Μονόδρομος για τη Δύση ο διάλογος με τη Ρωσία, μετά την ήττα στην Ουκρανία

Ο Δημήτρης Λιάτσος με τον δημοσιογράφο, αρθρογράφο και σημαίνοντα ειδικό στα διεθνή θέματα, Γιώργο Καπόπουλο, συζητούν για τις σημαντικότερες επισημάνσεις που έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια της συνέντευξής του στον Αμερικανό δημοσιογράφο, Τάκερ Κάρλσον.

Θα βρεθεί φόρμουλα διαλόγου για αναζήτηση πολιτικής λύσης στο Ουκρανικό; Πώς οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τον προσεχή Νοέμβριο, σκιάζουν τις διεθνείς εξελίξεις; Γιατί οι επικείμενες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική θεωρούνται κρίσιμες;

Ορισμένα από τα σημεία της εκπομπής είναι τα εξής: 
- Δύο χρόνια πολέμου, με τις περισσότερες χώρες της Δύσης να λένε ότι η ουκρανική «αντεπίθεση» απέτυχε, καθώς και ότι δεν είναι σε θέση να στηρίξουν ένα τέτοιο δεύτερο εγχείρημα, τι μενει; Πως θα βρεθεί μια φόρμουλα διαλόγου. Κάτι που είναι δύσκολο να γίνει μέσα στο 2024. Γιατί φέτος έχουμε μια μεγάλη εκκρεμότητα που σκιάζει τις διεθνείς εξελίξεις, τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τον Νοέμβριο.
- Στις ΗΠΑ, εάν δεν συμβεί κάτι αναπάντεχο, μοιάζει να είναι στρωμένο το χαλί του Λευκού Οίκου για τον Τραμπ. Αυτά εάν η χώρα φτάσει ομαλά στην προεδρική εκλογή. Σκέφτεται κανείς τι έχει να γίνει εάν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποκλείσει την υποψηφιότητα Τραμπ;
- Θα περιμένουμε να δούμε πως θα διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία και στη Γερμανία -ιδιαίτερα οι γερμανικές δημοσκοπήσεις σε κάνουν να ζαλίζεσαι με την άνοδο της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία».
- Η κατάσταση θυμίζει μεγάλες δυνάμεις σε αποδρομή. Εχουν εσωτερική κρίση και την αντανάκλασή της προς το έξω.
- Υπάρχουν παραινέσεις προς το Κίεβο να κάνουν μια ρεαλιστική στροφή. Αν η αναζήτηση λύσης με στρατιωτικά μέσα δεν είναι δυνατή, τότε ο διάλογος για αναζήτηση πολιτικής λύσης είναι μονόδρομος.
- Ο χρόνος δουλεύει σε βάρος του Κιέβου. Εάν δεν υπάρξει συνεχής υποστήριξή του, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μέχρι και περαιτέρω απώλεια εδαφών.
- Δεν μπορούμε να πούμε ότι το 2024, συντεταγμένα η Δύση θα αναζητήσει, μαζί με τη Ρωσία, ένα νέο καθεστώς ασφαλείας στην Ευρώπη. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Το να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, από μόνο του, χωρίς ρυθμίσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, δεν λέει τίποτα.
Δεν έχει νόημα αν δεν υπάρξουν αμοιβαία μέτρα μείωσης της έντασης και περιορισμοί στην στρατιωτικοποίηση, που έχουν καταφέρει να μεταφέρουν τη γραμμή αντιπαράθεσης του Ψυχρού Πολέμου, από εκεί που ήταν το 1991, στα πρώην σύνορα της ΕΣΣΔ. 
- Οσονούπω ξεκινούν οι μεγαλύτερες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη - Βαλτική από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου (Steadfast Defender 2024) που θα διαρκέσουν έως τον Μάιο. 
Οι ασκήσεις είναι κρίσιμες. Ειδικά, στη Βαλτική είναι πολύ εύκολο να προκληθούν από μικροεπεισόδια μέχρι θερμά επικίνδυνα επεισόδια. Προφανώς η Ρωσία θα θέλει να διαμηνύσει ότι δεν θα είναι φιλοξενούμενη σε μια κλειστή ΝΑΤΟϊκή λίμνη, και το ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει να αποδείξει το αντίθετο.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια