Η γιορτή της 25ης Μαρτίου στην Αλβανία – Ο Γεραπετρίτης για τον Μπελέρη

Το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη δεν είναι διμερές, είναι ευρωπαϊκό, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας, σήμερα το πρωί, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3. Υπενθυμίζεται ότι εν τω μεταξύ έχει συλληφθεί και ο εγκάθετος δήμαρχος Γκιόργκι Γκόρο για απάτη εις βάρος του δημοσίου. Θα τον διαδεχθεί κάποιος από τους αντιδημάρχους. Και ενώ οι εντάσεις παραμένουν για το δήμαρχο Χειμάρρας, εορτάσθηκε χθες η 25η Μαρτίου με παρουσία και Αλβανών πολιτικών.
Ο κ. Γεραπετρίτης είπε για το θέμα Μπελέτη ότι δεν είναι διμερές. «Το ζήτημα του εάν ή όχι μία υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα τηρεί ή όχι τις αρχές του Kράτους Δικαίου και σέβεται τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών δεν είναι διμερές. Είναι ένα ζήτημα ευρωπαϊκό κι έτσι πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε κι έτσι το αναδεικνύουμε εμείς σε όλα τα fora» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε πως το γεγονός πως σχεδόν έναν χρόνο μετά τις εκλογές ο ηττηθείς δήμαρχος στη Χειμάρρας βρισκόταν στη θέση του με πλήρη αρμοδιότητα αποτελεί προσβολή κάθε έννοιας ευρωπαΐκής δικαιοκρατίας».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην εν λόγω υπόθεση, ο υπουργός σημείωσε:
«Στις 14 Μαΐου 2023 γίνονται οι δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα. Δύο μέρες πριν από τις εκλογές συλλαμβάνεται ο Φρέντι Μπελέρης και παραμένει σε προσωρινή κράτηση έως και σήμερα, σήμερα έχοντας ήδη καταδικαστεί πρωτοδίκως για υποτιθέμενη δωροδοκία.
Την ίδια ημέρα, ο απελθών δήμαρχος, ο οποίος ήταν και ανθυποψήφιος του κυρίου Μπελέρη, ήταν ο κύριος Γκόρο. Θα έπρεπε στις 15 Μαΐου ο κύριος Γκόρο να φύγει από τη θέση του, αφού είχε χάσει τις εκλογές, και να αναλάβει, υπό τις συνθήκες που θα αναλάμβανε, ο κύριος Φρέντι Μπελέρης, αντικαθιστάμενος πιθανώς, εάν δεν μπορούσε να ασκήσει τα καθήκοντά του. Αντ’ αυτού, αντίθετα με τα προβλεπόμενα από την αλβανική νομοθεσία αλλά και αντίθετα με κάθε έννοια κράτους δικαίου, ο κύριος Γκόρο, ο ηττηθείς δήμαρχος παρέμεινε και μετά τις 14 Μαΐου και τις εκλογές.
Έναν χρόνο μετά δηλαδή, ο ηττηθείς δήμαρχος βρισκόταν στη θέση του, με πλήρη αρμοδιότητα, ασκούσε πλήρως τα καθήκοντά του, έκανε συμβάσεις, δημιουργούσε συνθήκες έργων και όπως φαίνεται από την προσωρινή του κράτηση και με υπόνοιες για διαφθορά. Αυτό είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα για την προσβολή του κράτους δικαίου, έχουμε προσβολή κάθε έννοιας ευρωπαΐκής δικαιοκρατίας».

Η γιορτή και όσα ειπώθηκαν εκεί
Με συναυλία της «Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης» και δεξίωση, στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεκάι (Bajram Beqaj) αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής, της διπλωματίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού γιορτάστηκε, στα Τίρανα, η 203η επέτειος από την Επανάσταση του 1821.
«Στον σύγχρονο κόσμο, η Ελληνική Επανάσταση του 1821 παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ και αποτελεί ένα αιώνιο σύμβολο του αγώνα ενός Έθνους να αποκτήσει την ανεξαρτησία του, την ελευθερία του και την κρατική του υπόσταση» τόνισε στην ομιλία της η πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση.

Παράληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα, ως ένα από τα παλαιότερα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης των Δυτικών Βαλκανίων και «παρέχει αδιάλειπτα τα τελευταία χρόνια την πλήρη υποστήριξή της για την εκλογή της Αλβανίας σε διάφορες εκτελεστικές θέσεις διεθνών οργανισμών, δείχνοντας έμπρακτα τη σημασία που αποδίδουμε στις διμερείς μας σχέσεις με την Αλβανία».
«Οι σχέσεις αυτές», είπε, «μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω χάρη στην παρουσία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία και της Αλβανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, οι οποίες δεν αποτελούν μόνο γέφυρες εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αλλά και ουσιαστικό επιταχυντή των διμερών πολιτικών και των οικονομικών σχέσεων».

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις τελευταίες, η κ. Καμίτση σχολίασε ότι οι άριστες οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών αποτελούν ένδειξη εμπιστοσύνης και αρμονικής συνεργασίας και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ηγετικό ρόλο πολλών ελληνικών εταιρειών που έχουν παρουσία στην Αλβανία για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Επιπλέον, η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις 10 πρώτες χώρες με τις υψηλότερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Αλβανία. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας, ενώ κατέχει την 5η θέση στον κατάλογο των προμηθευτών της Αλβανίας, αντιπροσωπεύοντας το 6,5% των συνολικών αλβανικών εισαγωγών, ενώ σε ό,τι αφορά τις αλβανικές εξαγωγές κατατάσσεται στην 3 η θέση.
Αναφερόμενη στο ζήτημα του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη, η πρέσβης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, «υπό την προϋπόθεση του σεβασμού και της πιστής εφαρμογής του ενωσιακού κεκτημένου και των θεμελιωδών πολιτικών δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ζήτησε να δοθεί στον εκλεγμένο Δήμαρχο Χιμάρας η δυνατότητα ορκωμοσίας και ανάληψης των καθηκόντων του έως ότου ολοκληρωθεί η δίκη, με βάση το τεκμήριο της αθωότητας» και κατέληξε ότι «χρειάζεται φιλία και αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο λαών, μακριά από κραυγές εθνικισμού και μισαλλοδοξίας».

Διαβάστε ακόμη

👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια