Αμερικανός πράκτορας καταδικάστηκε για δωροδοκία από Αλβανούς αξιωματούχους

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον καταδίκασε τον πρώην αξιωματούχο του FBI Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ σε 28 μήνες φυλάκιση την Παρασκευή, «για σοβαρή παραβίαση της δημόσιας εμπιστοσύνης», σχετικά με τα 225.000 δολάρια που έλαβε από τον Αλβανοαμερικανό Agron Neza και τη μη δήλωση επαφών με Αλβανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.
Η δικαστής της υπόθεσης, Colleen Kollar-Kotelly, είπε στην αίθουσα του δικαστηρίου πριν καταδικάσει ότι το γεγονός ότι ο κ. Ο McGonigal είχε λάβει χρήματα από κάποιον που τον είχε συστήσει σε ξένους αξιωματούχους στην Αλβανία "είναι πολύ σοβαρό παράπτωμα" και ότι προφανώς στο τέλος της καριέρας του, ο κ. McGonigal είχε χάσει την "ηθική του πυξίδα".
Στη συνεδρίαση στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο δικαστής είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχει άλλο κίνητρο εκτός από «απληστία αλλά και αλαζονεία» που ο κ. Ο McGonigal είχε σκεφτεί ότι μπορούσε να κάνει τέτοιες ενέργειες, χωρίς συνέπειες.

Η δικαστής είπε ότι στην απόφασή της είχε λάβει υπόψη ότι είχε αναλάβει την ευθύνη παραδεχόμενος την ενοχή του για τη λήψη 225 χιλιάδων δολαρίων από τον κ. Nezaj και τις διασυνδέσεις με Αλβανούς αξιωματούχους και ότι είχε εκφράσει μεταμέλεια.
Οι εισαγγελείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να καταδικάσει τον κ. McGonigal σε φυλάκιση 30 μηνών και πρόστιμο 95.000 δολαρίων, «για σοβαρή παραβίαση της δημόσιας εμπιστοσύνης», όπως αναφέρεται στο υπόμνημα σχετικά με τις κατηγορίες στην περίπτωση της Αλβανίας.

Κατά την ακρόαση, η εισαγγελέας Elizabeth Ann Aloi είπε ο κ. Οι παραβιάσεις του McGonigal ήταν κατάφωρες και ισοδυναμούσαν με διαφθορά.
Έχουμε να κάνουμε με έναν ανώτερο αξιωματούχο του FBI που πούλησε τη θέση «για 225.000 δολάρια», είπε.
«Δεν έλαβε χρήματα από στενή του φίλη, είπε αναφερόμενη στον κ. Νέζα, αλλά από κάποιον που τον συνέδεε με ξένους αξιωματούχους», είπε.
Ο εισαγγελέας συνέχισε λέγοντας ότι «είχε φτάσει στο σημείο να ανοίξει έρευνα του FBI για έναν λομπίστα», από πληροφορίες που είχε λάβει από τις πηγές των διασυνδέσεών του στην Αλβανία, είπε ο εισαγγελέας.

Ο ίδιος ο κ. McGonigal εξέφρασε τη λύπη του για τις πράξεις του.
Αν και ο κ. Οι δικηγόροι του McGonigal ζήτησαν η ποινή από το δικαστήριο της Ουάσιγκτον να εκτελεστεί ταυτόχρονα με εκείνη της Νέας Υόρκης, όπου έχει καταδικαστεί σε 50 μήνες φυλάκιση με την κατηγορία της παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο δικαστής έκρινε ότι η ποινή στην Ουάσιγκτον ήταν ειδική.
Εάν οι ποινές θεωρούνταν ότι θα εκτελούνταν ταυτόχρονα, θα σήμαινε ότι η ποινή του δικαστηρίου της Ουάσιγκτον θα ήταν μέρος των 50 μηνών που είχαν προβλεφθεί για τη δίκη της Νέας Υόρκης, αλλά τόσο οι εισαγγελείς όσο και ο δικαστής συμφώνησαν ότι ο κ. McGonigal έπρεπε να εκτίσει χωριστές ποινές για τις σχετικές κατηγορίες προς την Αλβανία.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς της υπόθεσης, ο κ. McGonigal όχι μόνο παρέλειψε να δηλώσει την παραλαβή των χρημάτων, αλλά προώθησε τα επιχειρηματικά συμφέροντα του κ. Nezaj και είπε ψέματα στο FBI για τις κοινές τους δραστηριότητες, αποκρύπτοντας έτσι το γεγονός ότι είχε σύγκρουση συμφερόντων και ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.. Έκρυψε επίσης τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, τον σύμβουλό του Ντόριαν Ντούκα και άλλα πρόσωπα.
«Αυτό ουσιαστικά συνιστά διαφθορά που υπονομεύει τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα του εκτελεστικού κλάδου της κυβέρνησης. «Ο κατηγορούμενος ορκίστηκε να ερευνήσει και να αποτρέψει εγκλήματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, όχι να τα διαπράξει», ανέφεραν οι εισαγγελείς στο έγγραφο που ζητούσε την ποινή του κ. ΜακΓκόνιγκαλ.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια