Ο δειλός Ράμα που κρύβεται πίσω από την αλαζονεία

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει και έτσι όπως πάνε τα πράγματα δεν θα είναι ούτε η τελευταία. Η πολιτική ιστορία του Έντι Ράμα αποδεικνύει, σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, ότι όποτε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας είναι στρυμωγμένος, βγαίνει εκτός ελέγχου και αντιδρά βίαια. Οι συνεργάτες του το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα - το τασάκι τσιγάρων που πετούσε πάνω από το κεφάλι του Αρτάν Λαμέ από την εποχή του Δήμου Τιράνων είναι πολύ γνωστό. Ακόμα και οι δικοί του υπουργοί ξέρουν πολύ καλά ότι τρώνε ξύλο κάθε φορά που «θυμώνει το αφεντικό», το ξέρουν οι πρώην σύζυγοι και οι πρώην φίλες, το ξέρουν και οι απλοί υπάλληλοι της πρωθυπουργικής διοίκησης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και δημοσιογράφοι γνωρίζουν ότι έχουν αποκλειστεί από συνεντεύξεις τύπου «για κακό βιογραφικό», όπως είδαμε χθες με τη δημοσιογράφο Αμβροζία Μέτα, η οποία δεν είχε για πρώτη φορά παρόμοια αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό.
Η Αμβρόζια Μέτα έκανε το καθήκον της και δεν έκανε τίποτα παραπάνω από μια ερώτηση, που ουσιαστικά συνόψιζε όλη την αλήθεια της εξουσίας του Έντι Ράμα: τη συμπεριφορά του ως αφεντικού με τις δημόσιες περιουσίες της Αλβανίας και των Αλβανών. Ως απάντηση, έλαβε εκείνη τη χειρονομία της συμμορίας από τον πρωθυπουργό, ο οποίος, όχι μόνο δεν ζήτησε συγγνώμη, αλλά έγραψε στο Twitter ότι «δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη».

Γιατί όμως ο Έντι Ράμα έχει αρχίσει να βγαίνει τόσο συχνά εκτός ελέγχου όταν υπάρχουν δημοσιογράφοι μπροστά του;

Ας πάρουμε με τη σειρά μερικές από τις πρόσφατες περιπτώσεις:

Τον Ιούλιο του 2022, ο Έντι Ράμα έκανε αυτό που ούτε φάνηκε ούτε ακούστηκε σε μια δημοκρατική χώρα: απέκλεισε τον δημοσιογράφο Κέβιν Μούκα από τις συνεντεύξεις τύπου του. Αφορμή ήταν η ερώτηση που απηύθυνε στην τότε υπουργό Olta Xhaçka, ως σύζυγο στρατηγικού επενδυτή, η οποία συνιστούσε παράβαση, για την οποία προβλεπόταν απόλυση. Η Xhaçka δεν απάντησε, αλλά ο Ράμα εκνευρίστηκε τόσο πολύ που έβγαλε όλη του την οργή στον δημοσιογράφο αποκλείοντάς τον από τις συνεντεύξεις για 3 μήνες;
Φοβήθηκε πολύ ο Ράμα από αυτή την ερώτηση;
Πού είναι σήμερα η Xhaçka;
Προσπαθεί να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη.

Τον Ιανουάριο του 2021, αφού προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από το σκάνδαλο που ξέσπασε για το ζήτημα των υποκλοπών κατά της ιταλικής μαφίας, ο Έντι Ράμα εμφανίστηκε μπροστά σε τρομαγμένους δημοσιογράφους. Όχι μόνο όμως δεν απάντησε, αλλά ξέσπασε με βρισιές, αποκαλώντας τους «γουρούνια που σαπίζουν στο στούντιο, που είναι χειρότερα από τους ίδιους τους εγκληματίες».
Ο Ράμα φοβήθηκε πολύ ακόμη και σε εκείνη την περίπτωση, ενώ η υποκλοπή είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα αυτής της κυβέρνησης που συνδέει τον Ράμα και τον ίδιο με τα κεφάλια της πιο διαβόητης μαφίας στον κόσμο.

Τον Ιούλιο του 2018 ήταν και πάλι η δημοσιογράφος Αμβροζία Μέτα που εκτροχίασε τον Πρωθυπουργό Ράμα.
Το ερώτημα ήταν απλό: οι Saimir Tahiri και Fatmir Xhafaj κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε διακίνηση ναρκωτικών.
Τότε ο Ράμα τρελάθηκε τελείως και η πίεση που άσκησε στην Αμβροσία ήταν απαράμιλλη. Το αποτέλεσμα: Ο Saimir Tahiri βρίσκεται στη φυλακή, ενώ ο Fatmir Xhafaj εξαφανίστηκε αφού τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι ο αδερφός του εμπλέκεται βαθιά στη διακίνηση ναρκωτικών.

Αυτό που συνέβη χθες, περισσότερο από την αλαζονεία ενός ανθρώπου που τρελαίνεται για την εξουσία, δείχνει φόβο. Ο Έντι Ράμα προσέβαλε χθες και άσκησε βία στην δημοσιογράφο Μέτα ως γκάνγκστερ, αλλά στην πραγματικότητα έφυγε τρέχοντας να κρυφτεί στο αυτοκίνητο με τα φιμέ τζάμια γιατί η αλήθεια του τον τρομάζει. Ακόμα και αυτή τη φορά, ο καπνός του Δυρραχίου, για τον οποίο ρώτησε η Αμβρόζια, θα εμφανιστεί πολύ σύντομα.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια