Το εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα του Ισραήλ και η Χαμάς

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Είναι προφανές ότι η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς έχει βγάλει στην επιφάνεια όλα τα εσωτερικά προβλήματα του Ισραήλ.
Εάν η κυβέρνηση του Ισραήλ θέλει την μεγαλύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη, θα πρέπει να διαχειριστεί το εσωτερικό πρόβλημα και να μην ακούσει τους φανατικούς που απαιτούν άμεση επίθεση, χωρίς να νοιάζονται για το ένα και πλέον εκατομμύριο αμάχων στο πεδίο.

Η τιμωρία της Χαμάς είναι αναγκαίο να γίνει αλλά με όρους έξυπνης δράσης και όχι τυφλού μίσους, που μπορεί να λειτουργήσει αυτοκαταστροφικά αλλά και εις βάρος της παγκόσμιας ειρήνης.
Και για να γίνει αυτό, το Ισραήλ χρειάζεται την υποστήριξη από μία συμμαχία κατά της τρομοκρατίας, την οποία μπορεί να επιτύχουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ με διπλωματικά μέσα, στην οποία να επιδιωχθεί να ενταχθούν και αραβικές χώρες που απειλούνται από την τρομοκρατία.

Η υποστήριξη του Ισραήλ να είναι σε επίπεδο ανάπτυξης δύναμης αποτροπής και άμεσης αντίδρασης, όπως ήδη έχει αναπτυχθεί από τις ΗΠΑ (που εκτιμώ ότι θα πρέπει να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην πλευρά του Κόλπου, ώστε να αποτρέψει την άμεση εμπλοκή του Ιράν και τις επιθέσεις σε τάνκερς, γεγονός που θα επηρεάσει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου) και αφετέρου σε ότι αφορά την ανθρωπιστική διάσταση της σύγκρουσης, με παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ιατρικής βοήθειας με νοσοκομειακά πλοία στην περιοχή (για τους πλέον των 15.000 τραυματιών πολέμου), την απομάκρυνση παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων και ανάληψης και χρηματοδότησης του έργου δημιουργίας εγκαταστάσεων υποδοχής προσφύγων στην έρημο Νεγκέβ είτα στο ΒΑ της χερσονήσου Σινά (με κατάλληλα κίνητρα στην Αιγυπτιακή πλευρά και διασφάλισης επιστροφής των προσφύγων μόλις τελειώσει η σύγκρουση.

Το ζήτημα της επίλυσης του Παλαιστινιακού δεν μπορεί να συγχέεται αφελώς με την ανθρωπιστική διάσταση της παρούσας σύγκρουσης, είναι διαφορετικές προτεραιότητες και το Ισραήλ δεν θα συμφωνούσε ποτέ με τις υπάρχουσες προτάσεις επίλυσης, υπό καθεστώς εκβιασμού.
Μπορεί όμως να ανακοινωθεί ότι εκκινούν ενέργειες για να αναληφθεί σε μελλοντικό χρόνο και οπωσδήποτε μετά την απελευθέρωση των ομήρων, την λήξη των εχθροπραξιών και την διάλυση της Χαμάς.

Εργαλεία πίεσης υπάρχουν προς το Ισραήλ, κυρίως από πλευράς ΗΠΑ, για να εξορθολογήσει τις επιχειρησιακές του δράσεις.
Δεν φαίνεται στον ορατό ορίζοντα κάποια άλλη καλύτερη διαχείριση, ως προς τα αδιέξοδα της επιτακτικής επιχειρησιακής δράσης που δημιουργούν οι εσωτερικές πιέσεις και ιδιαιτερότητες στο Ισραήλ αλλά και σε σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια