Μεταξεταστέα Τίρανα και Σκόπια στην ΕΕ – Η Γερμανία ψάχνει ευθύνες στην Αθήνα!

Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης

Στην αίτηση του Φρέντη Μπελέρη για χορήγηση άδειας να ορκιστεί ως Δήμαρχος Χιμάρας, το Δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση για την 11η Δεκεμβρίου. Στην τοποθέτησή του στο Δικαστήριο, ο κ. Μπελέρης μίλησε για στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς παρεμποδίζεται η ανάληψη των καθηκόντων του ως εκλεγμένου Δημάρχου.
Υπέδειξε, μάλιστα, ως υπαίτιο τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, ο οποίος παρεμβαίνει μονίμως με δηλώσεις, λίγες μέρες πριν τις δικαστικές συνεδρίες, υποδεικνύοντας στην ουσία τις δικαστικές αποφάσεις. Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση της παράνομης κράτησης, σε συνδυασμό μάλιστα με το μη σεβασμό του τεκμηρίου αθωότητας, έχει τις δικές της συνέπειες στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ.

Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (μέσα Δεκεμβρίου) να συναινέσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας. Τα ισχύοντα στην ΕΕ προβλέπουν ότι πρέπει και τα 27 κράτη-μέλη να συμφωνήσουν για την έναρξη. Ο Έντι Ράμα δείχνει να τραβάει το σχοινί. Απόδειξη τούτου τα όσα τη Δευτέρα εκτυλίχτηκαν στην αίθουσα των δικαστηρίων παρουσία και της Ελληνίδας Πρέσβεως.
Αρχικώς στο ερώτημα του προεδρεύοντος για προκαταρκτικά αιτήματα τόσο ο εισαγγελέας της έδρας, όσο και οι παριστάμενοι εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Φυλακών δεν είχαν κάτι να υποβάλουν. Η επιμονή, ωστόσο, του δικαστού με ερώτημα προς τους ιθύνοντες των φυλακών με άμεσο ερώτημα εάν είχαν παραλάβει εγκαίρως ενημέρωση περί του αιτήματος του κρατούμενου Δημάρχου και της εξέλιξης της δικαστικής υπόθεσης λειτούργησε ως σήμα ότι έπρεπε να μεταβληθεί η τοποθέτησή τους. Πράγμα και που έγινε! Ζήτησαν χρόνο έως την 11η Δεκεμβρίου, που το δικαστήριο τους έδωσε με άνεση! Ενδεικτικό τούτο τόσο της “μεταρρυθμισμένης Δικαιοσύνης”, όσο και της πολιτικής σκοπιμότητας εν προκειμένω.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σαλί Μπερίσα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου επανατοποθετήθηκε όχι τόσο αναφορικά με αυτή καθ’ αυτή την υπόθεση Μπελέρη, όσο με το ενδεχόμενο ελληνικού βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας. Ας σημειωθεί, ωστόσο, πως είχε εξ αρχής χαρακτηρίσει τον δήμαρχο Χιμάρας πολιτικό κρατούμενο και όμηρο του καθεστώτος Ράμα.
Ο Σαλί Μπερίσα είπε χαρακτηριστικά ότι ορθώς και δικαίως η Αθήνα ανησυχεί για την κατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Αλβανία, για την παραβίαση των βασικών αρχών του κράτους δικαίου, για τον αυταρχισμό που αψηφά ακόμη και τις συνταγματικές διατάξεις. Ως εκ τούτου, δικαιολογείται απολύτως να χρησιμοποιήσει όποιο μέσο προβλέπεται από την ΕΕ για την περίπτωση. Κατηγόρησε, μάλιστα, ως υπαίτιο της καθυστέρησης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Έντι Ράμα, διευκρινίζοντας ότι τον συμφέρει η καθυστέρηση γιατί έτσι εξυπηρετούνται τα μαφιόζικα συμφέροντά του.

Η Γερμανία, ωστόσο, έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το ενδεχόμενο άσκησης ελληνικού βέτο, αντιστρέφοντας στην ουσία την πραγματικότητα. Επικαλούμενη προσχηματικά τη ρωσική διείσδυση στην περιοχή, παραβλέπει την παραβίαση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης με σκοπό να σπρώξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Τιράνων και των Σκοπίων. Αυτή η αρνητική στάση του Βερολίνου προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας.
Ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι αναμένει κάποια μετακίνηση από πλευράς του Έντι Ράμα. Συγκεκριμένα είπε ότι η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης προς τους εταίρους σχετικά με το ζήτημα Μπελέρη και την Εθνική Ελληνική Μειονότητα βοήθησε στην κατανόηση του προβληματισμού και ότι αναμένει θετικές εξελίξεις έως τη Σύνοδο του Συμβουλίου Αρχηγών. Ο Έντι Ράμα, όμως, έσπευσε να διαψεύσει τις ελπίδες της γερμανικής διπλωματίας.

Εδώ είναι Βαλκάνια…
Το πρόβλημα με την υπόθεση του Δημάρχου Χιμάρας δεν είναι βέβαια το μόνο στην δύσκολη πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ. Δεδομένου ότι έχει άμεσο αντίκτυπο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και εκ του γεγονότος ότι η Αθήνα επέλεξε να χρησιμοποιήσει το ευρωπαϊκό όπλο για την προστασία του γηγενούς Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού έχει απόρροιες στην διαδικασία. Η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Αλβανία δείχνει ότι τα Τίρανα έχουν άλλα ενδιαφέροντα και προτεραιότητες, μακριά από την επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας τους. Επίσης, δείχνει ότι μπορεί να επιδεινωθεί σε πιο επικίνδυνες ατραπούς.
Το Δημοκρατικό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) υπό τον Σαλί Μπερίσα είχε το Σάββατο συνέδριο. Επιβεβαιώθηκε η ηγεσία του, αλλά εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το ψήφισμα που εγκρίθηκε. Πρόκειται για έκκληση στην ουσία αντιπαράθεσης σε όλα τα επίπεδα με την κυβέρνηση. Οι χειρισμοί του μηχανισμού Ράμα για τον κατακερματισμό του μετώπου της αντιπολίτευσης οξύνουν το πολιτικό κλίμα.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με φαινόμενα διαφθοράς και κατασπατάλησης δημοσίων πόρων που αγγίζουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αποτελούν καλή βάση ώστε να βιώσει η Αλβανία άλλη μια περιπέτεια πολιτικής αναστάτωσης. Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά – με βάση προσφυγή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος – οι εισαγγελικές αρχές συνέλαβαν τον γαμπρό του Σαλί Μπερίσα και εγκαλούν και τον ίδιο για δήθεν υπόθεση παράνομης επιστροφής οικογενειακής ιδιοκτησίας που είχε δημευθεί από το κομουνιστικό καθεστώς!

Στα Σκόπια
Ανάλογη με την αλβανική πραγματικότητα είναι και η πολιτική κατάσταση στα Σκόπια. Ενώ ΕΕ και ΗΠΑ ανέμεναν εξελίξεις σε ό,τι αφορά τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να εκπληρωθούν τα συμφωνηθέντα για την ικανοποίηση της Σόφιας και την άρση του βουλγαρικού βέτο, η πολιτική τάξη δείχνει να την ενδιαφέρει περισσότερο το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι. Σήμερα, συνεδρίασε το συμβούλιο των πολιτικών κομμάτων με εμφανείς τις αποκλίσεις.
Η αντιπολίτευση δεν συναινεί στην αλλαγή του προοιμίου του Συντάγματος και συγκεκριμένων άρθρων για την κατοχύρωση βουλγαρικής μειονότητας, ενώ ταυτόχρονα πιέζει για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την άνοιξη μαζί με τις προεδρικές. Σε ένα τοπίο όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος εκτροχιασμού της κατάστασης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, η Σερβία έχει πρόωρες εκλογές στις 17 τρέχοντος, ενώ τα Σκόπια είναι εκτεθειμένα στην ευρύτερη ένταση μεταξύ Σλάβων και Αλβανών.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια