Αλβανία: Ξεκίνησε η εφαρμογή της ποινικής αμνηστίας

Η εφαρμογή του νόμου για την ποινική αμνηστία στην Αλβανία ξεκίνησε την Τετάρτη (24/4) με συνολικά 3.800 πολίτες να επωφελούνται. Από αυτούς 700 κρατούμενοι θα αποφυλακιστούν άμεσα, ενώ άλλοι 400 θα έχουν μείωση της ποινής τους. Επίσης θα επωφεληθούν 2.700 άτομα που βρίσκονται υπό επιτήρηση.
Η ποινική αμνηστία εγκρίθηκε από τη Αλβανική Βουλή με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και της πλειοψηφίας προκαλώντας αντιδράσεις από τα μικρότερα κόμματα που κατηγόρησαν τα κόμματα που το ψήφισαν για συναλλαγή.

Κοινωνικά και οικονομικά οφέλη θα έχει η ποινική αμνηστία σύμφωνα με τα κόμματα που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με το νόμο που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η αμνηστία θα ωφελήσει τα πρόσωπα των οποίων η ποινή έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.
Μέσω αυτής της αμνηστίας, οι άνδρες που έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση 4 ετών ή λιγότερο, για ποινές που έχουν εκδοθεί και οι οποίες έχουν λάβει οριστική μορφή μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, θα επωφεληθούν από την πλήρη διαγραφή της ποινής, ενώ οι γυναίκες που θα επωφεληθούν θα είναι εκείνες που έχουν ποινή μέχρι 5 έτη.

Το μέτρο της ποινής αυξήθηκε μετά τις μεταγενέστερες προτάσεις, καθώς η αρχική εκδοχή προέβλεπε χάρη 3 ετών για τους άνδρες και 4 ετών για τις γυναίκες. Σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στο σχέδιο, οι άνδρες απαλλάσσονται επίσης από την έκτιση της ποινής όταν, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της αμνηστίας, δεν έχουν εκτίσει ποινή φυλάκισης έως 4 ετών, ενώ οι γυναίκες έχουν υπόλοιπο 5 ετών. Συμπεριλαμβανομένων των προστίμων ή των εναλλακτικών ποινών.
Ωφελούμενοι της αμνηστίας είναι οι γυναίκες άνω των 50 ετών και άνω, ενώ για τους άνδρες η ισχύς θα είναι όταν είναι άνω των 65 ετών. Η αμνηστία θα ωφελήσει επίσης τους ανηλίκους ή όσους ήταν 18 ετών κατά τη στιγμή που διέπραξαν το ποινικό αδίκημα ή κάτω από την ηλικία αυτή.

Εξαιρούνται από την αμνηστία, το μεγαλύτερο ποσοστό των ποινικών αδικημάτων, το οποίο περιλαμβάνει τα πιο σοβαρά, ξεκινώντας από τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα κατά της ζωής, τα εγκλήματα κατά της κρατικής εξουσίας, στα οποία περιλαμβάνονται επίσης η διαφθορά, η τρομοκρατία και πολλές άλλες κατηγορίες ποινικών αδικημάτων, περισσότερα από 240.
Δεν επωφελούνται ούτε από την αμνηστία, ούτε από τη χάρη ή τη μείωση της ποινής, ούτε από την απαλλαγή από την ποινική δίωξη όσοι φυγοδικούν. Πρόσωπα που αποφεύγουν τη δικαιοσύνη, όσοι έχουν διαφύγει, οι οποίοι γνωρίζουν τη διαδικασία ή τα μέτρα εναντίον τους ή τις τελικές αποφάσεις και τις αποφεύγουν με δική τους ελεύθερη βούληση

Εν τω μεταξύ, η κατηγορία των καταδικασθέντων, που δεν πληρούν τα κριτήρια για να απαλλαγούν από την έκτιση της ποινής, δηλαδή την ολική αμνήστευσή τους παρότι πληρούν τα κριτήρια για την ωφέλειά της, δηλαδή το ύψος της ποινής που τους έχει επιβληθεί ή υπολείπεται, ή το ηλικιακό κριτήριο για την ωφέλεια από την αμνηστία και δεν απαλλάσσονται από την έκτιση της ποινής λόγω των καθορισμένων περιορισμών (άρθρα με εγκλήματα αποκλεισμού) η ποινή τους μειώνεται κατά 2 έτη αν είναι γυναίκες και ανήλικοι, ενώ για τις περιπτώσεις αυτές θα εφαρμόζεται μείωση κατά 1,5 έτος για τους άνδρες καταδικασθέντες.
Μέσω της αμνηστίας, απαλλάσσονται από την ποινική δίωξη όλες οι υπό διερεύνηση ποινικές υποθέσεις, οι υποθέσεις που δεν έχουν εξεταστεί ή βρίσκονται σε διαδικασία εξέτασης από τα δικαστήρια, καθώς και για τις αναφορές που βρίσκονται στα όργανα αυτά, ανεξάρτητα από την ημερομηνία καταχώρισής τους, για τα ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν. μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024, τα οποία έχουν μέγιστη ποινή έως 2 έτη, ακόμη και εδώ με την εξαίρεση ορισμένων σημαντικών άρθρων.

Σε αυτούς που θα επωφεληθούν από την ποινική αμνηστία συμπεριλαμβάνονται και οι συλληφθέντες στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στην Αλβανία, αλλά και στα επεισόδια μεταξύ των οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια