Έρευνα του 'Rai 3' σχετικά με τη συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας για τη μετανάστευση

Η κυβέρνηση Μελονή κατέληξε σε συμφωνία να στείλει στην Αλβανία σημαντικό αριθμό μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ιταλία μέσω της Μεσογείου. Ξεκίνησαν πριν από λίγες εβδομάδες οι εργασίες για την κατασκευή δύο κέντρων υποδοχής όπου θα φιλοξενούν περίπου 36 χιλιάδες αιτούντες άσυλο κάθε χρόνο.
Όμως, όπως ανακάλυψε το Report RAI 3, το οποίο θα έχει ένα ειδικό δείπνο απόψε, το κόστος είναι ήδη εκτός ελέγχου. Σε σύγκριση με τα 650 εκατ. ευρώ που είχε προγραμματίσει ο ιταλικός κρατικός προϋπολογισμός αρχικά για 5 χρόνια, η συνολική δαπάνη μπορεί να ξεπεράσει το όριο του 1 δισ. ευρώ.

Ακόμη και οι προβλέψεις που κάνει η ιταλική κυβέρνηση για τον αριθμό των μεταναστών φαίνονται πολύ αισιόδοξες. Για αυτό θα ξοδευτούν δυσανάλογα ποσά, σε σύγκριση με το συνηθισμένο κόστος διαχείρισης στην Ιταλία, για να σταλθούν μόνο 3000 μετανάστες ετησίως στην Αλβανία, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μεταφερθούν πίσω στην Ιταλία.

Ποιος λοιπόν θα ωφεληθεί πραγματικά από αυτή τη συμφωνία;

Η έκθεση RAI 3 εντόπισε ορισμένες απροσδόκητες και ανησυχητικές αντιδράσεις στην Αλβανία, που χαρακτηρίζονται από πολλούς διεθνείς παρατηρητές ως «Ναρκοκράτος» λόγω της ισχυρής επιρροής των καρτέλ της αλβανικής μαφίας στις δραστηριότητες της κυβέρνησης. Μια μαφία που έχει αναπτυχθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια, ακόμη και υπό το άγρυπνο βλέμμα των ιταλικών αρχών.
Η συμφωνία Ιταλίας - Αλβανίας για τους μετανάστες μπορεί να κοστίσει περίπου 1 δισ. ευρώ, χωρίς να λυθεί κανένα πρόβλημα και με κίνδυνο μέρος αυτών των χρημάτων να αρπάξει γνωστός Ιταλός επιχειρηματίας, που έχει προβλήματα με τα Τίρανα.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια