Πρώτες εκτιμήσεις από την συνάντηση και την διακύρηξη των Αθηνών

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Πρώτη εντύπωση είναι ότι η συνάντηση των δύο ηγετών εξελίχθηκε εξαιρετικά πολιτισμένα και σε γενικές γραμμές με θετικό πρόσημο.
Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν από τους Υπουργούς, στο σύνολό τους είναι πολύ καλές και θετικές.
Περιμένουμε να δούμε και τα ΜΟΕ που αφορούν τον Αμυντικό τομέα για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα.
Εκεί είναι τα πλέον επικίνδυνα σημεία και ελπίζουμε να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων όταν ανακοινωθούν επίσημα.
Όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα, είναι εξαιρετικά θετικό ότι είναι συμφωνίες εξωστρεφείς που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, τον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, τον τουρισμό, την συνεργασία μεταξύ των φορέων εξαγωγών και επενδύσεων και εμπλέκουν σε αυτές τις δραστηριότητες και τους θεσμικούς φορείς των πρεσβειών, των προξενείων και των εμπορικών ακολούθων και των δύο χωρών.
Η διασύνδεση για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι αυξάνει την αμφίδρομη ροή ενέργειας κατά 600 MW και συμπληρώνει το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που αναπτύσσει η χώρα μας με τις περιφερειακές Βαλκανικές χώρες, την Ιταλία, την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Επίσης η ωρίμανση της Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου (6η κατά σειρά συνάντηση) είναι σημαντική και έτοιμη να αποδώσει καρπούς.

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Σε ότι αφορά το κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών ας δούμε πρώτα τα όσα προηγήθηκαν, με την συνέντευξη που δόθηκε προχθές από τον Ερντογάν στους δημοσιογράφους της Καθημερινής.
Χαρακτήρισα την συνέντευξη αυτή Δούρειο Ίππο, γιατί ο Ερντογάν κατάφερε να θέσει όλα τα ζητήματα στο τραπέζι, με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο, γνωρίζοντας ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο από την Ελληνική πλευρά να απαντήσει σε όλα αυτά επίσημα, δεδομένης της επικείμενης επίσκεψης και των συνομιλιών και της εκφρασμένης πεποίθησής/ανάγκης να πάει καλά.
Και όπως είχα επισημάνει, αυτή η συνέντευξη δεν θα απαντηθεί ποτέ επίσημα από την Ελλάδα, δεδομένης της Διακήρυξης της Αθήνας και των περιορισμών που ετέθησαν σε αυτήν.
Συγκεκριμένα, ενώ όλα τα άρθρα αν και γενικόλογα, είναι εξαιρετικά θετικά, πολιτισμένα και λογικά (αν και ευχολόγια εν πολλοίς), το προτελευταίο άρθρο, που είναι και το σημαντικότερο λέει ακριβώς:
" OP2. Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους."
Εάν το άρθρο αυτό αναφερόταν σε ένα καλόπιστο γείτονα, τότε δεν θα δημιουργούσε αμφιβολίες για την εφαρμογή του.
Όταν όμως ο γείτονας, μόλις δύο ημέρες πριν έχει θέσει ξεκάθαρα ότι δε αφίσταται κατ' ελάχιστο από τις πάγιες θέσεις του, που αυτές προκαλούν την σύγκρουση, τότε πως εννοεί ότι θα απέχει από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύει ….κλπ;
Μα ήδη το έκανε αυτό προχθές με τον πλέον σαφή τρόπο.
Και ακόμη, επειδή δεν θεωρεί τις κινήσεις του προκλητικές αλλά μόνο τις δικές μας, τότε θα περιμένει από εμάς να θεωρήσουμε ως κανονικότητα την συμπεριφορά του και θα θεωρεί ως πρόκληση κάθε δική μας αντίδραση.
Άλλωστε το δήλωσε σαφώς:
Μην μας απειλείτε για να μην σας απειλήσουμε.
Δηλαδή οι νόμιμες ενέργειες και οι οιεσδήποτε αμυντικές αντιδράσεις της Ελλάδος σε κάθε δική του διεκδίκηση και επιθετική ενέργεια και αμφισβήτηση, θεωρείται γι αυτόν πρόκληση και απειλή.
Συνεπώς το άρθρο αυτό στην ουσία περιέχει μία παγίδα:
Αυτοπεριοριζόμαστε και εκτιθέμεθα σε δημιουργία προβοκατόρικων προκλήσεων εκ μέρους του, ώστε όταν απαντήσουμε ακόμη και με νόμιμο τρόπο για εμάς, αυτός να το θεωρήσει ως ακύρωση της συγκεκριμένης παραγράφου.
 
ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ
Θετική ήταν η συνάντηση, θετικά και τα μέτρα (περιμένουμε μόνο τα ΜΟΕ της Άμυνας για πλήρη εικόνα), θετική η στάση του πρωθυπουργού που απάντησε για την μειονότητα.
Θετικό θα είναι εάν όλα αυτά μετασχηματισθούν σε έργα και κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο για την βελτίωση της οικονομίας της χώρας μας και του αμυντικού στρατηγικού σχεδιασμού μας που δεν πρέπει να ανασταλεί ή να καθυστερήσει.
Το κακό είναι ότι ο Ερντογάν εξακολουθεί να διατηρεί την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (κρίσιμος παράγων στην εξωτερική πολιτική και άμυνα), με βάση την συνέντευξη που έδωσε, τα όρια και τα θέματα που έθεσε και την ερμηνεία που εκτιμάται ως δεδομένο ότι θα κάνει στην προτελευταία παράγραφο, στρέφοντάς την στο εγγύς μέλλον εις βάρος μας.
Εύχομαι να διαψευσθώ.
Όμως σε κάθε περίπτωση ας μην επαναπαυόμαστε, ας μην καθυστερούμε και ας μην θριαμβολογούμε άκαιρα.
ΣΗΜ: Θετικότατο είναι διεθνώς για τον Ερντογάν ότι μας χρησιμοποιεί ως καθαρτήριο για τις αμαρτίες του και βγαίνει από την εξίσωση ένας από τους περιορισμούς για τα αεροσκάφη που τόσο επιθυμεί.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια