Στο στόχαστρο του Συμβουλίου της Ευρώπης η συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας για το μεταναστευτικό

Η πρόσφατη συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας για το μεταναστευτικό δεν εγείρει μόνο ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά είναι επίσης ενδεικτική της προσπάθειας των ευρωπαϊκών χωρών να βρουν γρήγορες λύσεις στο μεταναστευτικό αντί να επικεντρωθούν στα εσωτερικά τους συστήματα, δήλωσε η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
Την περασμένη εβδομάδα, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και ο Αλβανός ομόλογός της Έντι Ράμα υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας που προβλέπει την τοποθέτηση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που διασώθηκαν από τη Μεσόγειο από ιταλικά πλοία, σε δύο κέντρα στη βόρεια Αλβανία.

Οι δομές θα κατασκευαστούν, θα χρηματοδοτηθούν και θα λειτουργήσουν από την Ιταλία. Θα τελούν υπό ιταλική δικαιοδοσία και θα είναι εντελώς κλειστές, θα φυλάσσονται από τις ιταλικές αρχές, και εξωτερικά από την αλβανική αστυνομία. Θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν μέχρι 3.000 άτομα κάθε φορά, με μέγιστο αριθμό 36.000 κατά τη διάρκεια ενός έτους. Όταν τελικά ληφθεί η απόφαση για την αίτηση ασύλου των προσφύγων, η Ιταλία θα διατηρεί την πλήρη ευθύνη για την απομάκρυνσή τους από τη χώρα, είτε στην Ιταλία είτε σε άλλη τοποθεσία.
«Το Μνημόνιο Συνεργασίας είναι ενδεικτικό της ευρύτερης προσπάθειας των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης να επιδιώξουν διάφορα μοντέλα εξωτερικοποίησης του ασύλου ως πιθανή ‘γρήγορη λύση’ στις πολύπλοκες προκλήσεις που θέτει η άφιξη προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Συνεχίζει ότι η διασφάλιση της δυνατότητας υποβολής αιτήσεων ασύλου και αξιολόγησης στα εδάφη των κρατών μελών παραμένει ακρογωνιαίος λίθος ενός καλά λειτουργικού συστήματος, σύμφωνου με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο παρέχει προστασία σε όσους την έχουν ανάγκη.
Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να εστιάζουν την προσοχή τους στη «βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των εγχώριων συστημάτων ασύλου και υποδοχής». Αυτό είναι επιτακτική ανάγκη για τα κράτη μέλη αντί να επιτρέψουν στη συζήτηση για την εξωτερίκευση του μεταναστευτικού να αποσπάσει τους αναγκαίους πόρους και την προσοχή από το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Ομοίως, είναι ζωτικής σημασίας τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι προσπάθειες διεθνούς συνεργασίας θα δώσουν προτεραιότητα στη δημιουργία ασφαλών και νόμιμων οδών που θα επιτρέπουν στα άτομα να αναζητούν προστασία στην Ευρώπη χωρίς να καταφεύγουν σε επικίνδυνες και παράνομες μεταναστευτικές διελεύσεις», αναφέρεται στη δήλωση.
Η Επίτροπος Μιγιάτοβιτς πρόσθεσε ότι η συμφωνία εγείρει μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η εφαρμογή της στα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων. Αυτά περιλαμβάνουν την έγκαιρη αποβίβαση, τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, τη δικαιοσύνη των διαδικασιών ασύλου, τον εντοπισμό ευάλωτων ατόμων, τις συνθήκες κράτησης, την κράτηση χωρίς δικαστικό έλεγχο, την πρόσβαση σε νομική βοήθεια και τα αποτελεσματικά ένδικα μέσα.

Κατά την άποψή της, η συμφωνία «δημιουργεί ένα ad hoc εξωεδαφικό καθεστώς ασύλου που χαρακτηρίζεται από πολλές νομικές ασάφειες».
Αυτό, πρόσθεσε, θα υπονομεύσει πιθανώς κρίσιμες εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη λογοδοσία για τις παραβιάσεις, με αποτέλεσμα τη διαφορετική μεταχείριση όσων υποβάλλονται σε επεξεργασία στην Αλβανία και στην Ιταλία.

Η αλβανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι πρόκειται για μια κίνηση αλληλεγγύης και πως έτσι αποδεικνύει την προοπτική και τις αξίες της ΕΕ

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια