Βρώμικη η συμφωνία Ράμα-Μελόνι

«Μια βρώμικη συμφωνία», έτσι χαρακτήρισε η αυστριακή εφημερίδα Der Standard τη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας για την ίδρυση δύο μεταναστευτικών κέντρων στο Shengjin και στο Gjadër.
Το άρθρο αναφέρει ότι κάποια στιγμή το 2018, ο Χέρμπερτ Κικλ, τότε υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, προσπάθησε να πείσει την Αλβανία να δημιουργήσει στρατόπεδο απελαθέντων, αλλά αρνήθηκε.

Τότε, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα τόνισε: «Η Αλβανία δεν θα είναι ποτέ ο τόπος όπου πολύ πλούσιες χώρες δημιουργούν στρατόπεδα για να πετάξουν μετανάστες». Τώρα τα πράγματα είναι σίγουρα διαφορετικά, γράφει η εφημερίδα
"Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Ράμα υπέγραψε ένα πρωτόκολλο με την Ιταλίδα ομόλογό του Giorgia Meloni που θα έφερνε μετανάστες από τη Μεσόγειο στην Αλβανία για να κρατηθούν στη συνέχεια σε "διοικητική κράτηση" σε "κέντρα επεξεργασίας μετανάστευσης". Το μέλλον τους δεν ορίζεται καν στη συμφωνία .

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, το Πρωτόκολλο Μελόνι - Ράμα είναι παράνομο και αντισυνταγματικό για πολλούς λόγους, όπως γιατί παραβιάζει την κυριαρχία του αλβανικού κράτους. Ο Ράμα, ο οποίος συμπεριφέρεται όλο και πιο αυταρχικά στην Αλβανία, τα παρουσίασε όλα αυτά ως τιμή, γιατί το 1997 η Ιταλία δέχτηκε πολλούς Αλβανούς που διέφυγαν από τη βία και την αναρχία. Ειδικά στην Αλβανία, όμως, είναι σημαντικό να μην παραβιάζεται περαιτέρω το κράτος δικαίου από βρώμικες συμφωνίες όπως αυτή με την Ιταλία», γράφει η εφημερίδα.
Η εφημερίδα αναφέρει περαιτέρω ότι «για την ΕΕ, το κράτος δικαίου στις υποψήφιες χώρες πρέπει να είναι η κύρια προτεραιότητα. Η ιδέα της αποσαφήνισης του καθεστώτος των μεταναστών εξωεδαφικά απέτυχε και στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας. Το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων πρέπει τώρα να αποτρέψει αυτή την ανοησία».

Διαβάστε ακόμη

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια