Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις ναυτικές δυνάμεις στον Κόλπο

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Αρκετές εβδομάδες πριν, είχα επισημάνει ότι εάν οι ΗΠΑ ήθελαν πλήρη έλεγχο των αντιδράσεων του Ιράν, θα έστελναν αεροπλανοφόρο με δύναμη κρούσης στον Κόλπο.
Φοβούμενες προφανώς τις αντιδράσεις αυτές (είτε με βαλλιστικούς πυραύλους είτε με δράσεις των φρουρών της επανάστασης εναντίον πλοίων μεταφοράς πετρελαίου στην περιοχή, που θα επηρέαζε την παγκόσμια αγορά καυσίμων), στέλνουν την εξής Ναυτική δύναμη κρούσεως, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Το USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) διέσχισε τα στενά του Ορμούζ την Κυριακή 26 Νοε.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ έπλευσε στον Περσικό Κόλπο από τότε που το USS Nimitz (CVN-68) επιχείρησε εκεί στα τέλη του 2020.

Τα άλλα πλοία της δύναμης κρούσης που συνοδεύουν το "Ike" είναι το καταδρομικό "USS Philippine Sea (Tiko- CG 58)", τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke κατευθυνόμενων πυραύλων "USS Gravely (DDG 107)" και "USS Stehem (DDG-63)" μαζί με την γαλλική φρεγάτα Languedoc (D 653).
Το "USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69)"αναπτύχθηκε αρχικά στις 14 Οκτωβρίου. Το αεροπλανοφόρο διέσχισε το στενό του Γιβραλτάρ στις 28 Οκτωβρίου και την Διώρυγα του Σουέζ στις 4 Νοεμβρίου.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης, ότι το πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Οχάιο, "USS Florida (SSG-728)", έφτασε στην περιοχή ευθύνης του . Αυτά τα Υ/Β SSGN μεταφέρουν έως και 154 πυραύλους Tomahawk.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια