Το οργανωμένο έγκλημα ελέγχει Δικαιοσύνη και… πολιτικούς


Μπορεί τους τελευταίους μήνες οι προσπάθειες για κάθαρση στην Αλβανία να έχουν ενταθεί, καθώς η αναβίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής έδωσε νέα ώθηση στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα, ωστόσο, όπως επισημαίνουν διεθνείς παρατηρητές και διπλωμάτες, το οργανωμένο έγκλημα συνεχίζει να ελέγχει πολιτικούς, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας καταγγέλλει τη Δικαιοσύνη για διαπλοκή με τη μαφία.

Οι επιτυχίες των αλβανικών αρχών τους τελευταίους μήνες έναντι του οργανωμένου εγκλήματος είναι σημαντικές, με κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, συλλήψεις και εντατικοποίηση της συνεργασίας με την Ελλάδα και την Ιταλία.

Τα επιτεύγματα της επιχείρησης “Δύναμη του Νόμου” επιχείρησε να αναδείξει ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Τίρανα. Ο υπουργός Φάρμα Ξαφάι δήλωσε ότι μετά από οκτώ μήνες επιχειρήσεων έχουν σημειωθεί μεγάλες επιτυχίες.

Ωστόσο, αναγνωρίζοντας κάποιες επιτυχίες, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου, δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ εγκληματιών και πολιτικής εξακολουθούν να είναι ισχυρές.

“Θέλησα να επισημάνω μια αποτυχία της κυβέρνησης, των εισαγγελέων και της αστυνομίας – είναι η αποτυχία να συλλάβει τον Klement Balili”, δήλωσε ο Lu.

“Ο Μπαλιλί είναι εμβληματική μορφή του οργανωμένου εγκλήματος με πολιτικές σχέσεις. Επί μια διετία η κυβέρνηση, η αστυνομία και οι εισαγγελείς δεν κατάφεραν ή δεν ήθελαν να τον συλλάβουν”,

πρόσθεσε ο πρέσβης των ΗΠΑ, αναφέροντας έναν καταδικασθέντα έμπορο ναρκωτικών που ήταν διευθυντής υπηρεσιών μεταφορών στη νότια Αλβανία, μέχρι που η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης καθώς αναγνωρίστηκε ως επικεφαλής διεθνούς καρτέλ νακρωτικών.

Ο Βρετανός πρεσβευτής Ντάνκαν Νorman, επίσης αναγνωρίζει την πρόοδο, δηλώνει όμως ότι “τα μεγάλα ψάρια παραμένουν στον ωκεανό και οι εγκληματίες υψηλού επιπέδου εξακολουθούν να έχουν ασυλία”.

Εν τω μεταξύ, η γερμανίδα πρέσβης Susanne Schutz δήλωσε ότι οι Αλβανοί κλέφτες έχουν γίνει ένα τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα της, ενώ συμπλήρωσε ότι η Γερμανία συνεργάζεται τώρα σε μια πρωτοβουλία αντι-γεράκια – το “falcons” είναι το ψευδώνυμο για νεαρά μέλη συμμοριών της Αλβανίας που πηγαίνουν ως επί το πλείστον στην Ιταλία για να επιτεθούν σε εξοχικές κατοικίες.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, που ήταν παρών στη διάσκεψη, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του είχε τερματίσει την παλαιά κουλτούρα της ατιμωρησίας – αλλά εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι τα δικαστήρια εξακολουθούν να αφήνουν ελεύθερους εγκληματίες που συνελήφθησαν από την αστυνομία

Η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την περαιτέρω ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, καθώς οι εγκληματικές ομάδες από τη χώρα εξακολουθούν να προκαλούν σοβαρές ανησυχίες στις αρχές επιβολής του νόμου σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ.


crisismonitor.gr

Σχόλια