Οι ΗΠΑ έβγαλαν 8 αεροπλανοφόρα στις θάλασσες

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Μερικές εβδομάδες πριν είχα επισημάνει ότι οι ΗΠΑ, εκτός των ισχυρών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα μετακινήσουν ναυτικές δυνάμεις στην Ερυθρά και προς τον Κόλπο και πιθανόν ότι θα φέρουν και τρίτη μοίρα με αεροπλανοφόρο.
Τελικά έφεραν και το USS Bataan, το οποίο είναι ελαφρύ αεροπλανοφόρο (έχει και τεράστιες αποβατικές δυνατότητες) με την δύναμη συνοδείας του και και το μετακίνησαν μαζί με την μοίρα του USS Eisenhower στην Ερυθρά θάλασσα. Κι επίσης κι άλλο ένα πυρηνικό υποβρύχιο στην περιοχή.

Ταυτόχρονα έβγαλαν συνολικά και τα 8 αεροπλανοφόρα στην θάλασσα, με εντολές επιχειρησιακής ανάπτυξης (άφησαν 3 πίσω για συντήρηση και επισκευές), κάτι που έχει να γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες.
Ενίσχυσαν επίσης τις στρατιωτικές δυνάμεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής, που φθάνουν πλέον τις 40.000.
Ανέπτυξαν συστοιχίες Patriot σε χώρες του Κόλπου (μαζί με την δική μας πυροβολαρχία Patriot που έχουμε δανείσει στην Σαουδική Αραβία).
Και επίσης άγνωστο αριθμό μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών σε αεροδρόμια στην Μ. Ανατολή και στην Ελλάδα.

Η αποτρεπτική ισχύς της δύναμης αυτής είναι τεράστια και εκεί θα πρέπει να αναζητήσουμε και τους λόγους επίσκεψης του Μπλίνκεν σε χώρες της Μέσης Ανατολής και την Τουρκία (λόγω και των επιθέσεων που έγιναν στις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ-Συρία ) αλλά και του δικού μας Υπουργού Άμυνας στην Σαουδική Αραβία.
Επισημαίνεται ότι για να γίνει προσβολή του Ισραήλ από το Ιράν μεσολαβούν οι εναέριοι χώροι του Ιράκ, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας και μένουν μόνο η Συρία και ο Λίβανος (Χεζμπολάχ) Βορειότερα, ως πιθανά πεδία εμπλοκής.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια