούσε να το διαχειριστεί) και αφετέρου η αδυναμία άμεσης διαχείρισης εκ μέρους αφήνει περιθώρια για να οργανώσουμε καλύτερα τις ενέργειές μας, από το να πάρουμε μία στείρα δημόσια άρνηση.

ΟΜΩΣ..
1) Από την άλλη πλευρά όμως εκπλήττομαι που δεν υπήρξαν οι κατάλληλες διπλωματικές επαφές ώστε να δοθούν οι διαβεβαιώσεις για το τι θα έλεγαν από το δημόσιο βήμα οι δύο ηγέτες. Από διπλωματικής πλευράς ήταν τεράστιο φάουλ.
2) Επίσης διαφωνώ όταν κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε επικοινωνιακή εκμετάλλευση ανακινούμε το ζήτημα χωρίς κάποιο στρατηγικό πλάνο ενεργειών.
3) Εάν η θέση του πρωθυπουργού ήταν το σημείο εκκίνησης, αναμένω να δω τα επόμενα στρατηγικά βήματα.
4) Πολύ φοβάμαι όμως, ότι θα ξεφουσκώσει πάλι το ζήτημα σε μερικές ημέρες και θα περάσει ανεκμετάλλευτη η κίνηση του πρωθυπουργού, αφήνοντας πίσω ένα αγκάθι στις σχέσεις με την Μ. Βρετανία (που μπορεί να μας τρυπήσει λόγω της στρατηγικής συμφωνίας της με την Τουρκία, όχι μόνο στο Κυπριακό αλλά και σε ζητήματα αεροσκαφών, κινητήρων και συμπαραγωγών).

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια