Ο Μπελέρης, οι Ευρωεκλογές και ο Ράμα

Τις επόμενες κινήσεις της στην υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη μετράει η Αθήνα, μετά και την απόφαση του δικαστηρίου της Αλβανίας να τον καταδικάσει σε δύο χρόνια φυλάκιση για εξαγορά ψήφων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Παραπολιτικών», ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει σοβαρά να εντάξει τον Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, με στόχο να στείλει πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, επιμένοντας παράλληλα στη θέση της Αθήνας προς τις Βρυξέλλες, ότι η υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας δεν είναι διμερές αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα.

Κράτος Δικαίου
Για την Ελλάδα η υπόθεση αφορά το κράτος δικαίου.
Η καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη χαρακτηρίστηκε ως μία αναμενόμενη εξέλιξη, για όσους παρακολούθησαν την υπόθεση από την αρχή.
Ήταν σαφές ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, καθοδηγούσε τις εξελίξεις σε αυτή την κατάληξη με στόχο να μπορέσει να προχωρήσει σε επαναληπτικές εκλογές, με την περιοχή της Χειμάρρας να χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερη περίπτωση για το real estate της περιοχής.

Σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας
Η υπόθεση Μπελέρη ωστόσο τραυμάτισε σημαντικά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Σχέσεις που πέρασαν από τις επιδείξεις αβροφροσύνης και τις ανταλλαγές επισκέψεων στον διπλωματικό παγετό.
Οι δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας – Τιράνων που συντηρούνται αυτή την περίοδο μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και οι εξελίξεις μοιάζουν μάλλον δυσοίωνες.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης για την υπόθεση Μπελέρη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην Αλεξανδρούπολη, στο City Hub Events: East Macedonian & Thrace Forum II «η Ελλάδα κράτησε και εδώ μία στάση εξαιρετικά παραγωγική, ωφέλιμη. Ποτέ δεν είπαμε ότι θα εκβιάσουμε μία δικαστική απόφαση. Εκείνο που είπαμε ήταν το αυτονόητο. Ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρχει μια δίκαιη δίκη και δεύτερον, ότι θα πρέπει ο εκλεγμένος δήμαρχος να αναλάβει τα καθήκοντά του».
Σχολιάζοντας δε την καταδίκη του Μπελέρη ανέφερε ότι «γεννά ζητήματα κράτους Δικαίου» για να σημειίωσε ότι η Ελλάδα «διατηρεί πάντοτε ανοιχτές όλες τις επιλογές», ακόμα και το βέτο.

Το βέτο
Για την Αθήνα το βέτο, όπως είπε ο Γεραπετρίτης δεν είναι «αυτοσκοπός». Και αν χρησιμοποιηθεί δεν θα είναι για να ασκηθεί πίεση προς κάποια κατεύθυνση.
Όπως σημειώνει η Αθήνα άλλωστε το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιβάλλει συγκεκριμένα πράγματα. Και μεταξύ αυτών είναι η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, ο σεβασμός των μειονοτήτων, ο σεβασμός του κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών πολιτικών δικαιωμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο για την ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζεται ότι μόνο δικαίωμα αλλά υποχρέωση να θέτει τα ζητήματα αυτά στο πλαίσιο της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για ισχυρά κράτη – μέλη της ΕΕ πάντως η υπόθεση Μπελέρη δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας της Αλβανίας. Και δεν είναι λίγοι οι ξένοι διπλωμάτες που υποστηρίζουν ότι ο δρόμος της Ελλάδας θα είναι μοναχικός σε αυτό το στόχο, αφού μοναδικοί υποστηρικτές της είναι η Κύπρος και η Βουλγαρία.

Η απόφαση πάντως του Ράμα να διορίσει περιφερειάρχη Αυλώνα, στην οποία ανήκει και η Χειμάρρα, τον μειονοτικό πρώην υπουργό και βουλευτή Δρόπολης, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Βαγγέλη Τάβο, έδωσε την εντύπωση προσπάθειας αποκλιμάκωσης. Με την Αθήνα πάντως να περιμένει τις εξελίξεις που θα επιχειρήσει να δρομολογήσει η αλβανική δικαιοσύνη με ενορχηστρωτή τον Ράμα στην υπόθεση Μπελέρη.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια