Ο Ράμα, το Βερολίνο, η υπόθεση Μπελέρη και ο ρωσικός κίνδυνος

Γράφει ο Βασίλης Νέδος

Την αμοιβαία βούληση για συνεργασία και εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας αντικατοπτρίζει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επικείμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου. Οι πηγές τόνιζαν ότι οι διαφωνίες παραμένουν, ωστόσο η επιδίωξη είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν διμερείς κρίσεις. Στο ΑΣΣ θα συμμετάσχουν, εκτός από τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς Εξωτερικών, οι έχοντες τα χαρτοφυλάκια Αμυνας, Μετανάστευσης, Πολιτισμού, Τουρισμού, Οικονομίας και Παιδείας. Επιπλέον, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν συνάντηση με το ίδιο σχήμα Νέας Υόρκης και Βίλνιους, δηλαδή με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων Αννας Μαρίας Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς, ενώ θα κάνουν και δηλώσεις.

Η Σύγκρουση
Η στήλη σάς έχει κοινοποιήσει από καιρό τις υπόγειες πιέσεις που δέχεται η Αθήνα από διάφορες συμμαχικές πρωτεύουσες, ανάμεσα στις οποίες το Βερολίνο, για την υπόθεση Μπελέρη. Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένη πηγή από το Βερολίνο, μετέδωσαν στην Αθήνα μέσω αρμόδιου διαύλου ότι κατά την άποψή τους θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της αλβανικής Δικαιοσύνης, ενώ τονίστηκε ότι «διμεροποιήσεις της διαδικασίας προσχώρησης δεν είναι αποδεκτές», καθώς και πως προϋπόθεση για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. είναι αποκλειστικά η εκπλήρωση των κριτηρίων προσχώρησης, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Βέβαια, από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται να ξεχνούν ότι ακριβώς ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, που αφορά την υπόθεση Μπελέρη, περιλαμβάνεται στα κριτήρια προσχώρησης και είναι μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Τοποθετήσεις όπως αυτή κρύβουν έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι ηγέτες των υποψήφιων για ένταξη στην Ε.Ε. κρατών να θεωρήσουν ότι οι αυταρχικές μέθοδοι που μετέρχονται προκειμένου να επιτύχουν τους σκοπούς τους μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Ενας Ορμπαν είναι ήδη αρκετός. Θέλουν στο Βερολίνο πολλούς;

Το Πρόσωπο
Ολα αυτά φέρνουν στη σκέψη τον Γενς Στόλτενμπεργκ (φωτογραφία), γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο οποίος βρέθηκε για τέσσερις ημέρες σε διάφορες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Στα Σκόπια, συναντήθηκε με τους ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στην περιοχή και συγκεκριμένα της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, της Αλβανίας Εντι Ράμα, της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς και του Μαυροβουνίου Μιλόικο Σπάτζιτς. Νωρίτερα, συναντήθηκε και με τις πολιτικές ηγεσίες στη Σερβία και στο Κόσοβο και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η περιοδεία του κ. Στόλτενμπεργκ στην περιοχή αναδεικνύει την αγωνία που αισθάνονται, ορθώς έως ένα βαθμό, αρκετοί στο εσωτερικό της Συμμαχίας για επέκταση της ρωσικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια αν δεν ολοκληρωθεί ταχύτατα η πλήρης ένταξη όλων των χωρών στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Οσον αφορά το δίδυμο Αλβανίας – Βόρειας Μακεδονίας, το πρώτο σκέλος, εκείνο του ΝΑΤΟ, έχει ήδη ολοκληρωθεί. Και με φόβητρο τη ρωσική αρκούδα είναι επιθυμητή η –κατά το δυνατόν ταχύτερη– ένταξή τους στην Ε.Ε. Σε αυτήν την πραγματικότητα, αλλά και στην εδραιωμένη αντιρωσική κοινή γνώμη της Αλβανίας, πατάει ο κ. Ράμα, ο οποίος και θεωρεί ότι στο μπρα ντε φερ με την Ελλάδα για την υπόθεση Μπελέρη θα βγει κερδισμένος, καθώς αισθάνεται πως παίζει «με τις πλάτες» Αμερικανών και Γερμανών. Eχει ακόμη πολλά επεισόδια το συγκεκριμένο διπλωματικό σίριαλ.

Ο Τόπος
Το πεδίο βολής στο Πετροχώρι Ξάνθης, όπου πραγματοποιήθηκε η τελική φάση της διακρατικής άσκησης «Ολυμπιακή Συνεργασία ’23» με τη συμμετοχή αμερικανικών και γαλλικών κύριων αρμάτων μάχης. Εκτός από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια, ήταν παρούσα και η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Αθήνα Λοράνς Αουέρ, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που συμμετέχει μια τόσο μεγάλη γαλλική αντιπροσωπεία σε χερσαία άσκηση, δηλαδή συνολικά 300 στρατιωτικοί. Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «μεγάλη και πρωτοφανή μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο γαλλική στρατιωτική παρουσία εδώ στη Θράκη και στη Βόρεια Ελλάδα», ενώ εξέφρασε την ευτυχία του να βλέπει στην πράξη τα αποτελέσματα της συμφωνίας στρατηγικής σχέσης με τη Γαλλία, υπενθυμίζοντας ότι φέρει (και) την υπογραφή του. Ο κ. Δένδιας έκλεισε χθες την ημέρα του στους Οθωνούς, στα βορειοδυτικά της οικείας του Κέρκυρας.

Η Ατάκα
«Η βία εναντίον των γυναικών δυστυχώς υπάρχει κάθε μέρα, γυναίκες τη βιώνουν στην καθημερινότητά τους, πρέπει να είμαστε ακόμη πιο ευαισθητοποιημένοι. Από τις έρευνες καταγράφεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο φόβος, υπάρχει αίσθηση ατιμωρησίας του δράστη και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για τις γυναίκες». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια