Ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε πως το καθεστώς στηρίζεται από την Αμερική

Η σύντομη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στα Τίρανα ήταν μια ψυχρολουσία όλους όσους πίστευαν πως οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς στα Τίρανα.
Τα λόγια, «εξέχων ηγέτης και πολύ καλός πρωθυπουργός», στην προσφώνηση του Έντι Ράμα, ήταν ταφόπλακα στην πεποίθησης όλων όσων πίστευαν ότι ο αρχηγός της κυβέρνησης που δωροδόκησε τον υψηλότερο αξιωματούχο του FBI που είχε ποτέ στρατολογηθεί, ήταν έκτοτε ανεπιθύμητος για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Για πολύ καιρό, μεταξύ των αντιπάλων και των επικριτών του αυταρχικού Αλβανού πρωθυπουργού, υπήρχε ο παραλογισμός, που εκφραζόταν δημόσια, ότι το σκάνδαλο McGonigal έκαιγε μια για πάντα τον Ράμα στα μάτια των αξιωματούχων πέρα ​​από τον Ατλαντικό. Κάποιοι υπέθεταν ότι ο φάκελος που ερευνά ο επικεφαλής του ΣΠΑΚ ήταν μια οδηγία από την Ουάσιγκτον, άλλοι ότι ο Μπλίνκεν δεν του είχε δώσει καν το χέρι στον ΟΗΕ και κάποιοι άλλοι ότι το λόμπι του Σόρος είναι πλέον ανίσχυρο.

Ο Μπλίνκεν όχι μόνο ήρθε στα Τίρανα, όχι μόνο επαίνεσε τον Ράμα, αλλά κυρίως αρνήθηκε να συναντηθεί με οποιονδήποτε από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Το μήνυμα της επίσκεψής του λοιπόν είναι ξεκάθαρο: αν δεν σας αρέσει ο Έντι Ράμα, αν πιστεύετε ότι είναι διεφθαρμένος, αν επιμένετε ότι ληστεύει και ερημώνει την Αλβανία, μην υπολογίζετε τις ΗΠΑ στη μάχη εναντίον του. Στην Ουάσιγκτον, εκτιμούν περισσότερο τη βοήθεια για τους Αφγανούς, τη βάση της Κουτσόβα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον επόμενο μήνα, παρά τους δημοκρατικούς ενδοιασμούς μιας γεωπολιτικά ασήμαντης χώρας.
Για άλλη μια φορά, οι χρήσιμοι ηλίθιοι που πιστεύουν ιδεαλιστικά στην ηθική της υπερδύναμης και στο ενδιαφέρον της για τη δημοκρατική πρόοδο της Αλβανίας, σίγουρα έχουν απογοητευτεί. Και δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί διαφορετικά. Αν ο Μπλίνκεν μπορεί να αφήσει κάποια κληρονομιά, στην ιστορία αυτής της χώρας θα μείνει χαραγμένη με την πράξη non grata, που δίχασε ανεπανόρθωτα την αντιπολίτευση, ολοκληρώνοντας την εγκατάσταση ενός αυταρχικού καθεστώτος. Ανάμεσα σε αυτή την πράξη και τις σημερινές δόξες είναι μια ολόκληρη ιστορία. Πρέπει να μετρηθεί ο χαιρετισμός για την «ιστορική νίκη» των εκλογών, ενώ το αποτέλεσμα της εκλογικής σφαγής του 2021 δεν είχε βγει ακόμη, οι απειλές προς τους πολιτικούς που διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης Ράμα με αμερικανικές σημαίες, μέχρι τις εκκλήσεις για κατανάλωση χόρτου.

Με λίγα λόγια, αν το καθεστώς του Ράμα είναι αυτό που είναι σήμερα, είναι επίσης χάρη στην αμερικανική «λευκή επιταγή».

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια