Το όνομα του Φρέντυ Μπελέρη θα ακουστεί πολλές φορές στις ευρωεκλογές

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ να πείσει την ΕΕ για να πιέσει την Αλβανία, ώστε να σεβαστεί τα δικαιώματα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, έχει προστεθεί σε όσα προβληματίζουν ένα μέρος παραδοσιακών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας αυτή την περίοδο. Οι απώλειες από τα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος όμως, οι οποίες συνεχίζονται και επισημαίνονται από όλους πλέον, έχουν οδηγήσει τους συνεργάτες του πρωθυπουργού στην αναζήτηση ενός ισχυρού υποψηφίου με «πατριωτικά χαρακτηριστικά» που θα συσπείρωνε τη δεξιά βάση του, χωρίς να ενοχλήσει τους κεντρώους. Η εξίσωση αποδείχθηκε αρκετά δύσκολη, γιατί κάθε όνομα που έπεφτε στο τραπέζι, είτε δεν ήταν τόσο δυνατό ώστε να κάνει την διαφορά, είτε παρα ήταν δεξιό και θα έδιωχνε κεντρώους.
Μέχρι που κάποιος έριξε την ιδέα να είναι υποψήφιος ο Φρέντυ Μπελέρης, η άδικη μεταχείριση του οποίου από την κυβέρνηση Ράμα τον έχει κάνει συμπαθή στην ελληνική κοινή γνώμη και ιδιαιτέρως στο «πατριωτικό» κοινό, ως εκπρόσωπο της εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Το όνομα του Φρέντυ Μπελέρη είναι ίσως το μόνο με το οποίο η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να κάνει damage limitation και να σταματήσει τις εκροές προς τα δεξιά, καθώς η υποψηφιότητα του ενδεχομένως θα ξεσήκωνε ένα κύμα υποστήριξης και θα απευθυνόταν στο πατριωτικό συναίσθημα των ψηφοφόρων, παρακινώντας τους να ψηφίσουν ΝΔ για να στηρίξουν τον Μπελέρη, αντί να αναζητούν κόμμα διαμαρτυρίας για να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση.
Αυτό, όμως, ίσως δεν είναι το μοναδικό κέρδος που θα έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη αν βάλει ως υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ τον Μπελέρη και ειδικά αν εκείνος καταφέρει να εκλεγεί. Το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να της λύσει τα χέρια και στο θέμα της διπλωματικής εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί, αλλά να απεγκλωβίσει και τον Έντι Ράμα - εκτός αν η προσωπική βεντέτα εναντίον του Μπελέρη υπερβαίνει τους λόγους για τους οποίους τον καταδιώκει.

Ο Εντι Ράμα θέλει να ελέγξει το real estate της Χειμάρρας, η οποία αναπτύσσεται τουριστικά με ραγδαίο ρυθμό τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει ανέβει πολύ η αξία της γης και οι μη ελεγχόμενοι Χειμαριώτες της μειονότητας, που αρνούνται να ξεπουλήσουν την ακίνητη περιουσία τους στα φιλικά του συμφέροντα, αποτελούν εμπόδιο για τα σχέδια του.
Ο Φρέντυ Μπελέρης, ο οποίος δεν ανήκει στους κύκλους επιρροής της κυβέρνησης Ράμα, μπήκε από νωρίς στο στόχαστρό του Αλβανού πρωθυπουργού που δήλωνε δημόσια ότι θα εμπόδιζε την εκλογή του, με το που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του. Αφού δεν κατάφερε όμως να αποτρέψει την εκλογή του, ο Ράμα αναζητά τώρα τον τρόπο που θα αποτρέψει οριστικά και δια παντός να ορκιστεί δήμαρχος όταν αποφυλακιστεί σε μερικούς μήνες (τον Σεπτέμβριο αναμένεται η αποφυλάκιση του).

Αν ο Μπελέρης εκλεγεί ευρωβουλευτής, τότε ο Αλβανός πρωθυπουργός τον «ξεφορτώνεται» από την Χειμάρρα, όπως ήταν και ο αρχικός του στόχος. Βέβαια, ο Ράμα ήθελε να τον στείλει σπίτι του και όχι στις Βρυξέλλες και μπορεί να σκεφτεί ότι ο Μπελέρης στην Ευρωβουλή (αν τελικά του προταθεί, δεχθεί και εκλεγεί) θα είναι μία «ενοχλητική» φωνή για την κυβέρνηση του. Αλλά αν το δει ως ένα εμπόδιο που θα φύγει από μπροστά του και θα ανοίξει ο δρόμος για να επιβάλλει μία αυτοδιοικητική αρχή της αρεσκείας του, μπορεί και να μην αντιδράσει. Θα είναι όμως αυτό υπέρ των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας; Προφανώς όχι, αν η βούληση της δεν γίνει σεβαστή. Οπότε υπάρχουν και άλλα που πρέπει να λυθούν.
Αν όμως ο Μπελέρης πάει στην Ευρωβουλή και στη Χειμάρρα εκλέξουν νέο δήμαρχο, δημοκρατικά κι ελεύθερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει λόγο να απειλεί την Αλβανία με το μπλοκάρισμα των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων (όχι ότι το έκανε ως τώρα, απλώς υπενθύμιζε εμμέσως τη δυνατότητα που είχε η Ελλάδα).

Ένα άλλο, αλλά κύριο, ερώτημα είναι αν θα δεχόταν ο Μπελέρης μια τέτοια πρόταση, η οποία θα τον υποχρέωνε να εγκαταλείψει τον αγώνα που κάνει για να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, όπως επέλεξαν οι συμπατριώτες του. Αυτό δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς επισήμως ούτε ο πρωθυπουργός το έχει αποφασίσει ακόμα.

Η ένταξη του Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ ίσως «εξευμένιζε» σκληρούς Σαμαρικούς που ανησυχούν πως η Νέα Δημοκρατία έχει γίνει «Ποτάμι» και θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν έκανε αρκετά για την υπόθεση αυτή. Στις 5 Μαρτίου, ο Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά την καταδικαστική απόφαση, είχε σπεύσει να δηλώσει ότι «η καταδίκη Μπελέρη όχι μόνο προκαλεί την Ελλάδα, αλλά δείχνει την περιφρόνηση στους κανόνες που διέπουν την ΕΕ», υποστηρίζοντας ότι ως εκ τούτου «η σημερινή Αλβανία του Ράμα δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη». Με τη δήλωση αυτή ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ είχε υποδείξει εμμέσως στην κυβέρνηση την σκληρή γραμμή του βέτο.
Στην υπόθεση Μπελέρη επενδύει και το νέο κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου, «Δημοκράτες», το οποίο τοποθετείται πολιτικά στο κέντρο και φιλοδοξεί να προσελκύσει το πατριωτικό κοινό της ΝΔ που δεν θα την ψηφίσει για να στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας. Ο κ. Λοβέρδος ξεκινώντας την προεκλογική του καμπάνια, επισκέφθηκε χθες τον Μπελέρη στις φυλακές του Φιέρι, όπου τον άκουσε να του λέει ότι του ζητάνε να παραιτηθεί από τη θέση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας για να τον αφήσουν ελεύθερο.

Για το θέμα αυτό, πριν από λίγες μέρες μιλώντας σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι μέσα από τη φυλακή, ο Μπελέρης είχε πει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί γιατί δεν είναι προσωπικό ζήτημα, «έχει να κάνει το πώς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στον Δήμο», προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτώ την παραίτησή μου, να την αλλάξω με οτιδήποτε».
Μετά την επίσκεψη του, ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι «ο Μπελέρης αδίκως κρατείται, αδίκως καταδικάστηκε» και «επιβάλλεται να ανασταλεί η πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ, μέχρι να κάνει ακριβώς όλα όσα χρειάζεται να κάνει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο δεν θα ήθελε να φτάσει στα άκρα με την Αλβανία, ούτε να μπλοκάρει την ενταξιακή της πορεία, κάτι που δεν θέλει και κανένα άλλο κράτος-μέλος. Το όνομα του Φρέντυ Μπελέρη πάντως, θα ακουστεί πολλές φορές κατά την προεκλογική περίοδο που μόλις ξεκίνησε.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια