Η πολιορκία του Λένινγκραντ και ο ιστορικός αναθεωρητισμός (vid)

Καλεσμένος του Δημήτρη Λιάτσου ο Μίκης Φιλανιώτης, καρδιά και ψυχή της κυπριακής πρωτοβουλίας για τη μετάφραση από τα ρωσικά πέντε τόμων για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τίτλο «Η μεγάλη Νίκη». Είναι μέρος της πολύτομης έκδοσης του Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO). Ο ίδιος πρόσφατα τιμήθηκε με το μετάλλιο Πούσκιν, υπογεγραμμένο από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για την προσφορά του στον ελληνικό και ρωσικό Πολιτισμούς.


- Στις 27 Ιανουαρίου συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τη λύση της πολιορκίας του Λένινγκραντ. Πολιορκία που διήρκεσε 872 ημέρες. Το τίμημα, τεράστιο. Οπως αναφέρθηκε στη δίκη των ναζί στη Νυρεμβέργη, πάνω από 500.000 πολίτες πέθαναν. Αλλοι έκαναν λόγο για 800.000. Πρόσφατα, ο Πούτιν μίλησε για πάνω από ένα εκατομμύριο.
- Η πολιορκία του Λένινγκραντ έγινε βασικά από τα γερμανικά στρατεύματα και τα φινλανδικά. Στόχος τους δεν ήταν απλώς να κατακτήσουν την πόλη, αλλά να εξοντώσουν τους κατοίκους της. Να ισοπεδώσουν την πόλη. Να μην μείνει τίποτε όρθιο.
- Μια ακόμα πρόσφατη επέτειος: Στις 27 Ιανουαρίου 1945 απελευθερώθηκε το κολαστήριο του Αουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό. Ωστόσο, στις Βρυξέλλες βλέπουν γενικώς και αορίστως «συμμάχους που απελευθέρωσαν το Αουσβιτς», αλλά αυτοί οι σύμμαχοι δεν έχουν όνομα και σημαία.
- Στις 2 Φεβρουαρίου 1943, επίσης, υπήρξε κρίσιμη καμπή στον Β' ΠΠ. Κατέρρευσε το χιτλερικό μέτωπο στο Στάλινγκραντ. Η πιο αιματηρή μάχη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου που άλλαξε τον ρου του Β' ΠΠ.
- Το 5τομο αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες των Κυπρίων να στείλουν τα σωστά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, ιδιαίτερα στους αναθεωρητές της ιστορίας και στις προσπάθειες διαστρέβλωσής της και μείωσης της σημασίας των αγώνων του σοβιετικού λαού στη νίκη κατά του φασισμού - ναζισμού. Πρωτίστως, όμως, για να θυμούνται οι παλιότεροι και κυρίως για να μαθαίνουν οι νεότεροι, η νεολαία.
- Η νίκη κατά του ναζισμού είναι άθλος που ανήκει κατά κύριο μέρος στον ρωσικό λαό, ο οποίος είχε και τις μεγαλύτερες απώλειες από τα 27 εκατομμύρια των σοβιετικών πολιτών που χάθηκαν στον Β' ΠΠ.
- Ο 4ος τόμος αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο του Β' ΠΠ, οπότε ο ο Κόκκινος Στρατός έδωσε 1.100.000 ψυχές για να απελευθερωθεί η Ευρώπη.
Ετσι για να γνωρίζουμε ποιος ήταν ο πραγματικός νικητής του Β' ΠΠ. Το 76% των ναζιστικών μεραρχιών καταστράφηκε στο Ανατολικό μέτωπο, και το 24% σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα (Δυτικό, Βόρειος Αφρική, Ιταλία, κ.ο.κ.). 
Κι' όμως, στη Δύση επιχειρούν να παραποιήσουν την ιστορία. Ενδεικτικά, ο Μπους τζούνιορ έλεγε ότι οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι νίκησαν τον ναζισμό. Ο, δε, Τράμπ ότι εμείς τσακίσαμε τον φασισμό και γι' αυτό είμαστε οι νικητές. Να τους πει κάποιος να ανοίξουν κανά βιβλίο να διαβάσουν.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια