Οι καυτοί φάκελοί στον ΣΠΑΚ και η επίσκεψη Μπλίνκεν

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα έρθει αύριο για πρώτη φορά στα Τίρανα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει σειρά συναντήσεων, αλλά αυτή που φαίνεται με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η συνάντηση με τον επικεφαλής του ΣΠΑΚ, Αλτίν Ντουμάνι.
Αφού συναντήσει τον Rama, τον Begaj και τους εκπροσώπους της πρεσβείας μαζί με πολλές ομάδες νέων, το βράδυ ο Blinken θα καθίσει σε δείπνο με τον Altin Dumani και δίπλα του θα είναι αυτή που πάλεψε σκληρά για να είναι ο Dumani επικεφαλής του ΣΠΑΚ, η Γιούρι Κιμ. Στο τραπέζι θα βρεθούν εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι των πρεσβειών που εποπτεύουν τη δικαιοσύνη. Σε εκείνο το τραπέζι, ο Blinken αναμένεται να παράσχει ισχυρή υποστήριξη στον ΣΠΑΚ και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δώσει οδηγίες για να χτυπήσει στα υψηλότερα κλιμάκια.

Ποιον όμως πρέπει να απασχολεί αυτή η συνάντηση; Οι πρώτοι είναι προφανώς αυτοί που έχουν τους φακέλους βουνό στον ΣΠΑΚ. Η ειδική εισαγγελία έχει αρκετούς σημαντικούς φακέλους που κρατά σε εκκρεμότητα λόγω πιέσεων και παρεμβάσεων, αλλά με την αποχώρηση του Μπλίνκεν μπορεί να έχουμε εξελίξεις.

Ο πρώτος που ανησυχεί είναι ο Έντι Ράμα. Ο ΣΠΑΚ άνοιξε τον φάκελο «McGonigal» και ο Blinken έρχεται μια μέρα πριν τη δίκη που γίνεται στις ΗΠΑ για τον φάκελο της Αλβανίας. Οι Αμερικανοί έχουν τη βάση τους στον αγώνα κατά της διαφθοράς και δεν συγχωρούν έναν Αλβανό πολίτη να διαφθείρει έναν αξιωματούχο τους. Ο Μπλίνκεν δεν μπορεί να αποφύγει να συναντήσει τον Ράμα επειδή είναι Πρωθυπουργός, αλλά στον Ντούμαν μπορούν να δοθούν εντολές να μην ανέχεται κανέναν, ακόμη και τον Πρωθυπουργό.
Το δεύτερο όνομα είναι Ιλίρ Μέτα. Ο οποίος έχει αρκετούς φακέλους, αλλά παραμένει άγνωστο γιατί δεν ενεργεί ο ΣΠΑΚ. Η υπόθεση CEZ-DIA πλησιάζει στο τέλος της, καθώς θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα του λόμπι στις ΗΠΑ, αλλά αυτή η υπόθεση δεν συγχωρείται από τους Αμερικανούς. Εδώ και καιρό λέγονταν ότι μπορεί να συλληφθεί ο Μέτα και χθες ο αρχηγός του Κόμματος Ελευθερίας δεν ενθουσιάστηκε καθόλου με αυτή την επίσκεψη.
Αναμφίβολα, Μπερίσα είναι το τρίτο όνομα. Είναι σε κατ' οίκον περιορισμό, αλλά ο ΣΠΑΚ έχει άλλους φακέλους για αυτόν και τον Shkëlzen Berisha. Έχουμε το Gërdec, έχουμε μήνυση από το Haklajt. Ο Μπερίσα επιτίθεται και απειλεί τους εισαγγελείς, ακόμη και τον Ντουμάνι και οι Αμερικανοί θα τον στηρίξουν να μην κάνει βήμα πίσω. Τα σήματα δόθηκαν σήμερα, αφού οι δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου πήγαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Έχουμε τον Ilir Beqaj. Ο τελευταίος κατάφερε να μείνει μακριά από το κελί χάρη στο μεγάλο χρηματικό ποσό που έριξε και τις παρεμβάσεις του Ράμα. Αλλά με την επίσκεψη του Blinken, ίσως τα πράγματα αλλάξουν.
Η Olta Xhjaçka και η Frida Krifca πρέπει επίσης να ανησυχούν. Ο ΣΠΑΚ ερευνά τόσο την υπόθεση με τις ιδιωτικοποιήσεις ακινήτων στην παραλιακή, όσο και την υπόθεση με τα ταμεία IPARD. Ένας άλλος φάκελος είναι αυτός των αποτεφρωτηρίων και ο Veliaj θα πρέπει να ανησυχεί. Υπάρχουν και αρκετοί διευθυντές, δήμαρχοι κ.λπ., οι οποίοι ερευνώνται. 

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια